Πώς αντιμετωπίζει το καινούριο αδερφάκι του;

Ήρθε νέο μέλος στην οικογένεια! Αυτό το γεγονός από μόνο του φέρνει χαρά σε όλους. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει και ένα μεγαλύτερο αδερφάκι; Δέχεται θετικά ή αρνητικά το νεογέννητο; Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου μας εξηγεί τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες και μας δίνει κάποιες συμβουλές!
Ένα μωρό στην οικογένεια αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός. Μετά από την εννιάμηνη αναμονή μητέρα και βρέφος επιστρέφουν σπίτι. Το νέο μέλος της οικογένειας βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τους γονείς, οπότε απαιτεί ένα μεγάλο μέρος της προσοχής τους.
Αυτό μπορεί να έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο σε τυχόν μεγαλύτερα αδέρφια, τα οποία έως τότε μονοπωλούσαν το γονεϊκό ενδιαφέρον.
Οι αντιδράσεις τους σε ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι μόνο δυσάρεστες. Υπάρχει μια ποικιλία θετικών συνεπειών, που βοηθούν στην ωρίμανση του μεγαλύτερου παιδιού.
Οι θετικές συνέπειες είναι:
-Αισθάνεται ευθύνη απέναντι στο μικρότερο αδερφάκι και προσπαθεί να το προστατεύσει.

-Όταν βοηθάει με τη φροντίδα του μωρού ή όταν καταφέρνει να σταματήσει το κλάμα του και να το κάνει να χαμογελάσει, νιώθει υπερηφάνεια που τα κατάφερε.

-Γίνεται πιο ανεξάρτητο και τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, καθώς μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από το μωρό.

Πέρα από τις θετικές επιδράσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μεγαλύτερο παιδί να μην αποδεχθεί εξ’αρχής το νέο μέλος και να αισθανθεί άγχος, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την καθημερινότητα των γονέων του.
Αρνητικές συνέπειες:
-Μπορεί να γίνει επιθετικό απέναντι στο μωρό ή στους γονείς γιατί νιώθει ότι ξαφνικά βρίσκεται στο περιθώριο. Αυτό το αίσθημα το γεμίζει θυμό.

-Επιπλέον, προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να τραβήξει την προσοχή των γονέων, είτε μέσω της ανυπακοής στις εντολές τους, είτε μέσω των επίμονων αιτημάτων για βοήθεια, ακόμα και για πράγματα που ξέρουν ήδη να κάνουν. Αυτό μπορεί να συνοδευτεί και από την προσκόλληση στη μαμά ή στο μπαμπά, στην προσπάθεια του να γεφυρώσει το χάσμα που νομίζει ότι δημιουργήθηκε μεταξύ τους.

Η στάση των γονιών…

Ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιηθούν τα θετικά οφέλη και να περιοριστούν οι αρνητικές αντιδράσεις είναι η προετοιμασία από την πλευρά των γονέων για την άφιξη του νέου μέλους.
Δεν υπάρχει κάποια ιδανική στιγμή για αυτό. Γίνεται σταδιακά και συνήθως οδηγό αποτελούν οι ίδιες οι ερωτήσεις του μεγαλύτερου παιδιού.
Συμβουλές!

1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Το παιδί μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για την εγκυμοσύνη και για το αδερφάκι που θα έρθει. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να του δείξετε φωτογραφίες δικές του όταν ήταν μωρό και να του θυμίσετε πως ήταν τότε.
Επίσης, οι επισκέψεις σε φίλους με μικρότερα παιδιά μπορεί να το βοηθήσουν. Επιπλέον, θα ένιωθε περισσότερο συμμέτοχος σε όλο το γεγονός αν το ρωτούσατε πως θα ήθελε να ονομάσετε το μωρό ή αν το αφήνετε να ακούσει τον καρδιακό παλμό του.

2. Πριν τον τοκετό: Το κομμάτι αυτό αφορά την προετοιμασία του παιδιού για το διάστημα που θα βρίσκεται η μαμά στο νοσοκομείο. Χρειάζεται να ξέρει από πριν ότι θα λείψει για λίγες μέρες και να του εξηγήσουν τη διαδικασία.
Μάλιστα, αν επισκεφτεί το νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν άλλοι επισκέπτες εκείνη των ώρα, θα μπορέσει να αισθανθεί τη γέννηση σαν ένα ζεστό οικογενειακό γεγονός.

3. Ερχομός του βρέφους σπίτι: Όταν έρθει το βρέφος σπίτι θα ήταν πολύ βοηθητικό για το μεγαλύτερο παιδί να συμμετέχει στην καθημερινή φροντίδα του, ώστε να μην αισθάνεται παραμελημένο και να προσαρμοστεί ευκολότερα.
Επίσης, οι γονείς χρειάζεται να βρουν λίγο χρόνο μες τη μέρα που θα τον αφιερώνουν αποκλειστικά στο μεγαλύτερο αδερφάκι. Συνήθως μια ώρα είναι αρκετή. Παράλληλα, οι συζητήσεις με τους συγγενείς δε χρειάζεται να αφορούν αποκλειστικά το μωρό, αλλά να περιλαμβάνουν και άλλα οικογενειακά θέματα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι αν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του μεγαλύτερου παιδιού και αν κρατηθούν ορισμένες ισορροπίες μετά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, το γεγονός της γέννησης του μπορεί να ενώσει την οικογένεια ακόμα περισσότερο!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164