Έφθασε η στιγμή να περιποιηθείς τα νυχάκια του. Πώς μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σε καθοδηγεί σωστά. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία από τις πρώτες φροντίδες του μωρού είναι και η περιποίηση των ευαίσθητων δακτύλων και νυχιών του. Η νέα μαμά έχει αγωνία για το ποιος είναι ο πιο σωστός και ασφαλής τρόπος, καθώς και κάθε πότε πρέπει να τα κόβει. Ο βασικός της φόβος είναι να μην προκαλέσει κάποιο τραυματισμό.
Η αλήθεια είναι ότι το κόψιμο των νυχιών είναι απαραίτητο από την πρώτη στιγμή της επιστροφής στο σπίτι και σε τακτική βάση. Και τούτο, διότι ανάμεσα στο δέρμα και τα νύχια μαζεύονται αρκετά μικρόβια, τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για το μωρό. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι κάθε δέκα λεπτά ένα μωρό βάζει τα χέρια του στο στόμα είτε για να πιπιλίζει, είτε όταν πεινάει, είτε διότι έτσι ανακαλύπτει τον εξωτερικό κόσμο. Επιπρόσθετα, επειδή ασυναίσθητα κουνάνε τα χεράκια τους προς το πρόσωπο, υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσουν το δέρμα τους.
Πώς μπορείς, λοιπόν, να φροντίσεις σωστά τα νύχια του μωρού σου;
#1 Το πρώτο διάστημα τα νύχια του μωρού είναι πολύ μαλακά. Έτσι, μπορούμε και με το δικό μας χέρι ή νύχι να αφαιρέσουμε το νυχάκι που εξέχει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#2 Όταν διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, διότι έχουν σκληρύνει, τότε ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε ψαλιδάκι νυχιών ή ακόμη καλύτερα μια μικρή χάρτινη λίμα.
#3 Η ιδανική ώρα είναι μετά το μπάνιο. Με το ζεστό νερό τα νυχάκια έχουν μαλακώσει αρκετά και έτσι μπορούν να κοπούν πιο εύκολα και ανώδυνα. Επίσης, το μπάνιο χαλαρώνει το μωρό και έτσι είναι πιο ήσυχο. Αν χρειάζεσαι μερικές συμβουλές για το πρώτο μπάνιο του μωρού σου θα τις βρεις εδώ.
#4 Βάζουμε το μωρό στα γόνατα μας, ώστε να έχουμε καλύτερη βάση στήριξης.
#5 Με το αριστερό μας χέρι, σπρώχνουμε λίγο το δέρμα του δάχτυλου προς τα πίσω, ώστε να απομακρυνθεί απο το νύχι και να φανεί περισσότερος χώρος.
#6 Στη συνέχεια, κόβουμε ή λιμάρουμε το νύχι, ακολουθώντας την φυσική πορεία του νυχιού προσέχοντας να μην τραυματίσουμε το δέρμα και το μωρό βάλει τα κλάματα.
#7 Μία μέθοδος είναι να κόβουμε το νυχάκι τετράγωνα και ύστερα να λιμάρουμε τις γωνιές.
#8 Μετά το κόψιμο, βάζουμε λίγο οινόπνευμα 70 %, ώστε να απολυμάνουμε τα νύχια και το δέρμα.
#9 Κρατάμε τα δαχτυλάκια του για 3-4 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει το οινόπνευμα, για να μην το βάλει στο στόμα του ή στα μάτια του.
Πότε πρέπει να περιποιείσαι τα νύχια του;
Η περιποίηση των νυχιών συνήθως γίνεται δυο φορές την βδομάδα. Κάθε μέρα, όμως, ελέγχουμε τα νύχια του, ώστε αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κάποια αιχμηρή γωνία ή παρανυχίδες, να τις αφαιρούμε αμέσως.
Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ