Βροχερός καιρός; Ιδέες για να περάσεις ευχάριστο χρόνο με το μικρό σου

Μπορεί το φθινόπωρο να έχει τη… φήμη της βροχερής εποχής, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις μπόρες που συνδυάζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα! Και ενώ μέχρι στιγμής, ο “χιονιάς” δεν έχει κάνει την εμφάνισή του κι ας έχουμε φτάσει αισίως στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, ωστόσο το δελτίο καιρού προβλέπει επιδείνωση για τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες μάλιστα που θα πέσουν και υπό των 10º C! Και μετά από αυτό το σύντομο… μετεωρολογικό δελτίο, ας περάσω στο προκείμενο που δεν είναι άλλο από την απασχόληση των παιδιών σου όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τις βόλτες εκτός σπιτιού ή κάνει τις πολλές μετακινήσεις δύσκολες!

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τα παιδιά έχουν την τάση να… αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην τηλεόραση, τα videogames, τα social media και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρονικά Μέσα. Ωστόσο, τα πάντα γύρω μας συνηγορούν με τη θεώρηση πως η ενασχόληση με όλα τα παραπάνω μπορεί να έχει αρκετά δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά, από τη νωχελικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά, μέχρι τις διαταραχές ύπνου και τον εθισμό. Γι’ αυτό και μάλλον δεν είναι όνειρο κανενός γονέα η εικόνα ενός παιδιού που περνάει την ώρα του με αυτό τον τρόπο, ειδικά κατά την περίοδο που οι εξωτερικές δραστηριότητες δεν αποτελούν επιλογή, λόγω βροχής ή κρύου!

Για αυτό, λοιπόν, και παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού, που θα απασχολήσουν τα μικρά σου, ενώ ταυτόχρονα θα σας βοηθήσουν να περάσετε ποιοτικό χρόνο παρέα!

“Ανεβάστε” μια αυτοσχέδια παράσταση
Τι πιο ευχάριστο και δημιουργικό για τα παιδιά από το να φτιάξουν μια ολόδική τους θεατρική παράσταση; Άλλωστε, όλα τα μικρά λατρεύουν να μεταμφιέζονται και να αλλάζουν ρόλους, ενώ τα περισσότερα έχουν και τουλάχιστον ένα αγαπημένο διήγημα ή μια ταινία κινουμένων σχεδίων με την οποία παθιάζονται και ξέρουν “απ’ έξω κι ανακατωτά”!

Μαγειρέψτε μαζί
Αν το έχεις προσέξει, κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα να ετοιμάσεις το φαγητό, τα παιδιά βρίσκουν τρόπο να τρυπώσουν κι εκείνα και να αρχίσουν τις ερωτήσεις ή τις παρακλήσεις να μαγειρέψουν μαζί σου! Γιατί, λοιπόν, να μην τους κάνεις το… χατίρι μία μέρα από αυτές και να φτιάξετε παρέα μπισκότα ή μια πίτα, που θα τα ενθουσιάσουν με τη ζύμη και το πλάσιμο;

Παίξτε ένα κλασικό παιχνίδι με τράπουλα
Όχι, δεν εννοώ να… μυήσεις τα μικρά σου στο τζόγο με το πόκερ και το blackjack, αλλά να παίξετε παρέα μερικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια που μάθαινες κι εσύ στην ηλικία τους, όπως είναι ο Μουτζούρης, η ξερή, η αγωνία, το ραμί ή ακόμη και μια απλή πασιέντζα! Με αυτό τον τρόπο θα περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα εξασκήσουν τα… μαθηματικά τους και θα “ακονίσουν” τις στρατηγικές ικανότητές τους!

Παίξτε ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι
Στην εποχή της τεχνολογίας, ακόμη και τα κοινά επιτραπέζια παιχνίδια έχουν μετατραπεί σε… ηλεκτρονικά Μέσα. Κουμπάκια, λαμπάκια και παντός τύπου ήχοι έχουν τοποθετηθεί στα άλλοτε χάρτινα ταμπλό και τα πιόνια έχουν αντικατασταθεί από ευφάνταστες φιγούρες. Για δοκιμάστε, όμως, να παίξετε ένα από τα all time classic επιτραπέζια, όπως είναι το Scrabble, η Μονόπολη, το Cluedo και οι Σκιτσογραφίες!

Επισκεφτείτε κάποιο δωρεάν δρώμενο
Ευτυχώς, πολλές διαδραστικές εκθέσεις για παιδιά, παιδικές παραστάσεις και διάφορα εικαστικά προγράμματα της πόλης διαθέτουν ελεύθερη είσοδο και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα επισκεφτείτε! Έτσι, θα αποφύγεις τα παιδιά να παραμείνουν “υπνωτισμένα” μπροστά στην τηλεόραση, ενώ θα “ανεβάσεις” και το πολιτιστικό ενδιαφέρον τους!

Πηγαίνετε για bowling
Μπορεί να ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα trends της δεκαετίας του ’80 και του ’90, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και τώρα δεν προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον στα παιδιά κάθε ηλικίας! Δώσε, λοιπόν, στα μικρά σου την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το σπορ που σε “μεγάλωσε”!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164