Site icon TLIFE

Βάζεις την πιπίλα του μωρού στο στόμα σου; Ίσως να μην χρειάζεται να νιώθεις τόσες τύψεις πια

Θυμάσαι εκείνη την φορά που η πιπίλα του μικρού σου έπεσε στο δάπεδο κι εσύ έσπευσες να την μαζέψεις, να την βάλεις στο στόμα σου για να την καθαρίσεις και έπειτα να την ξαναδώσεις στο παιδί; Μήπως θυμάσαι και όλες εκείνες τις τύψεις και τις ενοχές που ένιωσες μετά από αυτή την κίνηση; Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν η μοναδική φορά που συνέβη, έτσι δεν είναι; Εντάξει, τώρα μπορείς να σταματήσεις να νιώθεις ντροπή, αφού είμαι στην ευχάριστη θέση να σου ανακοινώσω πως είναι πολλές οι μαμάδες που το κάνουν και πως συνήθως συμβαίνει μετά την απόκτηση του δεύτερου και του τρίτου παιδιού, όταν οι μητέρες έχουν πλέον χαλαρώσει και δεν κουβαλάνε την ανασφάλεια του “πρώτη φορά μαμά”. Είμαι, όμως, στην ακόμη πιο ευχάριστη θέση να σου ανακοινώσω, πως σύμφωνα με έρευνες, όχι μόνο δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις για αυτή την πρακτική, αλλά και πως πιθανότατα έχεις κάνει κάτι καλό στο μωρό σου!

Η πιο πρόσφατη έρευνα διενεργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας Henry Ford Health System στο Ντιτρόιτ, υπό την καθοδήγηση της αλλεργιολόγου Dr. Eliane Abou-Jaoude, η οποία ανακάλυψε πως η επαφή της πιπίλας με το σάλιο της μητέρας προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα μωρά που οι πιπίλες τους έχουν ίχνη από το σάλιο της μητέρας τους βρέθηκε ότι είχαν μικρότερα επίπεδα του αντισώματος IgE, μιας πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στον οργανισμό. Και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα μικρόβια που εντοπίζονται στην στοματική κοιλότητα της μητέρας. “Η βασική ιδέα είναι πως τα μικρόβια στα οποία εκτίθενται τα βρέφη, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος αργότερα στην ζωή των παιδιών” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Abou-Jaoude.

Στην μελέτη συμμετείχαν 74 βρέφη, των οποίων οι μητέρες συνήθιζαν να καθαρίζουν την πιπίλα στο στόμα τους. Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τα μωρά για 18 μήνες και ανακάλυψε πως ορισμένα από αυτά είχαν μεταβολές στα επίπεδα της πρωτεΐνης IgE στον οργανισμό τους, όταν έφταναν στους 10 μήνες της ζωής τους. Φυσικά, η έρευνα είναι περιορισμένη, αφού διήρκεσε μόνο για 18 μήνες, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει καταληκτικό συμπέρασμα για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας των παιδιών. Γι’ αυτό και παρά τα θετικά ευρήματα, “η έρευνα δεν συνιστά το καθάρισμα της πιπίλας στο στόμα μας”, όπως σημειώνει η Dr. Abou-Jaoude.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που υπογραμμίζεται από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εκείνο που υποστηρίζει όλο και πιο ένθερμα η επιστημονική κοινότητα, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της έκθεσης των μωρών σε μικρόβια. Άλλωστε, πολυάριθμες έρευνες επιβεβαιώνουν με τα χρόνια την χρησιμότητα της επαφής των παιδιών από την βρεφική ηλικία με βακτήρια και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς, ώστε να ενισχυθεί η αντοχή τους απέναντι σε αυτές τις απειλές. Επιπλέον, μια παλαιότερη έρευνα του 2013 στην Σουηδία που ασχολήθηκε με το ζήτημα του καθαρισμού της πιπίλας στο στόμα της μητέρας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μειώθηκαν τα περιστατικά εμφάνισης άσθματος και εκζέματος στα μωρά.

Καταλήγοντας, λοιπόν, οι επιστήμονες μπορεί ακόμη να μην συνιστούν στις μαμάδες να περνούν την πιπίλα από το στόμα τους πριν την τοποθετήσουν στο στόμα του μωρού τους, αλλά τουλάχιστον τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πια να νιώθουν τόσες τύψεις για αυτό.

© 2025 tlife.gr