Site icon TLIFE

Ποια πρέπει να είναι η διατροφή του ολόκληρη τη μέρα;

Το ήξερες ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% πιθανότητες να μη γίνουν παχύσαρκα; Ποια πρέπει να είναι η διατροφή του μικρού σου για ολόκληρη την μέρα; Διάβασε προσεχτικά το πρόγραμμα και τις συμβουλές του διαιτολόγου – διατροφολόγου Νίκου Κριαρά για μια σωστή καθημερινή διατροφή…
Η σωστή διατροφή για την σημερινή γυναίκα αλλά και για όλη την οικογένεια είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς και για την προάσπιση του αμυντικού συστήματος. Μια υπεύθυνη και αποτελεσματική διατροφή πρέπει να είναι καλά ισορροπημένη στα θρεπτικά συστατικά τόσο για την επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού βάρους καθώς και για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφών σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και να απευθύνεται τόσο στα ενήλικα μέλη της οικογένειας όσο και στα παιδιά.
Τα παιδιά κατά το στάδιο της σχολικής ηλικίας βρίσκονται σε ένα στάδιο ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους.
Πως πρέπει να ξεκινάει την ημέρα του;
Το παιδί πρέπει να ξεκινά την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Η λήψη ενός υγιεινού πρωινού αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.
Είναι σημαντική η συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης – IQ (τα δημητριακά μας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου).
Το δεκατιανό στο σχολείο…
Το παιδί κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ σνακ ενισχύοντας την σωματική του ενέργεια κατά τις σχολικές δραστηριότητες. Είναι προτιμότερο η μητέρα να φροντίζει το σνακ αυτό από το σπίτι για να αποφεύγονται τροφές αναμφίβολες σε ποιότητα και λιπαρά από το κυλικείο του σχολείου, όπως : τοστ + φρούτο.
Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας!
Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση.
Ψάρι (100-150 γρ.)
1φλ.τσαγιου ρύζι/πατάτα
1φλ.τσαγιού λαχανικά
1φετα ψωμί σικάλεως
3κ.γ.ελαιόλαδο + φρούτο
Απογευματινό!
1 γιαούρτι με μέλι
Το βραδινό γεύμα
Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει, μισή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα.
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διατήρηση του βάρος των παιδιών σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα.
Έχει παραπάνω κιλά;
Σε περίπτωση, όπου διαθέτουν επιπλέον κιλά, φροντίζουμε να τα χάσουν με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι με χημικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν. Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία ανθεί στη χώρα μας με ανησυχητικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Στα παιδιά πρέπει να δίνονται κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, μπαλέτο, χορός, κολύμβηση κ.α., καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Πρέπει να ενθαρρύνονται να παίζουν περισσότερο και να αποτρέπονται να ενασχολούνται με παιχνίδια υπολογιστών.
Η σχολική περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για να μπουν τα θεμέλια όχι μόνο της πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας αλλά και οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς!

© 2024 tlife.gr