Site icon TLIFE

Πως θα εκπαιδεύσεις το παιδί σου να τρώει σωστά;

Μαζί με το καλοκαίρι που έρχεται αλλάζουμε τα ρούχα μας, αλλά και την… διατροφή μας! Το παιδί νοσταλγεί το παγωτό, τα αναψυκτικά και ότι άλλο δεν είναι και τόσο υγιεινό για την διατροφή του.
Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς με βάση δύο άξονες θα μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας ώστε να τρώει σωστά αλλά και να του ετοιμάσουμε αντίστοιχο παγωτό ή αναψυκτικό που δεν θα επιβαρύνει την διατροφή του!
Αλλαγή καιρού και κατ’ επέκτασιν αλλαγή συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί μας, είχε συνηθίσει να παίρνει μαζί του στο σχολείο το τοστ ή κάποια τυρόπιτα. Όμως, με την άνοδο της θερμοκρασίας, όσο και να θέλουμε να του διδάξουμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και το ποιες τροφές δρουν αρνητικώς ως προς την υγεία μας, δεν θα είναι εφικτό, διότι θα ζηλεύει βλέποντας τα υπόλοιπα παιδιά να επιλέγουν παγωμένα ροφήματα – αναψυκτικά και παγωτά.
Αρχικά θα βασιστούμε σε 2 άξονες: πρώτον στο γεγονός να θελήσουν οι γονείς να εκπαιδεύσουν το παιδί στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής και δεύτερον στο γεγονός να θελήσουν να αντικαταστήσουν με διάφορα τρικ, τις λαθεμένες διατροφικές επιλογές των παιδιών!
Στον πρώτο άξονα…
Οι γονείς, θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τους, το ποιες τροφές να επιλέγουν αλλά και γιατί να τις επιλέγουν. Για παράδειγμα, να του εξηγήσουν, ότι στη θέση ενός αναψυκτικού να επιλέξουν έναν χυμό, προβάλλοντας τα αρνητικά του αναψυκτικού και τα θετικά του χυμού.
Λόγω του ότι, θα ζηλέψει το παγωτό και θα το επιθυμεί διακαώς, τότε οι γονείς θα πρέπει να κάνουν μία συμφωνία με το παιδί, η οποία θα στηρίζεται στο γεγονός ότι να επιλέξει παγωτό αλλά όσο γίνεται να είναι πιο κοντά στα υγιεινά πλαίσια. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο γονέας θα πρέπει να εξηγήσει στο παιδί ότι ναι μεν είναι ωραίο το να καταναλωθεί ένα παγωτό αλλά πρώτα θα πρέπει να του εξηγήσει τι να προσέχει στην επιλογή του παγωτού.
Μιας και έχει μεγαλώσει η ημέρα, τα παιδιά μπορούν να παίζουν περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τα περίπτερα, τα οποία διαθέτουν διάφορα γλυκίσματα και ζελεδάκια. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξηγήσουν οι γονείς το τι θα αποκομίσουν από μία τέτοια επιλογή και το ότι θα μπορέσουν αν δεν επιλέξουν τα συγκεκριμένα γλυκίσματα, να διαλέξουν σε μεγαλύτερη ποσότητα κάποιο άλλο τρόφιμο σαφώς πιο υγιεινό.
Στον δεύτερο άξονα…
Εάν το παιδί, επιθυμεί την κατανάλωση αναψυκτικού τότε ο γονέας θα μπορέσει να του αναφέρει ότι θα του το προετοιμάσει ο ίδιος και να μην το επιλέξει από το περίπτερο. Τότε, μπορεί να του παρασκευάσει έναν χυμό με προσθήκη ανθρακούχου νερού, το οποίο λόγω του ότι θα αφρίζει, θα “ξεγελάσει” το παιδί.
Εάν το παιδί, επιθυμεί να καταναλώσει παγωτό, αλλά ο γονέας δεν επιθυμεί… τότε, θα μπορέσει να του παρασκευάσει ο ίδιος, ένα σνακ το οποίο θα μοιάζει με παγωτό. Θα επιλέξει, ένα γιαούρτι χαμηλών σε λιπαρών, θα προσθέσει βανίλια ώστε να μην εμφανίζεται η μυρωδιά του γάλακτος, θα προσθέσει 2 κουτ.σούπας άγλυκο κακάο και αν λατρεύει τους ξηρούς καρπούς τότε θα μπορέσει να προσθέσει έως 6τμχ. Αφού τα αναμείξει, θα αφήσει το πιάτο στην κατάψυξη ώστε να “δέσε”’ και θα του το σερβίρει ως παγωτό.
Εάν το παιδί, εκφράσει την επιθυμία του για τα διάφορα γλυκίσματα – ζελεδάκια, αλλά ο γονέας εκφράσει την δυσαρέσκεια του, τότε θα μπορέσει να του προσφέρει ένα ψευδές τρόφιμο το οποίο θα μοιάζει με τα συγκεκριμένα γλυκίσματα. Παραδείγματος χάριν, θα του προσφέρει καραμελωμένα αμύγδαλα. Η διαδικασία είναι απλή. Θα ψήσει τα αμύγδαλα ελαφρώς και έπειτα θα προσπαθήσει να τα καραμελώσει και θα του τα προσφέρει ζεστά.

© 2025 tlife.gr