Η εποχή της άνοιξης χαρακτηρίζεται από πολλές αλλεργίες. Η ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, το δερματικό εξάνθημα και το άσθμα είναι μερικές από αυτές. Μάθε πώς να αναγνωρίζεις τις αλλεργίες της άνοιξης με τη βοήθεια του παιδιάτρου Δρ. Σπύρου Μαζάνη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κλασικές ασθένειες όπως η ρινίτιδα ή η επιπεφυκίτιδα υπάρχουν και ως αλλεργικές αλλά και ως μικροβιακές λοιμώξεις. Το θέμα είναι πώς μπορείς να ξεχωρίσεις και να διακρίνεις εάν το παιδί σου έχει αλλεργία και όχι μικροβιακή λοίμωξη, καθώς η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι σχεδόν ίδια;
Οι πιο χαρακτηριστικές διαφορές είναι:
1. Οι αλλεργίες δεν συνοδεύονται από πυρετό.
2. Η ίδια αλλεργία εμφανίζεται στο ίδιο παιδί με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο.
3. Η αλλεργία του είναι εποχική, δηλαδή εμφανίζεται πάντα την περίοδο της άνοιξης.
4. Υποχωρεί με αντισταμινικά και αντιαλλεργικά φάρμακα και όχι με αντιβιώσεις.
Tips για να διακρίνεις τις διαφορές
1. Αλλεργική ρινίτιδα: Το παιδί εμφανίζει μπούκωμα στη μύτη, έχει εκκρίσεις διαφανείς, επιδεινώνεται όταν βρίσκεται κοντά στο αλλεργιογόνο που την προκαλεί, έχει φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη.
Μικροβιακή ρινίτιδα: Το παιδί έχει πυρετό, μπούκωμα στη μύτη με εκκρίσεις κίτρινες ή πράσινες, έχει κακουχία και επειδή οι βλέννες πηγαίνουν και προς τα πίσω μπορεί να βήχει.
2. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Τα μάτια είναι κόκκινα, τρέχουν δάκρυα συνήθως και από τα δύο μάτια, έχουν φαγούρα, έχουν τσίμπλες, συνήθως διαφανείς χωρίς να κολλάνε.
Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα: Τσίμπλες κίτρινες ή πράσινες που κολλάνε και δεν καθαρίζονται εύκολα, συνήθως συνυπάρχει και βήχας ή και πυρετός.
3. Αλλεργικό εξάνθημα: Συνήθως είναι σαν τσιμπήματα κουνουπιών με έντονη φαγούρα, πρήξιμο. Εμφανίζεται μετά την επαφή με άνθη, φυτά, γκαζόν κ.λπ.
Μικροβιακό εξάνθημα: Εμφανίζεται ταυτόχρονα με πυρετό ή τρεις μέρες μετά τον πυρετό. Μπορεί να συνυπάρχει βήχας και ρινοκαταρροή.
4. Αλλεργικό άσθμα: Βήχας παροξυσμικός μετά την επαφή με γύρη ή φυτά μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή.
Μικροβιακό άσθμα: Εκτός από το βήχα, συνυπάρχουν πυρετός ρινοκαταρροή και κακουχία λοίμωξης.
Tips για πρόληψη
1. Αφήστε τις αλλεργίες έξω από το σπίτι. Πώς γίνεται αυτό; Κλείνετε τα παράθυρα, πλένετε καθημερινά τις αυλές και τα πεζοδρόμια.
2. Μην απλώνετε τα ρούχα έξω όταν φυσάει.
3. Μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και ψηλές κάλτσες όταν το παιδί είναι σε πάρκο, δάσος κ.λπ.
4. Κλείνετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε σε μέρη με φυτά και δέντρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ