Όλα τα μεγάλα γεγονότα αλλά και οι σημαντικές λεπτομέρειες για την μοναδική τέχνη με ημερομηνία και ώρα γέννησης.
Η τέχνη, η τεχνική, οι άνθρωποι, οι ταινίες σε 120 χρόνια που άλλαξαν για πάντα την αισθητική και την αίσθηση των ανθρώπων. Η «τέχνη των τεχνών» και η επίδρασή της σε ολόκληρη την ανθρωπότητα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον παγκόσμιο αλλά και τον Ελληνικό κινηματογράφο, απλά και γλαφυρά… σαν παραμύθι, με προβολή σπάνιων ντοκουμέντων και με την γοητεία που χρειάζεται για να διηγηθείς την ιστορία μιας τέτοιας τέχνης, σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο αφιερωμένο στην επέτειο 120 ετών από την γέννηση του κινηματογράφου, που κλείνουν στις 28 Δεκεμβρίου.
Το εργαστήριο με τίτλο «120 χρόνια κινηματογράφος» διοργανώνεται από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου και πραγματοποιείται από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρες 17:30-19:30.
Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί ο γνωστός δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου κύριος Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, απευθύνεται σε νέους/νέες από 14 έως και 18 ετών και ως στόχο έχει να τους εισαγάγει στην ιστορία της μοναδικής τέχνης του κινηματογράφου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από πέντε συναντήσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου θα παρουσιάζεται απλά και γλαφυρά από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη η προϊστορία, η γέννηση και η εξέλιξη του κινηματογράφου μέχρι σήμερα. Περιγράφοντας γεγονότα, σχετικά με την ιστορία του, τις ταινίες, τους ανθρώπους του, τα καλλιτεχνικά του κινήματα, αλλά και την εξέλιξη της τεχνικής του σε αυτά τα 120 χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι ο κινηματογράφος, «η τέχνη των τεχνών», όπως έχει ονομαστεί, βασίστηκε και βασίζεται πάντα στην τεχνολογική εξέλιξη της εποχής του. Επίσης θα υπάρχει μια βασική επεξήγηση των όρων του κινηματογράφου, όπως τι είναι το σενάριο, η σκηνοθεσία, το μοντάζ, το πλάνο, η σκηνή, η σεκάνς κ.λπ..
Θα πραγματοποιηθούν προβολές αποσπασμάτων από ταινίες και ντοκουμέντα εποχής, με αναφορές σε πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο. Ειδικά στα πλαίσια των συναντήσεων για τον ελληνικό κινηματογράφο, που φέτος επίσης κλείνει τα 110 χρόνια από την «γέννησή» του και τα 100 χρόνια από την προβολή της πρώτης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους, θα είναι καλεσμένοι του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία σε αυτόν, για να μιλήσουν με τα παιδιά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις τους μοιραζόμενοι την εμπειρία τους.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής – και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων- στo τηλέφωνο του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469 694 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 17:00).
Ενδεικτικό περιεχόμενο συναντήσεων
1. Προϊστορία του κινηματογράφου.
2. Η γέννηση του κινηματογράφου και τα πρώτα χρόνια.
3. Μια εφεύρεση γίνεται τέχνη – Ζωρζ Μελιές.
4. Η άνοδος και η πτώση του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα και η γέννηση του Χόλλυγουντ.
5. Η γέννηση της κινηματογραφικής κωμωδίας – Κίστοουν Κόμπανι.
6. Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ – Η Γέννηση ενός έθνους – Μισαλλοδοξία – Η ενηλικίωση του κινηματογράφου.
7. Τσάρλι Τσάπλιν.
8. Σεργκέι Αϊζενστάιν.
9. Η γέννηση των μεγάλων εταιρειών του Χόλλυγουντ.
10. Οι σταρ του βωβού κινηματογράφου.
11. Μπεν Χουρ – Οι Δέκα εντολές – Μεγάλες παραγωγές στη δεκαετία του ’20.
12. Το ευρωπαϊκό σινεμά στα χρόνια του Μεσοπολέμου – Γερμανικός εξπρεσιονισμός – Σουρεαλισμός κ.λπ.
13. Η γέννηση του ομιλούντος κινηματογράφου.
14. Μιούζικαλ – Η γέννηση του ομιλούντος κινηματογράφου δημιουργεί ένα καινούργιο κινηματογραφικό είδος.
Σημείωση: Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλα τα επίπεδα του UTech Lab είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: utechlab@eef.edu.gr, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ