Δεν θηλάζεις. Ωστόσο, τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ειδικά μελετημένα για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Πως θα προετοιμάσεις όμως σωστά το γάλα σε σκόνη για το μωρό σου, τι σκεύη χρειάζεσαι και ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρείς;
Ποια σκεύη θα χρειαστείς για το τάισμα με το μπιμπερό;
– Έξι έως οκτώ μπιμπερό των 250ml και κάποιες επιπλέον πιπίλες θα σε διευκολύνουν ιδίως στην αρχή που η συχνότητα των γευμάτων είναι μεγαλύτερη.
– Βούρτσες για τα μπιμπερό και τις θηλές. Με αυτές καθαρίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού και των θηλών πριν από την αποστείρωση.
– Εξοπλισμός αποστείρωσης που ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλεγεί.
– Δοχείο με σκέπασμα για τη φύλαξη των θηλών μετά την αποστείρωση.
Κανόνες υγιεινής και οδηγίες για σωστό τάισμα
Πλύνε πάντα τα χέρια σου πριν ταΐσεις το μωρό καθώς τα μικρόβια που μπορεί να έχουν μείνει στο δέρμα σου ενδέχεται να μεταφερθούν στο γάλα του παιδιού.
Καθάρισε πολύ προσεκτικά τα μπιμπερό και τις θηλές με τα ειδικά βουρτσάκια που υπάρχουν στο εμπόριο. Στη συνέχεια, πρέπει να βράσεις τα μπιμπερό 10-15 λεπτά ή να χρησιμοποιήσεις τις ειδικές συσκευές αποστείρωσης.
Βράσε το νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσεις το γάλα 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, γέμισε τα αποστειρωμένα μπιμπερό με νερό και αποθήκευσε τα στο ψυγείο. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα όταν το νερό είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ δυσκολεύονται σε καυτό ή παγωμένο νερό.
Την ώρα του φαγητού, ζέστανε πρώτα το μπιμπερό με το νερό, είτε βάζοντάς το στη βρύση κάτω από το καυτό νερό είτε χρησιμοποιώντας κάποιον ηλεκτρικό θερμαντήρα. Μη ρίχνεις τη σκόνη του γάλακτος σε καυτό νερό και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες στη συσκευασία για τη σωστή δοσολογία.
Στη συνέχεια, ανακίνησε πολύ καλά το περιεχόμενο του μπιμπερό. Έλεγξε τη θερμοκρασία του γάλακτος, ρίχνοντας λίγο στην περιοχή του καρπού σου. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου 37 βαθμοί.
Τσέκαρε το μέγεθος που έχει η οπή της θηλής. Αν γυρίσεις το μπιμπερό ανάποδα, μέχρι να φύγει ο αέρας, το γάλα πρέπει να χύνεται (όπως το νερό της βρύσης) και στη συνέχεια να πέφτει σε σταγόνες και όχι σε συνεχόμενη ροή. Αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη, το παιδί μαζί με το γάλα θα καταπίνει και αέρα, ενώ, αν είναι μικρή, θα κουράζεται να κάνει θηλαστικές κινήσεις στην προσπάθειά του να πιει το γάλα.
Κράτησε το μπιμπερό σωστά, έτσι ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη με γάλα. Αλλιώς, σε κάθε γουλιά το μωρό θα καταπίνει και αέρα.
Μην πιέζεις το παιδί να αδειάσει το μπιμπερό.
Όταν τελειώσει το γεύμα, πέταξε τα υπολείμματα γάλακτος καθώς στο γάλα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα παθογόνα βακτήρια.
Tip
Αν στον πάτο του μπιμπερό, επιμένουν κάποια υπολείμματα γάλακτος που δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την βούρτσα καθαρισμού, ρίξε μια κουταλιά της σούπας ωμό ρύζι στο μπιμπερό και συνέχισε κανονικά τον καθαρισμό με την ειδική βούρτσα. Οι κόκκοι του ρυζιού σε συνδυασμό με την βούρτσα θα καθαρίσουν τέλεια τον πάτο του μπιμπερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ