Site icon TLIFE

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νεογέννητου;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νεογέννητου;
Οι περισσότερες μανούλες μόλις γεννήσουν αγχώνονται γιατί βλέπουν ότι το παιδί τους έχει περίεργο δέρμα, μάτια, κεφάλι, στήθος, χέρια, πόδια. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας καθησυχάζει και μας εξηγεί το κάθε περίεργο χαρακτηριστικό και ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε!
Σχεδόν όλες οι μανούλες έχουν ένα άγχος όταν θα γεννηθεί το παιδί τους ποια θα είναι τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, πως θα είναι το δέρμα του, τα χέρια του, το κεφάλι του και προβληματίζονται εάν αυτό που βλέπουν είναι φυσιολογικό ή υπάρχει κάτι το παθολογικό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού νεογέννητου και τι είναι αυτά τα οποία δεν πρέπει να ανησυχούν μία νέα μητέρα.
Το δέρμα του
Το δέρμα των νεογέννητων είναι καλυμμένο με ένα σμήγμα λευκού χρώματος το οποίο είναι αρκετά λιπαρό. Αυτό το προβλέπει η φύση να είναι έτσι επικαλυμμένο το δερματάκι του για να προστατεύεται το παιδί από το ψύχος, αλλά και να διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία σε περίπτωση που κάνει ζέστη, δηλαδή είναι θερμορυθμιστικό.
Επιπλέον αυτό προστατεύει το δέρμα του παιδιού από το να μην μπουν τα μικρόβια μέσα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην το απομακρύνουμε αμέσως μετά την γέννηση, αλλά να το αφήνουμε να φεύγει σιγά σιγά καθώς το πλένουμε.
Επίσης καμιά φορά στην επιδερμίδα του παιδιού υπάρχουν κάποιες μικρές κοκκινίλες που μοιάζουν σαν τσιμπήματα από κουνούπια, αυτά λέγονται τοξικοερύθημα. Δεν έχουν κάποια παθολογία και υποχωρούν μόνα τους σε μερικές βδομάδες χωρίς να κάνουμε και καμιά θεραπεία.
Ακόμα τις πρώτες μέρες της ζωής του μπορεί στη μυτούλα του να υπάρχουν κάποια μικρά άσπρα σπυράκια τα οποία οφείλονται στην απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων. Αυτά δεν επιτρέπεται να τα σπάσουμε, τα αφήνουμε και σιγά σιγά αποχωρούν μόνα τους μέσα σε μερικές μέρες ή και βδομάδες.
Μερικά νεογέννητα στο δερματάκι τους έχουν ένα τρίχωμα σαν χνούδι. Αυτό σιγά σιγά θα φύγει και δεν πρέπει να ανησυχεί τις μητέρες.
Τα μάτια του
Τα περισσότερα νεογέννητα έχουν τα μάτια τους πρησμένα και καμιά φορά λόγω αυτού του οιδήματος δεν μπορούν να ανοίξουν καλά τα μάτια και οι μανούλες ανησυχούν. Αυτό το οίδημα θα φύγει σε 3-4 μέρες σιγά σιγά και το ματάκι του παιδιού θα ανοίγει πλέον κανονικά γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχούν.
Το τριχωτό του κεφαλιού
Μερικά μωρά μπορεί να είναι σχεδόν φαλακρά, ενώ άλλα μπορεί να έχουν πολύ μαλλί. Στη μία περίπτωση και στην άλλη είναι όλα φυσιολογικά και δεν πρέπει να ανησυχούμε. Το χρώμα των μαλλιών ποικίλλει και σίγουρα αυτό που έχει στη γέννησή του το μωρό δεν θα το έχει σε όλη του την ζωή διότι αργότερα θα αλλάξει.
Το κεφάλι του
Τα νεογέννητα συνήθως έχουν πολύ μεγάλο κεφάλι, ασύμμετρο με το υπόλοιπο σώμα. Αυτό όμως δεν πρέπει να ανησυχεί τις μητέρες.
Επίσης το κεφάλι του παιδιού μπορεί να φαίνεται λίγο παραμορφωμένο και αυτό οφείλεται στις πιέσεις που δέχεται το κεφάλι την στιγμή που γεννιέται το παιδί και περνάει μέσα από τον κόλπο της μαμάς του.
Ακόμη στο κεφάλι του παιδιού υπάρχουν δύο πηγές, η πρόστια και η οπίσθια. Είναι μικρά σημεία όπου ακόμα δεν υπάρχει κρανίο, είναι αυτό που λέμε το μαλακό του κεφαλιού και σιγά σιγά μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής θα οστεοποιηθεί και τελικά θα γίνει και αυτό ένα κανονικό κρανίο.
Ο ομφαλός του
Ο ομφαλός του παιδιού στην αρχή μπορεί λίγο να φαίνεται διογκωμένος αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε. Το περιποιούμαστε τις πρώτες 10-15 μέρες της ζωής του παιδιού με καθαρό άσπρο οινόπνευμα κάθε φορά που αλλάζει η πάνα του και προσπαθούμε να το πλένουμε με τρεχούμενο νερό, δηλαδή να μην το μουλιάσουμε μέσα στην μπανιέρα.
Σε 4-5 μέρες μετά από την γέννηση, ξεραίνεται το επάνω τμήμα του ομφαλού και πέφτει το μανταλάκι και μετά από 3-4 μέρες πέφτει και το κολόβωμα. Ο ομφαλός μπορεί να βγάζει κάποιες σταγόνες αίμα σχεδόν και για 20 με 25 μέρες μετά από τη γέννηση.
Τελικά χρειάζονται 15 με 20 μέρες από την ημέρα της γέννησης για να έχει επουλωθεί τελείως και να μπορεί άνετα η μαμά να το κάνει και μπάνιο.
Το στήθος του
Πολλές φορές το στήθος των νεογέννητων είναι πρησμένο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι παίρνουν πολλές ορμόνες από την μητέρα τους πριν από τον τοκετό, όπως επίσης και αν η μητέρα έχει πάρει κάποιες ορμόνες πριν τον τοκετό. Δεν πρέπει να ανησυχούν οι μητέρες και επιπλέον δεν πρέπει να το στύβουν για να ξεπρηστεί. Το αφήνουν όπως είναι και σιγά σιγά μετά από μερικές εβδομάδες ξεπρήζεται μόνο του.
Τα γεννητικά όργανα
Πολλές φορές στα κοριτσάκια το αιδοίο και η κλειτορίδα είναι πρησμένα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σε μερικές εβδομάδες ξεπρήζονται και αποκαθίστανται μόνα τους. Μερικές φορές τα κοριτσάκια έχουν βλέννες και αίμα το οποίο το βλέπουμε στην πάνα του μωρού. Αυτό λέγεται ψευδοπερίοδος, κρατάει λίγες μέρες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τα χέρια και τα πόδια του μωρού
Τον πρώτο καιρό τα δάχτυλα των χεριών είναι σφιγμένα σε γροθιές όπως η στάση που είχε το παιδί όταν βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς του. Μετά από 1 ή 2 μήνες χαλαρώνουν σιγά σιγά τα χέρια και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία.
Επίσης η κοιλιά των μωρών είναι φουσκωμένη και ασύμμετρη σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Και αυτό μετά από τους 2 ή 3 πρώτους μήνες της ζωής σιγά σιγά εξισώνεται με το υπόλοιπο σώμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

© 2024 tlife.gr