Ο βήχας είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που ταράζει παιδί και γονείς! Ο πιο ενοχλητικός βήχας είναι φυσικά ο… βραδινός αφού δεν επιτρέπει στο παιδί να κοιμηθεί. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει ορισμένα tips που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις το βήχα του παιδιού ώστε να κοιμάται καλύτερα!
Τι είναι ο βήχας;
Ο βήχας είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που δικαίως ανησυχεί τους γονείς. Ειδικά αν ο βήχας είναι βραδινός και δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί, φοβούνται για ακροαστικά ή πνευμονία.
Καταρχήν ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα μόνο και δεν είναι πάντοτε ανεπιθύμητος, ούτε επικίνδυνος. Στην αρχή υποδηλώνει ότι κάτι ενοχλεί το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και ο οργανισμός του προσπαθεί να το πετάξει προς τα έξω με τις κινήσεις του βήχα. Μπορεί να είναι ένα μικρόβιο, ένα ξένο σώμα όπως σκόνη, μυρωδιές κ.ά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πρώτη φάση δεν ανησυχούμε και προσπαθούμε με φυσικούς τρόπους να μαλακώσουμε τον βήχα και να ρευστοποιήσουμε τις εκκρίσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τους εξής τρόπους:
1. Δίνουμε στο παιδί να πίνει περισσότερα υγρά, όπως νερό ή χαμομήλι.
2. Δίνουμε μαλακτικά όπως χαμομήλι με μέλι, φασκόμηλο με μέλι και λεμόνι, γάλα με μέλι, πετιμέζι κ.ά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Αλείφουμε το στήθος του ή το άνω χείλος (δηλαδή κάτω από την μύτη του) με πολύ μικρή ποσότητα αλοιφής ευκαλύπτου ή μέντας τα οποία βοηθούν στο άνοιγμα της μύτης.
4. Βάζουμε έναν υγραντήρα μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, καθώς οι ατμοί βοηθούν στο άνοιγμα της μύτης και την ρευστοποίηση των βρογχικών εκκρίσεων.
5. Διατηρούμε το δωμάτιο του παιδιού καθαρό και ένα παράθυρο ανοιχτό για να ανανεώνεται το οξυγόνο.
6. Του κάνουμε συχνά μπάνιο με ζεστό νερό που βοηθάει στην διαστολή του δέρματος και των αγγείων αλλά και τη βλενόλυση των εκκρίσεων. Εκτός αν έχει πυρετό που αντενδείκνυται το θερμό μπάνιο.
7. Χτυπάμε μαλακά αρκετές φορές την ημέρα την πλάτη και ιδιαίτερα την στιγμή που βήχει καθώς οι κραδασμοί που προκαλούμε είναι μία φυσιοθεραπεία και βοηθά στην βλενόλυση και απομάκρυνση των εκκρίσεων από τα τοιχώματα των βρόγχων.
8. Βάζουμε πολύ φυσιολογικό ορό στη μύτη και πολλές φορές την ημέρα απομακρύνοντας τις βλέννες οι οποίες πέφτοντας πίσω στο ρινοφάρυγγα μπορεί να προκαλούν βήχα.
9. Ανησυχούμε και επικοινωνούμε με τον παιδίατρο όταν συνυπάρχει και πυρετός ή το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ