Site icon TLIFE

Πρώτη Φορά Μαμά; Έτσι, θα τα καταφέρεις!

Το να είσαι μαμά είναι από μόνο του κάτι απαιτητικό. Πόσω μάλλον, όταν γίνεσαι μητέρα για πρώτη φορά. Από τη μία, έχεις τους φόβους, τις ανασφάλειες σου, το άγχος σου να τα κάνεις όλα καλά και φυσικά την… άγνοια σου. Από την άλλη, μαμά, γιαγιά, θείες και γενικότερα μέχρι και ο τελευταίος συγγενής που έχει ήδη βιώσει τη χαρά της μητρότητας, σου δίνουν άπειρες συμβουλές, τις οποίες, από ένα σημείο και μετά, αδυνατείς να θυμηθείς και να καταλάβεις τη χρησιμότητα τους.

Ίσως να είναι και καλύτερο να μην ακούς κανέναν. Σκέφτεσαι. Αλλά, από την άλλη, ο φόβος της άγνοιας είναι τόσο μεγάλος που τα καλύπτει όλα. Αρχικά, αυτό που χρειάζεται να σκεφτείς και να πιστέψεις είναι ότι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία γυναίκα που θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί, είσαι. Αυτό, από μόνο του, σημαίνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια κορίτσια εκεί έξω που πέρασαν από τη θέση που βρίσκεσαι εσύ τώρα. Και αυτό από μόνο του είναι κάτι καθησυχαστικό. Μετά από αυτή τη συνειδητοποίηση, μπορείς να δοκιμάζεις κάτι (ακόμα και όλα) από τα παρακάτω:

#1 Ξεχώρισε τις συμβουλές

Όπως σου είπα και πριν, το ότι εσύ θα ακούς συμβουλές μέχρι το παιδί να φύγει για… στρατό, είναι δεδομένο, ειδικά για την ελληνική οικογένεια. Το θέμα είναι εσύ να φιλτράρεις και να επιλέγεις αυτές που αξιολογείς ως σημαντικές. Τι μπορείς να κάνεις: να ακούς την κάθε συμβουλή που σου λένε, να τη φιλτράρεις αμέσως και αν θεωρείς ότι είναι σημαντική, να την καταγράφεις σε ένα χαρτί. Μόλις δεις ότι ο αριθμός των συμβουλών φθάσει τις 30, πάτα Pause, διάβασε τες άλλη μία φορά και κράτησε μόλις τις 15. Και, ήδη είναι υπεραρκετές.

#2 Άκου το μητρικό ένστικτο

Όσο βυθισμένη μέσα στην άγνοια και να αισθάνεσαι, να θυμάσαι ότι σαν από μηχανής θεός, το ένστικτο σου είναι ο καλύτερος βοηθός που θα μπορούσες να ζητήσεις. Απλά, αυτή τη φορά, άκουσε το. Αν εμπιστευτείς αυτή την εσωτερική φωνή, η οποία σε θέματα μητρότητας, “ακούει” στο όνομα “μητρικό ένστικτο”, θα δεις ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί λύση σε ορισμένα προβλήματα.

#3 Κράτησε το μωρό σου όση ώρα θέλεις

Ούτε παρατήρηση θα σου κάνει, ούτε θα διαμαρτυρηθεί. Ίσα – ίσα θα χαρεί και το ίδιο ακόμα περισσότερο. Μη ξεχνάς ότι η αγκαλιά είναι θεραπευτική τόσο για το μωράκι σου όσο και για σένα.

#4 Ο θηλασμός είναι κάτι μοναδικό, αλλά…

…ταυτόχρονα δύσκολο. Ναι, τίποτα δε συγκρίνεται με το μητρικό γάλα, ούτε με τη σχέση που αναπτύσσεται, μέσω του θηλασμού, ανάμεσα σε παιδί και μαμά. Αλλά, επειδή, σου υποσχέθηκα αλήθειες, ναι λοιπόν, είναι δύσκολο. Και μπορεί να είναι δύσκολος τον πρώτο καιρό, το δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο και μπορεί να μη σταματήσει να σε δυσκολεύει μέχρι το τέλος. Για αυτό, θήλασε, όσο μπορείς. Ούτε ο κόσμος θα χαθεί, ούτε το σπίτι σου θα γκρεμισθεί, αν το θηλάσεις για μικρό διάστημα. Τις ίδιες πιθανότητες έχει να γίνει έξυπνο και γερό.

#5 Απόλαυσε τον ύπνο σου

Όσο λίγος και αν είναι αυτός. Η έλλειψη ύπνου κάνει τον εγκέφαλο σου να υπολειτουργεί και το σώμα σου να κουράζεται, χωρίς να έχεις κάνει το ιδιαίτερο. Αν το μωράκι σου ξυπνάει λίγες φορές μέσα στη νύχτα, τότε είσαι υπερτυχερή. Αλλιώς, κάνε υπομονή και μέρα με τη μέρα προσπάθησε να του μάθεις να κοιμάται τη σωστή ώρα και συνεχόμενα.

#6 Βγες μία βόλτα

Ναι, με το μωρό στο καρότσι. Αν δούλευες μέχρι λίγο πριν γεννήσεις, τότε ο πρώτος μήνας θα σου φανεί ατελείωτος. Μία λύση, λοιπόν, για να σπάσεις τη μονοτονία είναι να βάλεις το μωράκι σου στο καρότσι του και να βγείτε στο πλησιέστερο πάρκο ή στην πλατεία της γειτονιάς. Να (ξε)φύγει το μυαλό σου, να πάρεις μία ανάσα, να χαλαρώσεις.

#7 Μην είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου

Όλοι κάνουμε λάθη. Και τα κάνουμε μία, δύο και ακόμα περισσότερες φορές. Επομένως, δε χρειάζεται να είσαι τόσο αυστηρή κριτής με τον εαυτό σου. Στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ηρέμησε και σκέψου όλα τα θετικά που έχεις πετύχει, μέχρι στιγμής, ως πρωτάρα μαμά. Και, σίγουρα θα είναι πολύ περισσότερα από τις ατασθαλίες της στιγμής.

3,2,1 Πάμε!

© 2025 tlife.gr