Είναι επίσημο! Η αγαπημένη εποχή των παιδιών είναι και πάλι εδώ. Τα Χριστούγεννα (σχεδόν) έφθασαν, η τηλεκπαίδευση και οι ασκήσεις για το σχολείο ετοιμάζονται να μπουν σε παύση και το μικρό σου να απολαύσει τις διαφορετικές διακοπές του. Γιατί, φέτος, μένουμε στο σπίτι για το καλό μας. Τι θα έλεγες να εκμεταλλευτείς την κατάσταση, να φορέσεις εσύ και το παιδί σου τις μαγειρικές σας ποδιές και να ετοιμάσετε μαζί μερικά λαχταριστά μπισκότα; Ξέρεις από εκείνα που ούτε ο Άι Βασίλης δεν μπορεί να τους αντισταθεί… Ιδού μερικές συνταγές για έμπνευση!
Τα μπισκότα του Άι Βασίλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
- 2/3 του φλιτζανιού απλή ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια βρώμη
- 1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 2 αυγά
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, αφού το έχεις κοσκινίσει, το αλάτι, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
- Παράλληλα, σε ένα μίξερ χτυπάς σιγά – σιγά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Χαμηλώνεις λίγο την ένταση του μίξερ και προσθέτεις ένα – ένα τα αυγά. Μόλις τελειώσεις με τα αυγά, προσθέτεις ένα – ένα τα υπόλοιπα στεγνά υλικά.
- Πριν σταματήσεις, ρίχνεις τη βρώμη και τις σταφίδες.
- Απλώνεις τη ζύμη σου και αρχίζεις με τα κατάλληλα εργαλεία να την κόβεις σε στρογγυλά κομμάτια.
- Τοποθετείς πολύ προσεκτικά τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί και από εκεί στο ταψί.
- Ψήνεις για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Κλασικά Gingerbread μπισκότα
Υλικά:
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. baking powder
- 1 κ.σ. ginger σε σκόνη
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 φλιτζάνι μελάσα
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- (Για το γλάσο): 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1/4 του φλιτζανιού γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (της επιλογής σου)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder, το ginger, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύεις και “χτυπάς” το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το αβγό, την βανίλια και το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αναμειγνύεις τα συστατικά των δύο μπολ μεταξύ τους και σιγά – σιγά προσθέτεις τα στερεά υλικά. Αρχίζεις να ζυμώνεις, μέχρι να πάρει την υφή ζύμης.
- Μοιράζεις τη ζύμη σε 3 μέρη και την πιέζεις, σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια. Τα σκεπάζεις με ζελατίνη και τα αφήνεις στην άκρη για περίπου 3 ώρες.
- Αφού περάσουν οι ώρες, αλευρώνεις την επιφάνεια της κουζίνας και ανοίγεις με έναν πλάστη προσεκτικά τη ζύμη.
- Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αρχίζεις να κόβεις τη ζύμη σε διάφορα σχεδιάκια, χρησιμοποιώντας τον μεταλλικό σου εξοπλισμό. Μπορείς να παίξεις με αστεράκια, ανθρωπάκια, Χριστουγεννιάτικες μπάλες.
- Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 12-13 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα αφαιρείς από τη λαδόκολλα και την αφήνεις σε ένα πιάτο, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ετοιμάζεις το γλάσο, ανακατεύοντας το γάλα με τη ζάχαρη. Πρόσεξε να έχει μία παχύρρευστη υφή.
- Περιχύνεις το γλάσο πάνω από τα μπισκότα ή απλά τα βουτάς από τη μία πλευρά.
- Τα αφήνεις να “κρυώσουν” και απολαμβάνετε οικογενειακώς.
Μπισκότα σε σχήμα χιονάνθρωπου
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 3/4 του φλιτζανιού ξερή βρώμη
- 1/2 κ.γ. Baking soda
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 1/4 του φλιτζανιού βούτυρο (ελαφρώς λιωμένο να είναι μαλακό)
- 1/4 του φλιτζανιού φυτικό λάδι
- 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/3 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 βανίλια
- 20-25 marshmallows
- Καραμελάκια σε κόκκινο χρώμα για τα κουμπιά
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- Πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής
- Για το γλάσο: 3 ασπράδια αυγού
- 3 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 400 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Τρίψε τη βρώμη σε ένα μπλέντερ να γίνει πούδρα. Πρόσθεσε τη στο αλεύρι με την baking soda και το αλάτι
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε με ένα μίξερ το βούτυρο, προσθέτοντας το λάδι, τη ζάχαρη (μαύρη και λευκή), το αυγό και τη βανίλια. Συνέχισε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και μαλακό.
- Συνέχισε προσθέτοντας το αλεύρι με τη βρώμη και το baiking soda, χτυπώντας στι μίξερ σε χαμηλή σκάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα), κάνε με ένα κουτάλι στρογγυλά μπισκότα αφήνοντας μερικά εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήσε ένα ταψί τη φορά για περίπου 15 λεπτά και άφησε να κρυώσουν 2-3 λεπτά πριν τα βγάλεις από το ταψί.
- Βάλε στο ζεστό φούρνο τα marshmallows να μαλακώσουν
- Χτύπησε όλα τα υλικά για το γλάσο να πάρεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κράτησε μια μικρή ποσότητα για αν την χρωματίσεις πορτοκαλί.
- Λιώσε σε μπεν μαρί και τη σοκολάτα να είναι έτοιμη
- Άπλωσε το λευκό γλάσο στα cookies σαν λιμνούλα και γρήγορα γρήγορα κόλλησε ένα marshmallow στην μία άκρη
- Ζωγράφησε την μύτη με το πορτοκαλί χρώμα και τα υπόλοιπα με τη σοκολάτα
- Πίεσε και τα καραμελάκια για κουμπιά και τα cookies είναι έτοιμα.
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι από μπισκότα
Υλικά:
- 1/3 του φλιτζανιού βούτυρο
- 1 πακέτο marshmallows
- 1 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 6 φλιτζάνια δημητριακά
- 1 πακέτο smarties σε κόκκινο χρώμα
Εκτέλεση:
- Λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να μην καεί.
- Πρόσθεσε τα marshmallows και ανακάτεψε καλά να λιώσουν.
- Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Ρίξε μέσα τα δημητριακά και ανακάτεψε καλά να καλυφθούν με χρώμα.
- Γύρισε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ και στρώσε καλά. Κόλλησε γρήγορα, γρήγορα τα καραμελάκια εδώ κι εκεί.
- Άφησε να κρυώσουν λίγο και ξεφόρμαρε προσεκτικά να κρατήσει στρογγυλό σχήμα.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα “ρόδα”
Υλικά:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 3 κ.σ. σκόνη κακάο
- 1 βανίλια
- Λίγη κανέλα και γαρίφαλο
- 3-4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
- Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
- Πρόσθεσε ένα μεγάλο αυγό και την βανίλια και συνέχισε το χτύπημα.
- Ανακάτεψε 3 φλιτζάνια αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Πρόσθεσε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών και συνέχισε το χτύπημα.
- Μοίρασε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τύλιξε με μεμβράνη και άφησε για 15 λεπτά.
- Βάλε 3 κ.σ. σκόνη κακάο και 1 κ.γ κανέλα στο ένα κομμάτι της ζύμης και ζύμωσε να αναμειχθεί.
- Πάρε την ζύμη με το κακάο και τύλιξέ τη και πάλι σε μεμβράνη. Άφησε και τα δύο κομμάτια της ζύμης στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Άνοιξε τα ζυμάρια ξεχωριστά σε αλευρωμένη επιφάνεια σε αρκετά λεπτά φύλλα.
- Βάλε τα δύο φύλλα το ένα επάνω από το άλλο και τύλιξε σε ρολό μέσα σε λαδόκολλα.
- Κλείσε τη λαδόκολλα σε μεμβράνη σφιχτά και άφησε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Λάδωσε με βούτυρο μια λαδόκολλα και κόψε τα ρολάκια σε φετούλες 4 χιλιοστών περίπου.
- Ψήσε τα κουλουράκια σου για 8 λεπτά περίπου σε φούρνο 150οC να σκληρύνουν λίγο τα μπισκοτάκια.
- Ανάμειξε τη ζάχαρη με το ροζ χρώμα και κύλησε τα κουλουράκια όσο είναι ζεστά να κολλήσει στα πλάγια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ