Site icon TLIFE

Χριστουγεννιάτικος “εφιάλτης”: Τι να προσέξεις για να είναι τα παιδιά ασφαλή

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, αυτή τη στιγμή διανύουμε την αγαπημένη εποχή των παιδιών! Τα Χριστούγεννα με την παραμυθένια ατμόσφαιρά τους, το λατρεμένο Άγιος Βασίλη με τους ταράνδους και τα ξωτικά του, τα άπειρα δώρα με το φανταχτερό περιτύλιγμα, τις γλυκές λιχουδιές που εμφανίζονται σε κάθε γωνιά του σπιτιού και τη φαντασμαγορική διακόσμησή τους είναι η ιδανική περίοδος για τα παιδιά, που βρίσκουν και αρπάζουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να απολαύσουν τον επιπλέον χρόνο που τους χαρίζεται με τους γονείς τους! Ωστόσο, όσο χαρούμενη και ευτυχισμένη κι αν είναι αυτή η γιορτινή εποχή, “ελλοχεύουν” κίνδυνοι που κάποιες φορές δεν σου περνάει καν από το μυαλό πως μπορεί να υπάρχουν! Κάπου ανάμεσα στη φορτωμένη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού και τη λαχτάρα (για να μην πως μανία!) που χαρακτηρίζει τα μικρά αυτές τις ημέρες, η εξίσωση μπορεί να αποδειχθεί και ελαφρώς επικίνδυνη! Με λίγα λόγια, οι… ευκαιρίες για μικροτραυματισμούς είναι αρκετές και συχνά όχι ευδιάκριτες!

Για αυτό το λόγο, αξίζει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη και κυρίως να έχεις προνοήσει, ώστε να αποφύγεις το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν να μετατραπεί σε… χριστουγεννιάτικο εφιάλτη! Γιατί ποιος θέλει ένα οχτάχρονο παιδί να ξεσπάει σε κλάματα επειδή, τρέχοντας φουριόζικο, παρέσυρε το δέντρο και του ήρθε… καπέλο; Ή στη λαχτάρα του να φάει πρώτο τα κουλουράκια που μόλις βγήκαν από το φούρνο, να ζεματιέται η γλώσσα του;

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για τις βασικές οδηγίες προστασίας που πρέπει να ακολουθήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Πρόκειται για το σημαντικότερο στοιχείο των Χριστουγέννων, αλλά και τη μεγαλύτερη “παγίδα”, ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά σε νηπιακή ηλικία! Αν το μικρό σου βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του μπουσουλήματος, τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τη λύση μιας… περίφραξης του δέντρου, ώστε να μην του περάσει από το μυαλό πως τραβώντας τα κλαδιά θα σηκωθεί όρθιο! Καλύτερα, δηλαδή, από μακριά κι αγαπημένοι! Επίσης, τα στολίδια που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχουν επιλεχθεί με προσοχή, γιατί γυάλινες μπάλες ή εύθραυστα διακοσμητικά θα πρέπει να παραμείνουν στα κουτιά τους για μερικά ακόμη χρόνια! Ταυτόχρονα, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε με κάποιο τρόπο τα στολίδια σου να μην αποσπώνται εύκολα από το δέντρο, γιατί είναι βέβαιο πως το μικρό σου θα επιχειρήσει να τα τραβήξει και καλό είναι μια τέτοια εξέλιξη να αποφευχθεί! Τέλος, ειδικά για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, εξαφάνισε παντελώς τα στολίδια που το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 35 mm, δηλαδή φρόντισε να μην χωρούν με κανένα τρόπο στο στόμα ενός παιδιού, γιατί να είσαι σίγουρη πως αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν να κάνουν αν μια μπαλίτσα φτάσει στα χέρια τους!

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια
Άλλη μία ευχάριστη νότα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που μπορεί να αποδειχθεί μεγαλειώδης αποτυχία, αν δεν προσέξεις! Τα λαμπιόνια και τα καλώδιά τους μπορεί να μετρούν αρκετά χρόνια… κοντά σας, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να έχουν υποστεί φθορές. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να τα ελέγχεις διεξοδικά πριν τα τοποθετήσεις στο δέντρο ή τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού που πρόκειται να διακοσμήσεις! Επιπλέον, φρόντισε τα καλώδια και οι πρίζες ή τα πολύπριζα να είναι καλά ασφαλισμένα και σε σημείο το οποίο δεν μπορεί να προσεγγίσει το παιδί -όπως ήδη κάνεις και με οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή ή φωτεινή πηγή!

Τα αρωματικά κεριά
Μέσα στο κλίμα της χριστουγεννιάτικης θαλπωρής και της οικογενειακής ατμόσφαιρας, όλοι συνηθίζουμε να διακοσμούμε το χώρο μας με αρωματικά κεριά, ώστε να γίνει ακόμη πιο “ζεστή” η εικόνα του σπιτιού μας και να γλυκάνει η διάθεσή μας! Και κάπως έτσι, “αγκαλιάζουμε” άλλη μία πηγή… κινδύνου για τα παιδιά! Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, κανένα παιδάκι δεν λαμβάνει υπόψη του πως αυτό το κεράκι καίει πραγματικά! Και είναι τόσο εύκολα να το παρασύρουν στο πέρασμα και το παιχνίδια τους, όπως το ίδιο εύκολο είναι να το αγγίξουν -ναι, ακόμη και επίτηδες!- και να τραυματιστούν! Για αυτό το λόγο, ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις τα παιδιά χωρίς επίβλεψη όταν έχεις ανάψει κεριά στο σπίτι και φυσικά ποτέ να μην ξεχνάς να τα σβήσεις, ανεξάρτητα από τα παιδιά!

Τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, πέρα από τα Χριστούγεννα, όταν επιλέγεις δώρα για τα παιδιά, θα πρέπει πάντα να προσέχεις τις αγορές που κάνεις! Τόσο ο προμηθευτής και η εταιρία παραγωγής των παιχνιδιών, όσο και το ηλικιακό εύρος για το οποίο προορίζονται είναι τα πρώτα και απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να… διπλοτσεκάρεις πριν αγοράσεις οτιδήποτε! Επίσης, καλό είναι να μπορείς να απαντήσεις θετικά στις ερωτήσεις που θα βρεις εδώ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock

© 2024 tlife.gr