Πατησίων 85: Ένα Νέο Μουσείο «γεννιέται» από τον Όμιλο ΟΤΕ

Σηματοδοτώντας μια νέα εποχή και ταυτόχρονα δίνοντας τη σημασία που πρέπει στο παρελθόν, ο Όμιλος ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας. Με έκταση 5.000 τ.μ., το Νέο, διεθνών προδιαγραφών, Μουσείο, θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα ΥΜΑ στην οδό Πατησίων 85.

Ένας χώρος εμπειριών για όλους

Στόχος του Ομίλου ΟΤΕ για το Νέο Μουσείο είναι να μην αποτελεί μόνο ένα χώρο περιήγησης και ενημέρωσης, αλλά ένα πολιτιστικό τοπόσημο, καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και τόπο συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών. Εξάλλου, το Νέο Μουσείο δεν θα περιλαμβάνει μόνο εκθεσειακούς χώρους, αλλά χώρους εκπαιδεύσεων, ψυχαγωγίας, εστιατόριο και καφέ. Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ όπως φαίνεται από την οδό Πατησίων

«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού με «οδηγό» τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η δημιουργία του Νέου Μουσείου γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή
δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.

«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Το project management του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου. Η  αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης γίνεται από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι 2 μελέτες είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164