Τα παιδάκια έχουν πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα. Αντίθετα, ο ήλιος είναι αδίστακτος. Προσοχή!
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για τους κινδύνους αλλά και για τον τρόπο να προστατέψεις το μωρό σου από τον “κακό” ήλιο…
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για τους κινδύνους αλλά και για τον τρόπο να προστατέψεις το μωρό σου από τον “κακό” ήλιο…
Είναι γνωστό πια πως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, επικίνδυνα εγκαύματα αλλά και καρκίνο του δέρματος. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παίζουν με τον ήλιο.
Το δέρμα έχει την ικανότητα να κρατάει στη μνήμη του την ακτινοβολία που δέχεται από την παιδική ηλικία και δυστυχώς να την αθροίζει. Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη κάθε φορά που ένα παιδί έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, ακόμα και μέσα στην πόλη, ακόμα και απ’ αυτή την περίοδο, δηλαδή όλες τις εποχές του χρόνου.
Οι βλαπτικές συνέπειες του ήλιου χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
Τις οξείες, όπως είναι το κοκκίνισμα και το έγκαυμα και υπεύθυνες είναι οι ακτίνες UVB. Η σοβαρότητα της βλάβης είναι ανάλογη της ευαισθησίας του παιδιού, δηλαδή ξανθό ή μελαχρινό, και της έντασης κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας, δηλαδή αν είναι πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα.
Τις χρόνιες, όπως είναι η γήρανση του δέρματος και ο καρκίνος του δέρματος. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για τις μη αναστρέψιμες βλάβες των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.
Οι δράσεις του ήλιου διαφέρουν ανάλογα με την δύναμη που φθάνουν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα. Το μεσημέρι η ένταση είναι μεγαλύτερη και το 60% της ακτινοβολίας προς το δέρμα διαχέεται από την ατμόσφαιρα. Αυτή την ώρα ακόμη και αν το παιδί βρίσκεται κάτω από την προστασία μιας ομπρέλας, κινδυνεύει να πάθει εγκαύματα.
Βλέπετε δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακτινοβολία που αντανακλάται από το έδαφος, από την άμμο, από το νερό, από τα χόρτα, από την άσφαλτο κ.α
Τρόποι προφύλαξης…
-
Ποτέ δεν αφήνουμε το παιδί να βγαίνει από το σπίτι χωρίς αντηλιακό.Το χρησιμοποιούμε μισή ώρα πριν την έκθεση του παιδιού στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες. Επίσης δεν ξεχνάμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε μετά το κολύμπι ή μετά από κάθε προσπάθεια που προκαλεί έντονη εφίδρωση όπως παιχνίδι στις παιδικές χαρές κ.α
-
Το αντηλιακό πρέπει να το επιλέγουμε ανάλογα με τον τύπο δέρματος του παιδιού. Γενικά δείκτης προστασίας πάνω από 20 είναι αρκετά καλός.
-
Αποφεύγουμε να εκθέτουμε στον ήλιο το παιδί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.
-
Το καπέλο είναι απαραίτητο ακόμα και κάτω από την ομπρέλα.
-
Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και στα παιδιά. Οι φακοί όμως πρέπει να είναι αξιόπιστοι, απορροφητικοί και άθραυστοι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα από πιθανό σπάσιμο. Ακόμη προσέχουμε ιδιαίτερα τα γυαλιά μαϊμούδες που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ