Γέννησες και νιώθεις πολύ ευτυχισμένη. Τώρα, όμως, αρχίζουν και οι ευθύνες, όσον αφορά την φροντίδα του μωρού σου. Πρώτα – πρώτα νοιάζεσαι για το αν χορταίνει καλά το μωρό, είτε στην περίπτωση που θηλάζεις, είτε αν τρώει γάλα φόρμουλα. Η δεύτερη πιο σημαντική φροντίδα είναι η περιποίηση του ομφαλού. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου εξηγεί βήμα – βήμα πώς θα φροντίσεις το ιδιαίτερο αυτό σημείο στο σώμα του μωρού σου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θέα και μόνο του ομφαλού με ένα μανταλάκι που κρέμεται σου προκαλεί δέος. Είναι το μέρος εκείνο που ένωνε το μωρό με την μαμά του μέσα στην κοιλιά. Από αυτό τον ομφάλιο λώρο περνούσε το αίμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά απο την μαμά στο έμβρυο. Μετά την έξοδο απο την κοιλιά, ο ομφάλιος λώρος κόβεται και τοποθετείται ένα πλαστικό μανταλάκι, ώστε να μην αιμορραγεί.
Μέσα στο μαιευτήριο οι μαίες και οι νοσηλεύτριες φροντίζουν για την περιποίηση του ομφαλού βάζοντας πολλές φορές την ήμερα οινόπνευμα 70%, με την βοήθεια μιας αποστειρωμένης γάζας. Αυτό πρέπει να γίνεται, διότι το κομμάτι του ομφαλού που κρέμεται περιέχει αγγεία (φλέβες και αρτηρίες), από τα οποία περνάει αίμα και αν δεν καθαρίζεται καλά, υπάρχει κίνδυνος να περάσει κάποιο μικρόβιο, να εισχωρήσει μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει τοπική μόλυνση ή μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, γενική λοίμωξη και σηψαιμία.
Με την επιστροφή στο σπίτι, αυτή την φροντίδα την αναλαμβάνει η νέα μαμά.
Τουλάχιστον για 10-15 μέρες χρειάζεται πολλή προσοχή, ώστε να γίνεται πολυ καλά η απολύμανση του ομφαλού:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σχεδόν καθε 3-4 ώρες που το μωρό τρώει, αλλάζουμε και την πάνα, διότι θα έχει κάνει την ανάγκη του.
– Μετά το τοπικό πλύσιμο, βρέχουμε μια αποστειρωμένη γάζα με πολύ οινόπνευμα 70%.
– Πλένουμε τον ομφαλό με την γάζα και το οινόπνευμα φροντίζοντας, ώστε το οινόπνευμα να πάει παντού: πάνω στο μανταλάκι, πάνω στο κοκκίωμα και γύρω-γύρω απο αυτό.
– Το μωρό μπορεί να διαμαρτύρεται, όμως, είναι σίγουρο ότι δεν πονάει και δεν τσούζει το οινόπνευμα. Μόνο λίγο το παγώνει και ενοχλείται.
– Μετά από 2-4 μέρες το μανταλάκι πέφτει και μένει μόνο το κοκκίωμα. Δηλαδή, ο ιστός που έμεινε απο τον ομφάλιο λώρο.
– Μετά απο 10 μέρες περίπου ξεραίνεται και πέφτει και το κοκκίωμα.
– Θα αποκαλυφθεί μια πληγή ακόμα ωμή, η οποία θέλει ακόμη την ίδια περιποίηση μέχρι να ξεραθεί τελείως.
Αντιλαμβάνεστε ότι η πληγή έκλεισε, όταν πλέον δεν βγάζει αίμα ή ένα υγρό υπό κίτρινο που είναι ο ορός.
– Αυτές τις πρώτες 15 μέρες το μπάνιο του μωρού γίνεται τοπικά ή με τρεχούμενο νερό. Δεν επιτρέπεται να μουλιάζουμε τον ομφαλό μέσα σε μπανιέρα.
– Μετά την πάροδο των πρώτων δύο εβδομάδων και εφόσον φαίνεται ότι ο ομφαλός έχει κλείσει τελείως, μπορούμε να κάνουμε κανονικά μπάνιο το μωρό.
– Επειδή, πλέον, στο μέρος του ομφαλού υπάρχει μια εσοχή, θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά την μέρα να καθαρίζουμε βαθιά με μια μπατονέτα και οινόπνευμα. Μέσα σε αυτή την εσοχή, λιμνάζουν νερά, σκόνες και χνούδι απο τα ρούχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ