Site icon TLIFE

Πως θα έχει υγιή δόντια το μικρό σου για πάντα;

Πως θα έχει υγιή δόντια το μικρό σου για πάντα;
Από πότε πρέπει να πηγαίνει το μικρό σου στον οδοντίατρο; Κάθε πότε πρέπει να τον επισκέπτεται; Η χειρουργός – οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σε συμβουλεύει και σου δίνει κάποια tips για να έχει το παιδί σου υγιή δόντια χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα, αλλά και με ωραία εμφάνιση!
Η υγιεινή των δοντιών, η σωστή διάταξη των δοντιών αποτελεί κεφάλαιο υψίστης σημασίας για τη ζωή του ανθρώπου από τους πρώτους μήνες της ζωής του ανθρώπου αλλά και στην αισθητική εμφάνιση του ατόμου.
Τα δόντια αρχίζουν να ανατέλλουν τον 6ο περίπου μήνα και το σύνολο των δοντιών ολοκληρώνεται στον 2ο με 3ο χρόνο. Από αυτή την ηλικία πρέπει το παιδί να παρακολουθείται από τον ειδικό παιδοδοντίατρο γιατί τα δόντια αυτά συντελούν σε 4 σοβαρούς παράγοντες:
– Τρώει το νήπιο στερεές τροφές.
– Διατηρούν τα δόντια αυτά χώρο για να ανατείλουν σωστά τα επόμενα δόντια τα μόνιμα του αρχίζουν να βγαίνουν από την ηλικία των 6 ετών μέχρι 12-13 ετών.
– Συντελούν στην σωστή άρθρωση του παιδιού.
– Την σωστή αισθητική εμφάνιση του στόματος.
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνει ένα παιδί στον οδοντίατρο;
Φυσιολογικά οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για την σωστή φροντίδα των δοντιών πρέπει να είναι κάθε έξι μήνες.
Είτε ξεκινώντας από την νηπιακή ηλικία είτε οποιαδήποτε στιγμή το παιδί ,ο έφηβος και αργότερα ο ενήλικας όταν ξεκινήσει για πρώτη φορά να επισκεφθεί τον οδοντίατρο μετά την πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να κατανοήσει ότι για την φυσιολογική λειτουργία του στόματός του και για να μην υπάρχουν πλέον οδοντιατρικά προβλήματα θα πρέπει κάθε 6 μήνες να επισκέπτεται τον οδοντίατρο.
Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια αλλαγής των δοντιών μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών όπου πλέον έχει γίνει η αλλαγή των νεογιλών από τα μόνιμα να παρακολουθούνται τα δόντια από τον ειδικό παιδοδοντίατρο και ορθοδοντικό, όχι μόνο για την υγεία των δοντιών αλλά και για την σωστή διευθέτησή τους στον οδοντικό φραγμό.
Για να έχουμε υγιή δόντια χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα με ωραία εμφάνιση θα πρέπει:
1. Κάθε έξι μήνες προληπτικό check up στον οδοντίατρο, όπου γίνεται καθαρισμός – αφαίρεση χρωστικών – φθορίωση.
2. Χρησιμοποιούμε εάν είναι δυνατό μετά από κάθε γεύμα οδοντόβουρτσα, ή διαφορετικά, πρωί-βράδυ βούρτσισμα και νήμα.
3. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.
4. Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες.
5. Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα και τη γλώσσα γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην έλλειψη κακοσμίας του στόματος.
6. Προσοχή στη διατροφή.
Όχι στην στην ζάχαρη και στα κολλώδη γλυκά. Απαραίτητες οι βιταμίνες A+D, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ καθώς και ο ψευδάργυρος. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος δίνει τη σωστή χρήση των ανωτέρω.
7. Επιλογή της σωστής οδοντόπαστας ανάλογα με τη χρήση της π.χ. ειδικές για την οδοντική ευαισθησία ή για την πρόληψη της τερηδόνας περιέχοντας φθόριο ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας
8. Χρήση στοματικού διαλύματος μόνο μετά από τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
9. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία.

© 2024 tlife.gr