Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί ωριμάζει πιο γρήγορα εξωτερικά από τους συμμαθητές του; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αυτό στο παιδί; Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι πρέπει να προσέξουν; Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σε συμβουλεύει…
Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος ωρίμανσης του ανθρώπου, κατά την οποία το παιδί γίνεται ενήλικος και αποκτά την ικανότητα αναπαραγωγής.
Η πρώιμη ήβη συμβαίνει όταν το σώμα του ατόμου αρχίζει να αλλάζει από παιδικό σε ενήλικο πολύ νωρίς, δηλαδή πριν από την ηλικία των 8 στα κορίτσια ή των 9 στα αγόρια. Αυτό συνεπάγεται ραγδαίες αλλαγές στα κόκαλα, στους μύες, στο σχήμα και στο μέγεθος του σώματος αλλά και στην ικανότητα αναπαραγωγής.
Αυτές οι αλλαγές στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν μια υπεραπασχόληση με τις αλλαγές στο σώμα τους και προβληματίζονται καθώς βλέπουν ότι οι συμμαθητές τους παραμένουν παιδιά. Αυτό προκαλεί μια σύγχυση μέσα τους. Παράλληλα, η ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου οδηγεί και σε μια υπεραπασχόληση με θέματα σεξουαλικότητας.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση και κατάθλιψη
Εκτός από αυτά, επηρεάζεται η αυτοπεποίθησή τους, καθώς νιώθουν διαφορετικοί από την ομάδα, η ένταξη στην οποία αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό για κάθε έφηβο. Ειδικά τα κορίτσια, πολλές φορές μπορεί να πέσουν θύματα λεκτικής βίας ή πειραγμάτων καθώς πολλοί εστιάζουν στο ανεπτυγμένο στήθος τους. Αλλά και τα αγόρια, λόγω της ορμονικής δράσης εμφανίζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και είναι επιρρεπή στη σύγκρουση. Τέλος, όλη αυτή η σύγχυση και η ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μελαγχολία ή σε στοιχεία κατάθλιψης.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς…
Οι γονείς νιώθουν κι εκείνοι μπερδεμένοι από τις αλλαγές στο παιδί τους που συμβαίνουν τόσο νωρίς και δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρέπει να του φέρονται ως παιδί ή ως έφηβο.
Είναι χρήσιμο γι’ αυτούς να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά της πρώιμης ήβης, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να προσφέρουν στο παιδί την ασφάλεια ότι είναι δίπλα του για να το υποστηρίξουν και να το βοηθήσουν.
Προσοχή! Όμως, είναι σημαντικό αυτές οι αλλαγές να μην επηρεάσουν και τις απαιτήσεις τους από το παιδί, ζητώντας του να συμμορφωθεί με ενήλικους κανόνες, καθώς σωματικά μπορεί να δείχνει έτοιμο, αλλά η γνωστική του ικανότητα ακόμα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τέτοιους κανόνες.
Επίσης, χρειάζεται να είναι έτοιμοι να ακούσουν το παιδί τους και να συζητήσουν μαζί του για τα συναισθήματά του καθησυχάζοντάς το ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ