Site icon TLIFE

Πως να βάλετε όρια;

Πως να βάλετε όρια;

Τα όρια βοηθούν το παιδί να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίζει τις συνέπειες αν τα παραβιάσει.

Πως θέτουμε όμως τα όρια και τι πρέπει να προσέξει ο γονιός;
“Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και όρια για να αναπτύξουν υπευθυνότητα και σεβασμό. Το να βάλεις όριο σε ένα παιδί το βοηθάει να αντιληφθεί τι του είναι επιτρεπτό και τι όχι και ως εκ τούτου να αισθάνεται ασφάλεια γιατί κάποιος άλλος αναλαμβάνει την ευθύνη”, λέει η Ψυχολόγος, Δήμητρα Ζάφειρα.
Τι να κάνετε;
Σύμφωνα με την Ψυχολόγο:
– Η οριοθέτηση πρέπει να είναι ανάλογη της ηλικίας του παιδιού. Τα παιδιά ηλικίας 4 με 5 ετών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την έννοια του ορίου και τις συνέπειες που ακολουθούν την παραβίαση του. Τα όρια θα πρέπει να τους εξηγούνται με σαφήνεια.
– Συζητήστε από κοινού με το παιδί σας τα όρια και τις συνέπειές τους. Αυτό πέραν του ότι θα του δώσει μια αίσθηση δύναμης, θα εξασφαλίσει ότι έχει κατανοήσει τι περιμένετε από αυτό και ποια θα είναι τα αποτελέσματα/συνέπειες αν παραβιάσει τα όρια. Όταν αυτά είναι ξεκάθαρα και σαφή, είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί.
– Να είστε συνεπείς και σταθεροί στην ενίσχυση των ορίων και των συνεπειών τους. Πρέπει να κρατάτε το λόγο σας. Αν π.χ. είπατε ότι αν δεν καθαρίσει το δωμάτιο του δεν θα δει τηλεόραση, θα πρέπει να το τηρήσετε.
– Όταν το παιδί παραβιάζει τα όρια, προσπαθήστε να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και δείξτε ότι διατηρείτε τον έλεγχο. Μην φωνάζετε, μην διαπραγματεύεστε. Μιλήστε σε ήρεμο,σταθερό, σίγουρο τόνο. Αποφύγετε να προσβάλλετε το παιδί. Για να σας σεβαστεί θα πρέπει να το σέβεστε.
– Όταν το παιδί συνεργάζεται και τηρεί τα συμφωνημένα μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε. Ο έπαινος αποτελεί έναν έξυπνο ενισχυτή της καλής συμπεριφοράς.
– Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε το παράδειγμα για το παιδί σας. Αν εσείς δε σέβεστε τα όρια στη ζωή σας, γιατί να το κάνει αυτό;
– Αποφύγετε να θέσετε πολλά όρια που θα μπερδέψουν το παιδί ή θα υπονομεύσουν την εξέλιξη και τη φυσική του ροπή και περιέργεια για μάθηση. Επιλέξτε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς.
© 2025 tlife.gr