Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα γιατρέ, έχω μια κόρη τριών χρονών και μια κόρη ενός έτους. Με προβληματίζει λίγο η μεγάλη κόρη μου, που δεν ακούει καθόλου όταν της μιλάμε. Της εξηγώ πολλή ώρα, αλλά μετά φτάνω στα όριά μου, γιατί πάλι δεν ακούει. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι είναι η ηλικία δύσκολη, όπως και τον ρόλο που παίζει το μικρότερο αδερφάκι, αλλά δεν ξέρω πώς να της συμπεριφερθώ όταν αρχίζει να τσιρίζει και να μην ακούει. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχει λύση για το πρόβλημα που αναφέρεις. Φαίνεται ότι οι σχέσεις σου με το παιδί σου έχουν φτάσει σε αδιέξοδο αφού, όπως λες, έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Σε συμβουλεύω, λοιπόν, να την στείλεις σε παιδικό σταθμό. Το σκεπτικό είναι ότι εκεί θα κάνει φίλους και παρέες και θα απασχολείται ευχάριστα, ενώ τώρα “τρώγεστε” στο σπίτι. Θα δεις, ότι μετά από δυο-τρεις μήνες θα γίνει άλλο παιδί και θα είναι και προς όφελός της, διότι στον σταθμό θα μαθαίνει και καινούρια πραγματάκια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι δυόμισι μηνών που έκανε τα δύο πρώτα του εμβόλια πριν πέντε ημέρες. Είχε λίγη γκρίνια τις δύο πρώτες ήμερες και την τρίτη ημέρα έκανε δέκατα. Σταδιακά δεν είχε πολλή όρεξη. Είναι ένα μωρό που γεννήθηκε 2,600 κιλά και τώρα είναι 6,300. Τα γεύματα που κάνει είναι έξι, και πίνει 150-80 ml γάλα ανά γεύμα. Σήμερα είναι η πέμπτη ημέρα και τρώει με γκρίνια μόλις 100 ml. Κάναμε γενική εξέταση αίματος και καλλιέργεια ούρων και βγήκαν καθαρές. Υπάρχει περίπτωση να είναι παρενέργειες του εμβολίου; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η περιγραφή σου είναι αρκετά ασαφής και δεν με βοηθάς. Δεν μου γράφεις, για παράδειγμα, ποιο εμβόλιο έκανε. Υπάρχουν μερικά που πραγματικά μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή αδιαθεσία και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και μικρή διαταραχή στην όρεξη για μια-δυο μέρες.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα τη συμβουλή σας. Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που αρνείται να δοκιμάσει νέα φαγητά, ενώ τρώει με πολλή όρεξη ό,τι είναι σε μορφή σούπας (ψαρόσουπα, φακές, φασολάδα). Δεν του κάνω δεύτερο φαγητό για να αναγκαστεί να φάει, αλλά προς το παρόν απλά δεν τρώει όταν δεν θέλει. Πώς μπορώ να τον μάθω να τρώει;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου μάλλον είναι της… γαλλικής κουζίνας! Πέρα από το αστείο, η μία σκέψη είναι ότι βαριέται να μασήσει και βρίσκει πιο εύκολη την σούπα. Η άλλη σκέψη είναι ότι ακόμα δεν έχει ωριμάσει. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, αλλά απλώς έχει κάποια ιδιορρυθμία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα φτιάξει από μόνη της. Ωστόσο, αν επιμένεις να επιταχύνεις την λύση του προβλήματος, υπάρχει ένας τρόπος: θα πρέπει να εκμεταλλευτείς την πείνα του μωρού και να του προσφέρεις μόνο στερεές τροφές, χωρίς την παρουσία σούπας και να το αφήνεις να αποφασίσει να το φάει, εφόσον θα το νικήσει η πείνα. Όλα αυτά, βέβαια, αφού έχεις την διαβεβαίωση από τον παιδίατρο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην στοματική κοιλότητα ή το πεπτικό σύστημα του παιδιού, τα οποία είναι η αιτία να μην μπορεί να φάει στερεές τροφές.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες λόγω συστολών, με βάρος 2,610 κιλά και ύψος 52 εκατοστά. Σήμερα είναι επτά μηνών και ζυγίζει εννέα κιλά ακριβώς. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μηνά στέρεες τροφές, τις οποίες φτιάχνω εγώ. Την φρουτόκρεμα την τρώει πολύ πιο ικανοποιητικά από τα υπόλοιπα, αν και αφού φτάσει τις 10 κουταλιές “σφραγίζει” το στόμα του και δείχνει πως χόρτασε. Όταν, όμως, περάσει μισή ώρα από κάθε γεύμα, ζητάει συνεχώς γάλα, του δίνω και ύστερα κοιμάται. Με αγχώνει που μετά από κάθε γεύμα πίνει γάλα, άλλοτε 100 ml και άλλοτε 200 ml και αν δεν του δώσω δεν κοιμάται με τίποτα και κλαίει ασταμάτητα. Τον έχω κοιμίσει δυο-τρεις φορές χωρίς γάλα, αλλά από τότε ξανά τα ίδια. Θα σταματήσει αυτό; Είναι λάθος; Επειδή είναι αρχή ακόμα συμβαίνουν αυτά; Έχω άγχος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι σαφές ότι προτιμάει το γάλα, κάτι που συμβαίνει με πολλά παιδάκια. Θέλει υπομονή και έξυπνο χειρισμό, αφού έτσι κι αλλιώς το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο. Προκειμένου να αποφεύγεις την γκρίνια, μπορείς να του δίνεις το γάλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες, ώστε με τον καιρό να το συνηθίσει, μέχρι να περιοριστεί στις επιθυμητές ποσότητες.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ και ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας! Έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών που έχει κόψει την ημερήσια πάνα εδώ και τρεις μήνες και όλα πηγαίναν καλά. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να κρατάει πολλές ώρες τα ουρά της. Πάμε τουαλέτα, αλλά δεν τα κάνει με την δικαιολογία ότι πονάει, αλλά όταν δεν μπορεί να τα κρατήσει άλλο και τα κάνει, δεν την πονάει κάτι. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω; Προσπαθώ να της δίνω συνέχεια νερό για να αναγκάζεται να πηγαίνει, Τώρα ουρεί μόνο τρεις φορές μέσα στην ήμερα και δεν ξέρω αν είναι αρκετό.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι μάλλον ψυχολογικό για να σου προκαλέσει το ενδιαφέρον. Ίσως και κάποια φορά να πόνεσε και τώρα φοβάται. Πολύ καλά κάνεις και της δίνεις πολύ νερό, διότι τα τσίσα δεν μπορεί να τα κρατήσει όταν γεμίσει η κύστη. Πάντως, για καλό και για κακό, κάνε μια γενική εξέταση ούρων και μια καλλιέργεια ούρων, μήπως υποβόσκει κάποια κυστίτιδα και την ενοχλεί.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών. Σταματήσαμε τον θηλασμό στον έβδομο μήνα και το βάρος της είναι κανονικό. Ειμαι πολύ μπερδεμένη σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η αναλογία αλεσμένων τροφών και φόρμουλας σε αυτήν την ηλικία. Ποιο από τα δύο αποτελεί την βασική τροφή της; Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές σε αυτή την ηλικια ενα παιδί τρώει το πρωι γάλα, για δεκατιανό φρούτα, για γεύμα κρέας με χορταρικά, το απογευμα είτε γάλα, είτε κρέμα ή γιαούρτι και το βραδυ ξανά γάλα. Άρα, έχουμε δύο ή τρία γεύματα γάλακτος, μια κρεατοχορτοσουπα και ενα δεκατιανό με φρούτα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ