Site icon TLIFE

Προσοχή στη διατροφή του τώρα το καλοκαίρι!

Προσοχή στη διατροφή του τώρα το καλοκαίρι!
Το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη πρέπει να προσέχουμε την διατροφή των παιδιών μας και να την γεμίζουμε μόνο με θρεπτικά στοιχεία και όχι με λιπαρά. Η διατροφή του παιδιού πρέπει να είναι γεμάτη από φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας δίνει συμβουλές στο τι πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι αλλά και όταν πηγαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας στο εστιατόριο!
Τώρα το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά προς την κατεύθυνση της σωστής διατροφής αφού αφιερώνουμε περισσότερες ώρες μαζί τους είτε στις διακοπές είτε στο σπίτι αφού δεν έχουν σχολείο. Ακόμα και τώρα το καλοκαίρι πρέπει να μην τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα όσον αφορά τον τρόπο διατροφής γιατί οι ξεκούραστες μέρες, η περισσότερη κίνηση που κάνουν αυξάνει την όρεξή τους και έτσι μπορούν να πάρουν αρκετά κιλά μέχρι να έρθει το φθινόπωρο.
Όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι…
Εφόσον μαγειρεύουμε στο σπίτι προσπαθούμε να αγοράζουμε φρέσκα τρόφιμα όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, αυγά, γάλα και τυροκομικά προϊόντα και εφόσον πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά αγοράζουμε άπαχα τυριά και γιαούρτια. Ιδιαίτερη προτίμηση πρέπει να δίνουμε σε όλα τα είδη των οσπρίων, στο ρύζι, στο ελαιόλαδο, χρησιμοποιούμε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης και κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, φρέσκους χυμούς φρούτων τους οποίους τους καταναλώνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα για να μην εξουδετερώνεται η βιταμίνη C, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
1. Πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα προμαγειρεμένα φαγητά, chips, γαριδάκια, ανθρακούχα αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς του εμπορίου, κρουασάν με διάφορα είδη περιεχομένου, έτοιμα κέικ και γλυκά επιδόρπια, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη και σοκολάτα, μερέντες και γενικά σοκολατούχες κρέμες που επαλείφουμε το ψωμί, έτοιμες σάλτσες τα dressing και τις μαγιονέζες και τα μπισκότα που είναι πλούσια σε σοκολάτα και τις γκοφρέτες.
2. Προτιμούμε να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες πιθανότητες να περιέχουν φυτοφάρμακα και ενισχυτικά για τις καλλιέργειές τους.
3. Ακολουθούμε την γνωστή διατροφική πυραμίδα δηλαδή διαλέγουμε τρόφιμα από τις βασικές ομάδες της πυραμίδας όπως: δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και ψάρια. Για την καλή υγεία των παιδιών πρέπει να τρώνε διαφορετικά τρόφιμα κάθε μέρα ώστε σταδιακά να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους και φυσικά για να μην βαριούνται όσον αφορά την γεύση.
4. Προτιμούμε την μεσογειακή διατροφή η οποία χαρακτηρίζεται με χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων καθώς και από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και στα παράγωγά τους. Επίσης η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιούμε είναι το ελαιόλαδο.
5. Να αποφεύγονται τα συχνά και ανθυγιεινά τσιμπολογήματα μεταξύ των κυριών γευμάτων.
Συμβουλές όταν τρώτε στο εστιατόριο!
Σε περίπτωση που τρώτε έξω από το σπίτι χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι τα εστιατόρια έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και νάτριο, δηλαδή αλάτι, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες. Όταν τρώτε έξω μπορείτε να κάνετε τους εξής χειρισμούς:
– Πριν πάτε στο εστιατόριο φροντίστε το παιδί να μην έχει μείνει εντελώς νηστικό ώστε να μην πεινάει υπερβολικά και φάει απεριόριστες ποσότητες.
– Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε κάποια στιγμή τις επιλογές του, φροντίστε τα επόμενα γεύματα μέσα στη εβδομάδα που θα γίνουν πιθανόν στο σπίτι, να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και γενικά λιγότερα σνακ.
– Εάν έχει δηλώσει επιθυμία για να φάει ένα κυρίως μεγάλο πιάτο τότε αποφύγετε το πρώτο πιάτο και τα διάφορα ορεκτικά.
– Σε πολλά εστιατόρια υπάρχουν ίδια πιάτα τα οποία τα φτιάχνουν σε πιο ελαφριά εκδοχή ή σε μικρότερη μερίδα. Προτιμήστε αυτά.
– Αποφύγετε πιάτα που βασίζονται στο τηγανιτό κρέας και στις πατάτες.
– Αποφύγετε τις παχιές κρέμες γάλακτος και μαγιονέζες και προτιμήστε την μουστάρδα και το λαδολέμονο.

© 2024 tlife.gr