Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα μωράκι τριών μηνών και ιδρώνει πολύ στο κάθισμα αυτοκινήτου, τι να κάνω; Υπάρχει κίνδυνος να μου κρυώσει; Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φυσικά και δεν είναι καλό να ιδρώνει και να μένουν βρεγμένα τα ρουχαλάκια του πάνω του. Πρέπει να ρυθμίσεις την ενδυμασία του, μήπως και του φοράς πολλά ρούχα και ζεσταίνεται ή μήπως έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου κλπ. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις συνθήκες που να μην ζεσταίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ μας! Είμαι μία μανούλα που ζω από το 2015 στο εξωτερικό. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, όμως θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές σας και πάνω απ’ όλα για την ηρεμία που νιώθουμε, όταν σας ακούμε ή διαβάζουμε τα άρθρα σας!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα και το TLife που μέσα από τα λόγια σου φαίνεται ότι είμαστε χρήσιμοι σε όλους όσοι μας παρακολουθούν. Προσπαθώ πάντα με απλά λόγια να βοηθήσω χωρίς να παρακάμπτω το έργο του προσωπικού παιδιάτρου του κάθε παιδιού. Ελπίζω να συνεχίσει αυτή η επικοινωνία μας. Και πάλι σε ευχαριστώ.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Η μικρή μου είναι 10 μηνών και δεν έχει βγάλει ακόμα τα δοντάκια της. Ούτε ένα! Δεν φαίνεται να έχει περισσότερα σαλάκια από το κανονικό και ποτέ δεν παραπονιέται με κλάματα και γκρίνια. Όσες φορές έχω κοιτάξει, τα ούλα της δεν είναι ερεθισμένα, ούτε έχω καταφέρει να ακούσω κάποιο ήχο, όταν κάνω το τεστ με τη λαβή του πιρουνιού. Πρέπει να ανησυχήσω; Πίστευα πως τώρα θα είχε ξεκινήσει να κατεβαίνει έστω και ένα δόντι. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει να τη δει οδοντίατρος;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ειλικρινά δεν έχω δει πότε τόσα χρόνια κανένα παιδάκι που τελικά να μην βγάζει δόντια. Μερικά γεννούνται με δόντια και μερικά καθυστερούν και μετά τους 15 μήνες. Δεν θα ανησυχούσα και θα έλεγα να περιμένεις λίγο ακόμα, όμως δεν θα έχανες τίποτα αν το έβλεπε και ένας οδοντίατρος για παιδιά.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας! Ο γιος μου είναι 17 μηνών και ενώ έτρωγε κανονικά, μετά από μια γαστρεντερίτιδα που μου έκανε πριν τέσσερις μήνες από τότε δεν θέλει να φάει καθόλου μεσημεριανό φαγητό. Το μόνο που δέχεται να φάει είναι φρούτα και κάποια φορά που κατάφερα και του έδωσα το φαγητό του, το έκανε εμετό. Πιστεύετε πως του έχει μείνει τραύμα από την αρρώστια; Ή μήπως φταίνε τα δόντια του, που κι αυτά μας ταλαιπώρησαν πολύ; Έχω ανησυχήσει πολύ, γιατρέ, γιατί φοβάμαι μήπως δυσκολευτεί η ανάπτυξή του!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι το μωρό σου δεν είναι ανόρεκτο, αλλά έχει προτιμήσεις σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Για κάποιο λόγο σε χειρίζεται. Πρέπει να “εκμεταλλευτείς” το γεγονός ότι πεινάει και να του προσφέρεις μόνο αυτό που θέλεις, αλλά σε μικρές ποσότητες ώστε να το “νικήσει” η πείνα και σιγά-σιγά να φάει και κάτι άλλο. Είναι μια μέθοδος, που αν γίνει διακριτικά και χωρίς βία, τελικά πετυχαίνει.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι τριών χρονών που έως τώρα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα στον ύπνο του. Από τον περασμένο μήνα όμως που κόψαμε την πιπίλα, δυσκολεύεται πολύ να κοιμηθεί τα βράδια. Ενώ είχαμε φτιάξει μια χαρά το πρόγραμμα του ύπνου της, ξαφνικά δεν κοιμάται πριν τη 1.00 το ξημέρωμα και μάλιστα μετά από πολύ κλάμα και ανησυχία. Για ένα διάστημα προσπαθήσαμε να την κρατάμε ξύπνια τα μεσημέρια, για να κουραστεί και να αποκοιμηθεί πιο εύκολα τις νύχτες, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να το χειριστούμε; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε αυτές τις περιπτώσεις το κάθε παιδάκι είναι μια διαφορετική περίπτωση. Πολύ πιθανόν αν του έδινες την πιπίλα για λίγο, μέχρι να κοιμηθεί, ίσως να το συνήθιζε και σιγά-σιγά να την έκοβε. Επίσης, μπορείς να κόψεις λίγο την πιπίλα στην άκρη, ώστε να μην είναι πολύ ευχάριστη η αίσθηση, και έτσι με τον καιρό θα πάρει απόφαση να την εγκαταλείψει.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα κύριε Μαζάνη, ήθελα να σας ρωτήσω για τη μικρή μου που είναι 15 μηνών. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται να μην χορταίνει με το θηλασμό και κλαίει πολύ όταν είναι στο στήθος. Παράλληλα, θα ήθελα να ξεκινήσω τη διαδικασία διακοπής του θηλασμού, αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω τώρα που έχει αρχίσει να δυσκολεύεται τόσο στο στήθος. Πώς με συμβουλεύετε να το χειριστώ;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η περίπτωσή σου είναι πολύ εύκολη, αφού έτσι και αλλιώς έχεις αποφασίσει να κόψεις το θηλασμό. Δηλαδή, αμέσως μετά το θηλασμό να του δίνεις γάλα ξένο με το μπιμπερό, ώστε να χορταίνει και έτσι σύντομα θα το συνηθίσει και ταυτόχρονα θα μειωθεί και με φυσικό τρόπο η ροή του γάλακτός σου.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ