O παιδίατρος του TLife απαντά στις ερωτήσεις σου

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις, προβληματισμούς αλλά και τις απορίες κάθε μαμάς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις το μήνυμα σου στο mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
 
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ
 
Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιο μου, 4,5 χρονών. Πηγαίνει στο προνήπιο. Και στο σχολείο και στο σπίτι, αρνείται να φάει μόνος του! Έχω σοβαρό πρόβλημα , γιατί η νηπιαγωγός του μας παραπονιέται συνέχεια για αυτό, όσο τον ταΐζαμε εμείς ήταν 20 κιλά. Τώρα που προσπαθούμε να τον μάθουμε να τρώει μόνος του, έχει φτάσει στα 17 κιλά. Να τον μαλώσουμε, να αδιαφορήσουμε, να τον τιμωρήσουμε; Είναι σχεδόν μόνιμα νηστικός, πίνει το πρωί και το βράδυ μόνο γάλα και αυτό με το ζόρι, κάνει σχεδόν 1 ώρα. Και ζητάει συνεχώς σοκολάτα. Είναι θέμα πείσματος, τεμπελιάς, τί; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Απάντηση:
 
Αγαπητή Φίλη είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί αντιδρά για να δείξει ότι κάτι το προβληματίζει. Πολύ πιθανόν να μην θέλει να φάει μόνο του διότι ” δεν θέλει να μεγαλώσει ακόμη”. Μπορεί να έχει συνδυάσει τον τρόπο αυτό του ταΐσματος με την βρεφική ηλικία και για δικούς του λόγους δεν θέλει να μεγαλώσει. Αν μπορέσετε να καταλάβετε τι το ενοχλεί θα βρείτε τον τρόπο να το βοηθήσετε. Πάντως μην επιμένετε με πίεση διότι το καταλαβαίνει και θα αντιδρά. Αφήστε το λίγο να ηρεμήσει και συμβουλευτείτε και ένα ψυχολόγο, αν το σχολείο δεν τον διαθέτει. 
 
Ερώτηση: Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα πιο κατάλληλα ψάρια  με τα λιγότερα βαρέα μέταλλα και υδράργυρο για παιδάκι 32 μηνών. Για παράδειγμα το χριστόψαρο μπορώ να το δώσω, είναι πελαγίσιο αλλά λίγο μεγάλο ,επιτρέπεται; Συνήθως δίνω γλώσσα, μπακαλιάρο και πεσκανδρίτσα. Οι συμβουλές σας και η εμπειρία σας είναι πολύτιμη! Σας παρακολουθώ και σας εμπιστεύομαι απόλυτα!!!
 
Απάντηση: 
 
Αγαπητή Φίλη σε γενικές γραμμές τα μικρά σε μέγεθος ψάρια είναι πιο ασφαλή διότι ο χρόνος ζωής τους είναι μικρότερος και επομένως έχουν συσσωρευτεί λιγότερες ανεπιθύμητες ουσίες. Τα ψάρια που ανέφερες είναι πολύ καλά , ιδιαίτερα το Χριστόψαρο το οποίο είναι σίγουρα ελληνικό. Επίσης οι σαρδέλες, ο γαύρος, σκορπίνες, δράκαινες, πέρκες, χάνοι, σπόροι κλπ. 
 
Ερώτηση: Καλησπέρα, γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω μια κόρη 16 μηνών ,η οποία γεννήθηκε φυσιολογικά στις 39 εβδομάδες. Οι εξετάσεις της είναι άριστες αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι πώς ακόμα δε λέει καμία λέξη. Δείχνει με το δάχτυλό της, έχει πολύ καλή βλεμματική επαφή, λέει μα μα μα, μπα μπα μπα. Χρησιμοποιεί τα αντικείμενα με συμβολικό τρόπο, τρώει μόνη της αν και λερώνεται, κουνάει το κεφάλι της αρνητικά όταν δε θέλει κάτι και γενικά, δε με απασχολεί τίποτα άλλο από την καθυστέρηση στην ομιλία. Είναι δευτερότοκο. Τι γνώμη έχετε; Ευχαριστώ πολύ
 
Απάντηση:
 
Αγαπητή Φίλη σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να λέει περίπου 10 λέξεις. Παρόλα αυτά αφού κάνει αυτά που περιγράφεις νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς και να περιμένεις. Εφόσον διαπιστώνεις ότι μήνα με τον μήνα υπάρχει κάποια εξέλιξη τότε σίγουρα είναι θέμα χρόνου. 
 
Ερώτηση: Έχουμε ένα κοριτσάκι 9 μηνών και ακόμα δεν έχει βγάλει δοντάκι. Τα ούλα της είναι φουσκωμένα εδώ και καιρό. Είναι ανησυχητικό; Θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια; Ευχαριστούμε πολύ για όλες τις απαντήσεις που δίνετε στους νέους  γονείς.
 
Απάντηση
 
Αγαπητή Μανούλα η οδοντοφυΐα διαφέρει από παιδί σε παιδί. Καμμιά φορά είναι και παράγοντες κληρονομικοί. Αφού τα ούλα είναι πρησμένα και έχει σιελόρροια , σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάθε παιδί βγάζει διαφορετικά το κάθε δόντι. Να περιμένεις.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164