Site icon TLIFE

Πρωτοποριακός αισθητήρας θα προβλέπει τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών με αυτισμό

Μία νέα ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης έρχεται να δώσει καινούρια δεδομένα στην αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων θυμού που εντοπίζονται στον αυτισμό! Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας συμπεριφοράς Matthew Goodwin του Πανεπιστημίου με την ομάδα του κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνολογία αισθητήρων, η οποία είναι ικανή να προβλέψει πότε ένα παιδί με αυτισμό θα παρουσιάσει θυμό και ενδεχομένως επιδείξει βίαιη συμπεριφορά! Παρ’ ό,τι ο αισθητήρας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προετοιμάζει τους γονείς, κηδεμόνες και ειδικούς εκπαιδευτές ακόμη και τρία λεπτά πριν την αντίστοιχη αντίδραση του παιδιού.

Εξαιτίας του αυτισμού, τα παιδιά και οι ενήλικες που ανήκουν στο φάσμα, δεν μπορούν συνήθως να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ούτε με λέξεις, ούτε με εκφράσεις του προσώπου, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε η διάθεσή τους αλλάζει και ο θυμός βρίσκει εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί… υπόγεια και να εκφραστεί ακόμη πιο έντονα. Αυτό συχνά δυσκολεύει τους γονείς ή τους φροντιστές των παιδιών να καταλάβουν πότε η αντίδρασή τους μπορεί να γίνει ακραία ή και βίαιη. Γι’ αυτό και ένας αισθητήρας, όπως αυτός που μόλις ανακοινώθηκε, θα καταφέρει να αναπληρώσει ένα μεγάλο κενό.

“Ανακαλύψαμε πως αν χρησιμοποιήσουμε τρία λεπτά βιολογικών (σωματικών) δεδομένων, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κατά πόσο το άτομο πρόκειται να συμπεριφερθεί επιθετικά το τελευταίο ένα λεπτό και μάλιστα με 84% ακρίβεια του αποτελέσματος” εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Matthew Goodwin. Ο υπό κατασκευή αισθητήρας σχεδιάστηκε έπειτα από την παρακολούθηση ενός μικρού δείγματος 20 αυτιστικών παιδιών που βίωναν εναλλαγές στο ρυθμό της καρδιάς τους, τη θερμοκρασία και τις κινήσεις τους κατά το διάστημα πριν την εκδήλωση θυμού. Έπειτα, οι ειδικοί δημιούργησαν έναν κατάλογο με σωματικές ενδείξεις οι οποίες παρουσιάζονται πριν το ξέσπασμα θυμού. “Είχαμε συλλέξει 87 ώρες παρατήρησης και καταγραφής με αυτή τη μέθοδο, σημειώνοντας 548 επεισόδια θυμού με αντίστοιχα βιολογικά δεδομένα” συμπληρώνει ο Matthew Goodwin.

Ωστόσο, πέρα από τη βοήθεια που θα προσφέρει ένας τέτοιος αισθητήρας στους γονείς των παιδιών με αυτισμό, η επιστημονική ομάδα που τον εξετάζει ελπίζει πως η εν λόγω τεχνολογία θα βοηθήσει τους ειδικούς φροντιστές να αναπτύξουν μεθόδους αντιμετώπισης του θυμού από τα ίδια τα παιδιά.

© 2024 tlife.gr