Με αφορμή τον ορισμό της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF), η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) –στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας– για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει επίσημα την παχυσαρκία ως νόσο από το 1997 και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση Παθήσεων (International Classification of Diseases).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μισά παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 48% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ηλικίας 9 ετών, είχαν βάρος παραπάνω του κανονικού. Ποσοστό υψηλότερο από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη!
Αυξημένη παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος
Tο διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ότι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας και συνεπώς για το μέγεθος του αυξημένου σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την Πανελλήνια μελέτη προσδιορισμού του ποσοστού παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών ( στα πλαίσια του προγράμματος του WHO “Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)” για προσδιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη) βρέθηκαν τα εξής:
Στα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας:
-Φρέσκα φρούτα διατίθενται μόνο στο 12%
-Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5%
-Γάλα διατίθεται μόνο στο 18%
-Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5%
-Σχολικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής εφαρμόζεται μόνο στο 42% των δημοτικών της Ελλάδας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών είναι στο 81% (2πλάσιος)
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελετήθηκαν 2.758 μαθητές της Β’ και 2.924 μαθητές της Δ’ δημοτικού, δηλαδή μελετήθηκαν συνολικά 5.682 παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών.
Συχνότητα επιπλοκών της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία
- Ορθοπεδικά προβλήματα (ραιβοποδία, πλατυποδία, λόρδωση)
- Μεταβολικές διαταραχές (Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου – 2, υπερινσουλινισμός
- λιπώδες ήπαρ)
- Καρδιαγγειακές διαταραχές (Υπέρταση, υπερλιπιδαιμία)
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές (Ενωρίς ήβη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
- Άλλα προβλήματα Σχολικός εκφοβισμός (bullying), ψυχολογικά προβλήματα,
- δύσπνοια, διαταραχές ύπνου
Παιδική παχυσαρκία & επιπτώσεις στους ενήλικες
Τα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά έχουν 1.5-2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ως ενήλικες. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα αγόρια
- Αυξημένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες
- Καρδιαγγειακά νοσήματα και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου – 2
- Καρκίνος
- Άσθμα και αλλεργίες
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Αιφνίδιος θάνατος
- Όσο μεγαλύτερη διάρκεια της παιδικής παχυσαρκίας τόσο μεγαλύτερη η αύξηση πιθανότητας συνoδών προβλημάτων στους ενήλικες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ