Αγαπώ τη φωτογραφία. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Όπως πιστεύω και εσύ. Άλλωστε, το να μπορείς με ένα απλό click να “παγιδεύεις” στο χρόνο αναμνήσεις και στιγμές μοναδικές είναι κάτι που ξεπερνά κάθε φαντασία. Και μόνο χαμόγελα φέρνει. Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις; Πέρα από τοπία. Ως περήφανη μαμά, θα μου πεις το παιδί σου. Το παιδί σου σε στιγμές ανέμελες, χαρούμενες, στις διακοπές του, στη ξεκούραση του.
Όμως, με τα πολύ μικρά παιδιά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Δεν κάθονται ποτέ ακίνητα. Και εσύ πόσο να τα κυνηγήσεις, για να κάτσουν μερικά δευτερόλεπτα ήσυχα για λίγα clicks; “Κοίτα το πουλάκι αγάπη μου” και, πριν καν προλάβεις να το πεις, το παιδάκι έχει φύγει, ήδη, από τη θέση του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς, λοιπόν, θα βγάλεις ωραίες φωτογραφίες το πιτσιρίκι σου; (ελπίζω αυτά τα tips να βοηθήσουν!)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Αρχικά, βρες ένα αντικείμενο που θα του τραβήξει την προσοχή. Ένα ξύλινο αλογάκι, μία πολύχρωμη πολυθρόνα, ένα σκαμπό στο αγαπημένο του χρώμα, ένα πουφ. Ζήτησε από το μικρό σου να καθίσει πάνω του και να ποζάρει. Δώσε του μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να αισθανθεί άνετα. Να είσαι σίγουρη, πώς άμα το decor μιλήσει στην καρδιά του, το χαμόγελο θα βγει (και θα αποτυπωθεί) αβίαστα.
– Μίλησε στη γλώσσα του. Αρκετές φορές το να βρεις το σωστό, ύφος, τόνο και λεξιλόγιο που ταιριάζει σε κάθε περίσταση είναι πολύ πιο σημαντικό από το ίδιο το μήνυμα. “Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο δυσκολεύονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι, αυτό είναι σίγουρα το να μιλήσουν τη γλώσσα του παιδιού. Δε γνωρίζουν τι ή πώς να τους πουν κάτι παραπάνω, πέρα από το “πώς είναι η μέρα σου;” αποκαλύπτει αρκετά γνωστός φωτογράφος. Εσύ, μαμά, λοιπόν, απέφυγε τα προφανή και άσε τη φαντασία σου να δουλέψει.
– Γίνε και εσύ παιδί! Το πιτσιρίκι σου θα αισθανθεί πολύ πιο άνετα, αν σε δει να τσαλακώνεσαι. Κλείσε του το μάτι, χαμογέλασε του και θα κάνει αμέσως το ίδιο. Με χρυσόσκονη παιδικής αφέλειας.
– Κατέβα στο ύψος του. Θες να στηριχτείς στα γόνατα σου; Να κάτσεις σε ένα σκαμπό; Ο στόχος είναι οι ώμοι σου να είναι στο ίδιο ύψος με τους δικούς του. Έτσι, το παιδάκι αισθάνεται οικεία και ίσο. Και αντικειμενικά είναι.
– Μη χρησιμοποιείς σε όλες τς λήψεις, φλας. Τρομάζει το μικρό σου και το κάνει να αισθάνεται ότι η φωτογράφιση είναι πιο σοβαρή από ότι είναι στην πραγματικότητα.
– Αν το δεις να ζορίζεται, ξεκίνησε μαζί του μία άσχετη συζήτηση με ερωτήσεις. Στο τέλος θα γελάσει. Και τη σωστή στιγμή, πατάς το “κλικ”.
– Άφησε το να δει και να καταλάβει το φακό της μηχανής. Το να του ζητήσεις να κάτσει ήσυχο και να ποζάρει, θα του φανεί αγγαρεία. Αν, όμως, τραβήξεις μερικές πόζες, του δείξεις τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή και στη συνέχεια του εξηγήσεις πώς βρέθηκε μέσα στο φακό, ίσως το διασκεδάσει περισσότερο.
– Πρώτη φωτογραφία; μαζί. Ναι, μαμά. Θα πρέπει να ποζάρεις και εσύ. Να (χαμο)γελάσετε μαζί, να ποζάρετε και (φυσικά) στο τέλος να αγκαλιαστείτε. Το μικρό σου θα “λυθεί” αμέσως.
– Τέλος, αν το παιδάκι σου είναι μικρό, μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου κάτι που θυμίζει τον αγαπημένο του ήρωα. Από ταινία, από βιβλίο, από ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Χαμογελάστε και… click!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ