Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα μας μιλήσει σήμερα για τον ιό της γαστρεντερίτιδας της άνοιξης. Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι είναι ο ροταϊός και πως μεταδίδεται; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις; Υπάρχει εμβόλιο;
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;
Γαστρεντερίτιδα είναι όταν το παιδί κάνει εμετούς και διάρροια. Όσο πιο μικρό είναι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αφυδατωθεί και να καταλήξει στο νοσοκομείο για να του χορηγηθεί ενδοφλέβια ορός.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου οι πιο συχνές γαστρεντερίτιδες οφείλονται σε κοινούς και συνήθως ελαφριούς ιούς. Όμως τον χειμώνα και ιδιαίτερα την άνοιξη ένας σοβαρός ιός που ονομάζεται ροταϊός απειλεί ιδιαίτερα τα βρέφη με έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια νοσηλεύονται ετησίως περίπου 2.000 παιδιά με γαστρεντερίτιδα κάθε αιτιολογίας και απ’ αυτά τα 500 περίπου έχουν προσβληθεί από τον ροταϊό. Δηλαδή περίπου 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών που εμφανίζουν οξεία γαστρεντερίτιδα ευθύνεται ο ροταϊός ενώ τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά.
Ένα απλό περιστατικό γαστρεντερίτιδας που θα εκδηλωθεί με ελαφρύ πόνο στην κοιλιά και διάρροια, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή χωρίς να χρειαστεί κάποια ειδική θεραπεία. Όμως αν η γαστρεντερίτιδα προέρχεται από τον ροταϊό μπορεί να γίνει επικίνδυνη στις μικρές ηλικίες.
Τι προκαλεί ο ροταϊός;
Ο ροταϊός ο οποίος προκαλεί στα βρέφη και στα νήπια έντονη διάρροια, εμετούς, πυρετό και αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και ευθύνεται για την συγκριτική πλειοψηφία των περιστατικών γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και νήπια σε ποσοστό 98% ενώ μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε επιφάνειες και σε πόσιμο νερό ή για εβδομάδες στο νερό των κολυμβητηρίων (πισίνες).
Όλα τα παιδιά θα μολυνθούν από τον ιό αυτό τουλάχιστον μία φορά πριν από την ηλικία των 3 ετών, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτα στη μετάδοσή του είναι τα βρέφη μεταξύ 6 και 24 μηνών.
Πως μεταδίδεται ο ροταϊός;
Συνήθως μεταδίδεται με την στενή επαφή, με μολυσμένα πρόσωπα ή με την τροφή, το νερό,τα είδη κουζίνας, τα παιδικά παιχνίδια κ.α Επίσης μέσω των κοπράνων, το σάλιο, τα σταγονίδια από βήχα, το φτέρνισμα κλπ.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε και να καλέσετε τον γιατρό σας;
1. Αν το παιδί κάνει εμετούς το τελευταίο 24ωρο.
2. Δεν κρατάει καθόλου υγρά έστω και μερικές σταγόνες.
3. Δεν έχει ουρήσει για 6 έως 8 ώρες.
4. Παρουσιάζει έντονη διάρροια ή αίμα στα κόπρανα.
5. Έχει ξηρό στόμα χωρίς σάλια.
6. Κλαίει χωρίς να βγάζει δάκρυα.
7. Δεν αντιδρά σε ερεθίσματα, όπως να χαμογελάει σε αγαπημένα πρόσωπα ή στο άκουσμα της φωνής της μητέρας του.
Πόσιμο εμβόλιο!
Η προστασία γι’ αυτόν τον ιό γίνεται με ένα εμβόλιο. Πρόκειται για ένα πόσιμο εμβόλιο το οποίο συνιστάται για τον εμβολιασμό βρεφών ηλικίας 6 εβδομάδων και πάνω.
Το εμβόλιο προλαβαίνει το 98% τις σοβαρές μορφές παιδικής γαστρεντερίτιδας από τον ροταϊό.
Χορηγείται από το στόμα σε 3 δόσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ