Fortnite, Minecraft, Grand Theft Auto, Call of Duty, Warcraft και αμέτρητα ακόμη ηλεκτρονικά παιχνίδια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και αγαπημένα των παιδιών και των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει, πως πολύ συχνά μπορεί να αφιερωθεί από εφήβους ή και παιδιά προεφηβικής ηλικίας περισσότερος χρόνος από το επιθυμητό στην ενασχόληση με το gaming, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι η κατάσταση διαφορετική, όταν τα video games έχουν σχεδιαστεί για να προτρέπουν τους παίκτες-χρήστες να συνεχίσουν το παιχνίδι. Ωστόσο, αν ο χρόνος που καταναλώνουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προβληματίζει τους γονείς, η είδηση είναι ότι στην πραγματικότητα προβληματίζει και τα ίδια τα παιδιά!
Όπως έδειξαν οι μετρήσεις της δημοσκόπησης που διενήργησε η αμερικανική ΜΚΟ Pew Research Center, το 26% των εφήβων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι περνούν πολύ χρόνο στην ενασχόλησή τους με video games! Μάλιστα, αυτό το ποσοστό “αυτογνωσίας” αυξάνεται στο 41% για τα αγόρια ηλικίας από 13 έως 17 ετών!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φυσικά και οι έφηβοι δεν είναι οι μόνοι για τους οποίου ισχύει αυτό, μιας και οι ενήλικες δείχνουν να αναπτύσσουν μια εξαρτητική σχέση με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, οδηγώντας μάλιστα τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, στο λανσάρισμα “χρονομετρητών” και υπηρεσιών “αφύπνισης”, δηλαδή λειτουργιών που ενημερώνουν τους χρήστες των smart συσκευών για τον χρόνο που έχουν περάσει μπροστά στις οθόνες τους.
Και επειδή ο περιορισμός του χρόνου, που αφιερώνουν τα παιδιά στο video gaming, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο task για τους γονείς, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει εκδώσει οδηγίες για την διαχείριση του χρόνου. Συγκεκριμένα:
• Για παιδιά μικρότερα των 18 μηνών, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με φωτεινές οθόνες. Οι γονείς των παιδιών από 18 έως 24 μηνών που θέλουν να γνωρίσουν στα παιδιά τα ψηφιακά μέσα, θα έπρεπε να επιλέγουν υψηλής ποιότητας προγράμματα και να τα παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να τα βοηθούν να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
• Για τα παιδιά από δύο έως πέντε ετών, ο χρόνος που περνούν μπροστά από φωτεινές οθόνες θα πρέπει να είναι περιορισμένος στην μία ώρα την ημέρα και με προγράμματα υψηλής ποιότητας. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα προγράμματα με τα παιδιά τους για να τα βοηθούν στην κατανόηση του περιεχομένου.
• Για τα παιδιά από έξι ετών και πάνω, πρέπει να τεθούν σταθεροί και συνεπείς περιορισμοί στον χρόνο ενασχόλησης με τα νέα μέσα, αλλά και στο περιεχόμενο των μέσων αυτών, και να μην επιτρέπεται η χρήση των μέσων σε ώρες που προορίζονται για ύπνο και φυσική άσκηση.
• Οι γονείς πρέπει να “θεσπίζουν” ώρες απαγόρευσης των μέσων, όπως κατά την διάρκεια του φαγητού, αλλά και χώρους απαγόρευσης των μέσων, όπως το υπνοδωμάτιο.
• Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν ελεύθερα και επαρκώς με τα παιδιά τους και να τα συμβουλεύουν για τους κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός αυτού,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ