Site icon TLIFE

Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου για το νέο αδερφάκι…

Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου για το νέο αδερφάκι…
Μήπως έχεις άγχος πως θα υποδεχθεί το παιδί σου το νέο του αδερφάκι; Δεν χρειάζεται γιατί η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκαδά σου δίνει τρόπους για να το προετοιμάσεις!
“Οι γονείς αισθάνονται άγχος και ανησυχούν για πώς το παιδί τους θα δεχτεί τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια. Το παιδί από τη μεριά του είναι δυνατόν να αισθάνεται ζήλια, ανταγωνισμό και άγχος καθώς πιστεύει πως θα χάσει το αποκλειστικό ενδιαφέρον που μέχρι τώρα απολάμβανε από τους γονείς του”.
Πως να το προετοιμάσεις….
– Οι γονείς οφείλουν να προετοιμάσουν το παιδί τους για τον ερχομό του μωρού στην οικογένεια από την πρώτη κιόλας στιγμή που το μαθαίνουν. Είναι σημαντικό να αρχίσουν να του μιλούν για αυτό από πολύ νωρίς, προκειμένου η προετοιμασία να γίνει ομαλά, αλλά και για να έχει το ίδιο τον χρόνο να δεχτεί τη νέα πραγματικότητα.
– Μπορούν να του μιλούν για το τι σημαίνει να έχεις ένα αδελφάκι. Η αναφορά σε όλα τα θετικά που προκύπτουν από αυτή τη νέα αλλαγή είναι καθοριστική. Μπορούν να του πουν πως πλέον θα μπορεί να παίζει με κάποιον άλλον, θα μάθει να το φροντίζει, ότι θα έχει παρέα…
– Του λέμε από την αρχή ότι θα χρειαστούν εννέα μήνες για να γεννηθεί το μωράκι και του εξηγούμε πως με την ίδια διαδικασία γεννήθηκε και το ίδιο. Μπορούμε να του δείξουμε φωτογραφίες από τη γέννησή του, ώστε να ξέρει τι να περιμένει.
– Μήνα με το μήνα του δείχνουμε την αλλαγή στην κοιλιά μας!
– Έχει μεγάλη σημασία σε ποιο αναπτυξιακό στάδιο βρίσκεται το μεγαλύτερο παιδί γιατί αυτό επηρεάζει και τις αντιδράσεις του προς το μωρό. Όσο μικρότερο είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσει και να δεχτεί με ωριμότητα μια τόσο μεγάλη αλλαγή.
– Οι γονείς οφείλουν να ενισχύουν σταδιακά την αυτονομία του μικρού παιδιού και να μην είναι υπερβολικά προστατευτικοί μαζί του, ώστε εκείνο να μην είναι συνεχώς «γατζωμένο» πάνω τους, και άρα να δεχτεί περισσότερο εύκολα το μοίρασμα της φροντίδας που επιφέρει ο ερχομός του νέου μέλους.
-Μπορούν ακόμα να ενισχύσουν τη συμμετοχή του παιδιού στις προετοιμασίες που κάνουν για να δεχτούν το μωρό. Για παράδειγμα, μπορούν να το αφήσουν να συμμετέχει στην επιλογή της κούνιας, να διαλέξει τα ρουχαλάκια, ή στο φτιάξιμο του δωματίου, ώστε να μην νιώθει ότι το παραμελούν.
– Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν να μην δώσουν όλη τους την προσοχή στη φροντίδα του μωρού που πράγματι τους έχει περισσότερη ανάγκη γιατί το άλλο αδελφάκι είναι πιθανό να αισθανθεί παραγκωνισμένο. Οφείλουν να έχουν μια ισότιμη σχέση με τα παιδιά τους.
– Θα πρέπει να του δώσουν το χρόνο που χρειάζεται για να δεχτεί αυτή την τόσο μεγάλη αλλαγή, να το ενθαρρύνουν να εκφράζει ελεύθερα το πως αισθάνεται και να ενισχύουν παράλληλα τη συμμετοχή του στην καθημερινή φροντίδα του παιδιού, ώστε να συνηθίσει σταδιακά το ρόλο του μεγάλου αδερφού/ής.
– Το ενημερώνουμε ότι θα χρειαστεί να λείψουμε μερικές μέρες, κατά τη διαδικασία της γέννας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείπουμε μόνο του, του εξηγούμε ότι θα είναι με τον μπαμπά ή με άλλους κοντινούς και αγαπημένους συγγενείς και ότι αυτό θα κρατήσει μόλις κάποιες μέρες.

© 2024 tlife.gr