Site icon TLIFE

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία θεωρείται απολύτως ασφαλές να αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο. Τι πρέπει να κάνετε;

Αξιολογείστε την ωριμότητά του
Η ηλικία του παιδιού δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η ωριμότητα δεν πάει πάντα με την ηλικία, μερικά παιδιά ενδεχομένως μπορούν να ανταπεξέλθουν, να είναι πιο υπεύθυνα, πιο ικανά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ότι άλλα ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά. Μην αφήσετε ένα παιδί μόνο του απλώς και μόνο γιατί άλλα συνομήλικα του τα καταφέρνουν.
Συζητήστε μαζί του
Το παιδί μπορεί να αρκετά υπεύθυνο, ωστόσο πιθανόν να μην του αρέσει να μένει μόνο στο σπίτι. Είναι λάθος να το πιέσετε να το κάνει αν δεν θέλει. Μπορεί να νιώθει φόβο ή ανασφάλεια. Καλό θα ήταν να το συζητήσετε μαζί του, ελέγχοντας σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Αν θεωρήσετε ότι αγγίζει το όριο της φοβίας ίσως χρειαστεί να ζητήσετε την συμβουλή κάποιου ειδικού.
Προνοήστε για την ασφάλεια του:
– Δείξτε του πώς να κλειδώνει την πόρτα
– Μάθετε το να έχει τα παράθυρα ασφαλισμένα -ιδίως αν μένετε σε χαμηλό όροφο-
– Εξηγήστε του πως να χρησιμοποιεί το θυροτηλέφωνο όταν χτυπάει το κουδούνι. Κάντε σαφές ότι ποτέ δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα, παρά μόνο σε πρόσωπα που του έχετε επιτρέψει (πχ γιαγιά, παππούς)
– Δείξτε του πως να απαντά στο τηλέφωνο και να παίρνει μηνύματα.
– Μάθετε του να μη δίνει πληροφορίες (π.χ. όνομα ή διεύθυνση) σε άτομα που δεν γνωρίζει (στο τηλέφωνο, στο διαδίκτυο κτλ). Επιμείνετε στο να μην αποκαλύπτει ποτέ αν είναι μόνο στο σπίτι.
– Εξηγήστε του πως να καλέσει άμεση βοήθεια αν συμβεί κάτι. Αναλύστε ακριβώς τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου.
– Κολλήστε σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ένα χαρτί με το κινητό σαςτηλέφωνο, αριθμούς ατόμων εμπιστοσύνης και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
– Εξηγήστε με σαφήνεια ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόζει κατά την απουσία σας (π.χ. όχι φίλοι στο σπίτι, όχι μαγειρέματα, όχι τηλεφωνήματα εκτός και αν προκύψει έκτακτη ανάγκη κτλ)
– Μην επιβαρύνετε τα παιδιά -όσο ώριμα κι αν είναι με την επίβλεψη μικρότερων παιδιών. Ακόμη κι αν είναι αρκετά μεγάλο για να μείνει μόνο του, αλλά όχι τόσο μεγάλο για να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη.
© 2025 tlife.gr