Το να δεις το παιδί σου να διαβάζει με χαρά είναι από τα πιο όμορφα πράγματα. Αν, βέβαια, η ιδέα του βιβλίου του προκαλεί χασμουρητό ή ελαφρύ πανικό, μην ανησυχείς. Με λίγη σωστή καθοδήγηση, υπομονή και μερικά κόλπα που πιάνουν, μπορείς να του ανοίξεις την πόρτα σε έναν ολόκληρο μαγικό κόσμο. Το διάβασμα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι περισσότερο σαν μια μεγάλη, ωραία βόλτα. Το θέμα είναι να βρεις το σωστό μονοπάτι και να του δείξεις ότι δε χρειάζεται να είναι τέλειο από την αρχή. Το βασικό: να το διασκεδάζετε μαζί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πότε αρχίζουν τα παιδιά να διαβάζουν;
Συνήθως, τα παιδιά ξεκινούν να διαβάζουν κάπου ανάμεσα στα 5 και τα 7 τους χρόνια. Αυτό δε σημαίνει πως όλα τα παιδιά θα διαβάζουν τέλεια στο νηπιαγωγείο. Ούτε ότι αν καθυστερήσουν λίγο, υπάρχει λόγος πανικού. Σημαντικό είναι να έχουν σωστή υποστήριξη από την αρχή, γιατί, όπως λένε και οι ειδικοί, το επίπεδο ανάγνωσης στη Γ’ Δημοτικού συνδέεται άμεσα με το αν θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το σχολείο. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τις δικές του ανάγκες. Άλλο θα λατρέψει αμέσως τα βιβλία και άλλο μπορεί να χρειάζεται μια πιο παιχνιδιάρικη προσέγγιση για να πάρει μπρος. Η ουσία είναι να μένεις δίπλα του, χωρίς πίεση.
Βοηθάει η τεχνολογία στην ανάγνωση;
Ναι, αρκεί να τη χρησιμοποιήσεις σωστά και με μέτρο. Το τάμπλετ ή το κινητό από μόνο του δεν θα μάθει στο παιδί σου να διαβάζει, αλλά μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο αν το χειριστείς έξυπνα. Υπάρχουν πολλά διαδραστικά παιχνίδια, ηλεκτρονικά βιβλία και ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να εξασκηθούν στους ήχους των λέξεων, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αναπτύξουν την κατανόηση όσων διαβάζουν. Το κλειδί είναι να ψάξεις υλικό στην ελληνική γλώσσα, κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σου, και να το χρησιμοποιείτε μαζί, σαν παιχνίδι και όχι σαν «μάθημα». Ένα 20λεπτο ποιοτικού χρόνου με σωστό υλικό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, ειδικά αν συνδυάζεται με την ανάγνωση πραγματικών βιβλίων στο σπίτι.
Παιχνίδια που φέρνουν αποτέλεσμα
Το διάβασμα δεν είναι μόνο χαρτί και μολύβι. Υπάρχουν φανταστικά παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν παίζοντας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Επιτραπέζια με κάρτες γραμμάτων, παιχνίδια μνήμης με εικόνες και λέξεις, μαγνητικά γράμματα για το ψυγείο και παζλ λέξεων είναι μερικές απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές επιλογές. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις αυτοσχέδια παιχνίδια στο σπίτι, όπως να γράφετε λέξεις με πλαστελίνη ή να παίζετε παιχνίδια ρίμας. Όσο περισσότερο γελάτε και διασκεδάζετε μαζί τους, τόσο πιο θετικά θα συνδέσουν το διάβασμα με κάτι ευχάριστο. Το παιχνίδι δίνει στα παιδιά την ελευθερία να κάνουν λάθη χωρίς να νιώθουν πίεση ή άγχος. Και μη ξεχνάς ότι ακόμα και τα πιο κλασικά παιχνίδια, όπως τα memory games με γράμματα ή οι αυτοσχέδιες κρυψώνες με λέξεις μέσα στο σπίτι, χτίζουν πολύτιμες αναγνωστικές δεξιότητες χωρίς το παιδί να το καταλαβαίνει καν.
Γιατί να λέτε ιστορίες και να διαβάζετε μαζί
Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου. Όταν ακούει ιστορίες, όχι μόνο μαθαίνει νέες λέξεις, αλλά χτίζει και φαντασία. Το διάβασμα δυναμώνει τη σχέση σας και βοηθάει το παιδί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του. Συνδύασέ το με ερωτήσεις τύπου «Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του ήρωα;» και δες τη φαντασία του να εκτοξεύεται. Μη σε νοιάζει αν μερικές φορές αλλάζετε την ιστορία στη μέση. Κάν’ το παιχνίδι. Γέλα, άλλαξε τις φωνές των χαρακτήρων, μπες κι εσύ στην ιστορία. Το παιδί μαθαίνει καλύτερα όταν βλέπει ότι και εσύ περνάς καλά.
Μικρές καθημερινές ασκήσεις που κάνουν τη διαφορά
Δε χρειάζεται να κάνεις το σπίτι σου φροντιστήριο. Μικρά, καθημερινά πράγματα αρκούν. Δείξε του πινακίδες στο δρόμο, παίξτε παιχνίδια με λέξεις που αρχίζουν από συγκεκριμένα γράμματα ή φτιάξτε τραγουδάκια και ρίμες. Όσο πιο πολύ μπλέκεις το διάβασμα στην καθημερινότητά του, τόσο πιο φυσικό θα του φαίνεται. Ακόμη κι όταν πάτε σούπερ μάρκετ, μπορείς να του ζητήσεις να διαβάσει προϊόντα ή πινακίδες. Σπίτι, διακόσμησε με γράμματα, βάλε στο ψυγείο μαγνητάκια με λέξεις. Το διάβασμα δεν είναι μόνο βιβλίο και καρέκλα, είναι παντού γύρω μας.
Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσεις θετική στάση. Αν το παιδί σου βρίσκει το διάβασμα δύσκολο, στήριξέ το με δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει ικανό και περήφανο. Όταν νιώθει επιτυχημένο σε κάτι, αποκτά αυτοπεποίθηση και στη σχολική ζωή. Βρες τι του αρέσει και κτίσε πάνω σε αυτό, χωρίς πίεση και γκρίνια. Αν λατρεύει τις κατασκευές, διάβασε οδηγίες μαζί του. Αν αγαπάει τα ζώα, βρες βιβλία με θέμα τα ζώα. Κάθε παιδί έχει τον δικό του δρόμο και το διάβασμα μπορεί να γίνει το κλειδί που θα τον ξεκλειδώσει, αρκεί να το πλησιάσεις σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ