Site icon TLIFE

Είσαι νέα μαμά και έχεις απορίες; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σου

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να συμβαίνει όταν ένα βρέφος δυόμισι μηνών ξαφνικά αρνείται να πιει γάλα, αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα γεύματα; Κάποιες φορές μπορεί να πιει 100 ml και άλλες ούτε 40 και μονάχα μετά από πολλή πίεση. Μετά βγάζει πολλές γουλιές. Της δίνω κυρίως μητρικό γάλα, αλλά με μπιμπερό. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πρέπει να αποκλείσουμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή μπορεί την στιγμή που κατεβαίνει το γάλα στο στομάχι του, να ξαναγυρίζει στον οισοφάγο και γι’ αυτό να έχει καούρες και τσουξίματα και να μην θέλει να φάει. Για να το δεις αυτό, θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού παραμείνει τρεις ώρες νηστικό. Αν έχει παλινδρόμηση, θα πρέπει να χορηγηθεί ειδικό σιρόπι και αν πίνει γάλα φόρμουλα θα πρέπει να πίνει ειδικό AR.

 

⇒ Ερώτηση:
Κ. Μαζάνη, γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ποια ηλικία είναι κάλο να πηγαίνουν τα παιδιά. Έχω ένα αγοράκι εννέα μηνών και σκέφτομαι να τον στείλω σταθμό αυτό τον Σεπτέμβριο, γιατί θα γυρίσω στη δουλειά. Εσείς θεωρείτε πως είναι μικρός; Επίσης, σε αυτή την ηλικία θεωρείται πιο ευάλωτος στις ιώσεις; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το καλύτερο από όλα θα ήταν να πάει μετά τα τρία χρόνια, ώστε να έχει κόψει την πάνα και να μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του για το τι συμβαίνει στο σχολειό. Αν, όμως, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς λόγω της εργασίας σου, θα το ξεκινήσεις και θα δεις πώς θα τα πάει. Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό στατιστικώς αρρωσταίνουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνα που δεν πηγαίνουν, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ και σας ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας, που είναι πάντα πολύ βοηθητικές! Θέλω να σας ρωτήσω για το αγοράκι μου, που θα κλείσει σε λίγες ημέρες τους επτά μήνες. Αποφάσισα να του αλλάξω θηλή στο μπιμπερό και του έβαλα εκείνη που είναι για παιδιά 6-18 μηνών. Από τότε, ξεκινά να πιει και μετά από λίγο σταματάει να τρώει. Γκρινιάζει πολύ και μετά δεν θέλει ούτε την μικρή θηλή για παιδιά 0-6 μηνών. Να του δίνω με τη μικρή ή θα του δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν έχει καμία σχέση το μέγεθος της θηλής, αλλά περισσότερο μετράει αυτό που έχει συνηθίσει το παιδί. Αφού είναι έτσι τα πράγματα, δοκίμασε όποια θηλή θέλεις και τελικά θα το νικήσει η πείνα και θα το πιει. Έτσι γίνεται πάντα. Τις περισσότερες φορές είναι θέμα συνήθειας. Τώρα το μωρό σου έχει θυμώσει και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Δείξε λίγο κατανόηση και μην το αγχώνεις και σε λίγο θα ξεμπλοκάρει.

 

⇒ Ερώτηση:
Το μωρό μου είναι στον δεύτερο μήνα του και θηλάζει αποκλειστικά. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχει πολύ έντονο σύγκαμα στην περιοχή της πάνας και ενώ του έχω βάλει κηραλοιφή, ελαιόλαδο και sudocrem δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Οι κενώσεις του είναι πολύ συχνές μέσα στην ημέρα, ακόμη κι αν είναι σκέτο νερό. Πάντως, έχω βγάλει από την διατροφή μου οτιδήποτε θα μπορούσε να το επηρεάζει και το αφήνω χωρίς πάνα για μεγάλα διαστήματα. Γενικά, όταν το αλλάζω, το πλένω με νερό και στεγνώνω την περιοχή ταμποναριστά. Πώς αλλιώς να το χειριστώ;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το μωρό σου έχει λίγο περισσότερο ευαίσθητη επιδερμίδα και τα κακά του είναι λίγο πιο όξινα, ώστε να ερεθίζουν την περιοχή. Να στεγνώσεις την περιοχή με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά και όχι ταμποναριστά, διότι μπορεί άθελά σου να γδέρνεις την επιδερμίδα του. Επίσης, να το αφήνεις όσο γίνεται περισσότερο χωρίς πάνα ,εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα. Έκτος από τα όξινα που πρέπει να αποφεύγεις στην διατροφή σου, μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που το πειράζει, όπως τα γαλακτοκομικά ή τα κρέας. Κάνε, λοιπόν, κάποιες δοκιμές.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr