Site icon TLIFE

“Δεν μιλάει ακόμα” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Q&A

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Το παιδί μου (5 ετών) έχει κίτρινη γλώσσα εδώ και 3-4 ημέρες. Έχει επίσης, συμπτώματα ίωσης (βήχα και μπούκωμα) από το προηγούμενο ΣΚ που έκανε και δύο φορές δέκατα (έως 37,5) (το αναφέρω μήπως σχετίζεται). Προτείνετε να του κάνω κάποιον έλεγχο για να δούμε από τι προέρχεται η κίτρινη γλώσσα; Μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος ή μπορεί να σχετίζεται με το συκώτι;
Ευχαριστώ πολύ,
Elia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, η εμφάνιση κίτρινης γλώσσας είναι μόνο ένα σύμπτωμα το οποίο δείχνει ότι υποφέρει το πεπτικό σύστημα του παιδιού, το οποίο ξεκινάει από το στόμα καταλήγει στο παχύ έντερο. Κάθε παθολογική αιτία σε αυτήν τη διαδρομή του πεπτικού συστήματος μπορεί να εμφανιστεί με κιτρίνισμα της γλώσσας. Στην περίπτωση του γιου σου μάλλον είναι η λοίμωξη που περνάει αυτές τις μέρες, άρα είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Μετά την πάροδο της λοίμωξης η γλώσσα θα πρέπει να αποκτήσει πάλι το ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ροζ χρώμα της. Με ένα βουρτσάκι μπορείς να αποσπάσεις το επίχρισμα που έχει κολλήσει στη γλώσσα. Αν το κιτρίνισμα παραμένει θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών και αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα με τον βραδινό ύπνο: ξυπνάει σχεδόν ανά μία ώρα και θέλει να πίνει γάλα. Όλη την ημέρα τρώει κανονικά όλα τα γεύματά της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χαρά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. ΜΠΟΡΕΙ να είναι ψυχολογικό διότι αισθάνεται ανασφάλεια και ζητώντας τροφή είσαι κοντά της, αλλά μπορεί να είναι και εκδήλωση παθολογικής οργανικής αιτίας. Θα πρέπει να γίνουν μερικές ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αίματος και ούρων για έλεγχο σακχάρου, θυρεοειδή κ.λ.π. Και συζήτηση με ειδικό προς την ανακάλυψη ψυχολογικού παράγοντα μετά από συζήτηση του οικογενειακού ιστορικού. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 26 μηνών είναι πανέξυπνος, ακούει ό,τι του πω, παίζει με τα παιχνίδια του, δηλαδή όλα φυσιολογικά, αλλά δεν μιλάει ακόμα. Λέει γύρω στις 20 λεξούλες μέχρι εκεί. Τι να κάνω;
Τζένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, καταρχάς έχει σημασία αν τις λέξεις που λέει τις εκφράζεται κανονικά ή εσείς απλώς τις καταλαβαίνετε. Μετά, έχει σημασία το οικογενειακό ΙΣΤΟΡΙΚΟ, δηλαδή αν και κάποιος άλλος στην οικογένεια είχε καθυστερήσει να μιλήσει. Έχει σημασία αν είναι πρόωρο. Έχει σημασία το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Έχει σημασία αν ακούει και από τα δυο αυτιά. Δηλαδή όπως καταλαβαίνεις είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ομιλία ενός παιδιού. Σου προτείνω αρχικά να το εξετάσει ένας ειδικός αναπτυξιολόγος για παιδιά, ο οποίος θα προτείνει και ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αίματος, ωτορινολαρυγγολόγικος κ.λ.π. και μετά θα σας κάνει τη σωστή διάγνωση αν πρόκειται για κάτι που χρειάζεται βοήθεια και ποια θα είναι αυτή. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Το κοριτσάκι μου είναι 3 μηνών, άρχισε να μου βήχει ξαφνικά μέσα στην ημέρα παραπάνω φορές από ότι άλλες μέρες και η μυτούλα της να ακούγεται περίεργα! Ξεκίνησα φυσιολογικό ορό, περίπου ανά 2 με 3 ώρες σήμερα, καταλαβαίνω πως δεν έχει καθαρίσει η μυτούλα της όπως άλλες φορές και για αυτό μου βήχει, γιατί δεν μπορεί να ανασάνει! Πάει καλύτερα, αλλά φοβάμαι μήπως με το φυσιολογικό ορό της κάνω ζημιά, λόγω της συχνότητας! Υπάρχει τέτοια περίπτωση και ποσά ml προτείνετε να βάζουμε με την σύριγγα;
Θάλεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, δεν υπάρχει κάποιο όριο. Βάζεις όσες φορές χρειάζεται για να καθαρίσει η μύτη. Θα ΠΡΕΠΕΙ να προσεχείς όμως μήπως είναι κάποια ίωση σε εξέλιξη ή μήπως είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

© 2024 tlife.gr