Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Το μωρό μου είναι τριών μηνών και ως τώρα στο μπάνιο του δεν ήμουν πολύ σχολαστική στο να μην μπαίνει νερό στα αυτιά του. Φοβάμαι ότι έχει μπει πολλές φορές… Ποιες μπορεί είναι οι επιπτώσεις; Ευχαριστώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχήν το αυτί είναι ένα όργανο που έρχεται σε επικοινωνία έτσι κι αλλιώς με το εξωτερικό περιβάλλον και ως εκ τούτου λογικά δεν είναι εύκολο να πάθει κάτι. Μερικές φορές, βέβαια, από το πολύ νερό και ειδικά από την παραμονή του νερού μέσα στις κοιλότητες του αυτιού και σε συνδυασμό με μικρόβια, ενδέχεται να προκληθεί ωτίτιδα. Όμως, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, το παιδί θα πονούσε και ο πόνος δεν θα είχε περάσει απαρατήρητος.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Είμαι νέα μανούλα μιας κορούλας 20 ημερών! Ξεκινήσαμε σίτιση με το S26 gold και ακολούθως ο παιδίατρος μας σύστησε το GF, γιατί ξεκίνησε να έχει πονάκια στην κοιλιά, αέρια, σφίξιμο και κοκκίνισμα και υπέθεσα πως περνάει κολικούς. Τώρα αναμειγνύω δύο κουταλιές GF και μία S26 gold, αλλά πάλι δυσκολεύεται στις κενώσεις της και κλαίει σπαρακτικά μερικές φορές. Μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε γάλα ξανά; Είναι όντως κολικοί ή μαζεμένα αέρια στο εντεράκι, και αν ναι, πώς να την ανακουφίσω; Ευχαριστώ πολύ, Γεωργία από τη Λεμεσό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη από την Κύπρο, το μωρό σου μπορεί να έχει δύο πράγματα: το πρώτο είναι να εμφανίζει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Το δεύτερο είναι να κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και, καθώς γυρίζει το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο, να δημιουργούνται καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό να πονάει. Σου προτείνω να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου σε έναν γιατρό που να έχει ειδικότητα σε υπερηχογραφήματα για παιδιά και αν έχει ΓΟΠ, τότε θα χορηγήσεις ένα αντιαναγωγικό γάλα και ένα ειδικό σιρόπι με τον ίδιο σκοπό. Αν, όμως, δεν έχει ΓΟΠ και υποψιαζόμαστε δυσανεξία στο γάλα, τότε θα χορηγήσεις ένα υποαλλεργικό γάλα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω μια κορούλα οκτώ μηνών και αποφασίσαμε -ίσως λίγο καθυστερημένα- να την μεταφέρουμε στο δωμάτιό της. Όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα, κλαίει ασταμάτητα. Δεν της μιλάω, μόνο τη χαϊδεύω και προσπαθώ να την ηρεμήσω, αλλά δεν σταματάει. Μετά από αρκετή ώρα, την παίρνω αγκαλιά για να την κοιμίσω, αλλά μπορεί να κοιμηθεί ακόμη και μετά από τρεις ώρες, το ίδιο και το μεσημέρι. Μπορώ να κάνω κάτι που θα βοηθήσει;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν μου αναφέρεις αν μέχρι τώρα κοιμόταν το μωρό σου στο ίδιο κρεβάτι με σένα, διότι σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά, η μέθοδος είναι η εξής: σε πρώτη φάση να κοιμάσαι μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και να φεύγεις μόλις το παίρνει ο ύπνος. Αν ξυπνάει και κλαίει, θα το επαναλάβεις όσες φορές χρειασθεί, μέχρι το παιδί να συνηθίσει.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών. Τον Μάιο που ήταν 16 μηνών, άρχισε να έχει πρόβλημα με τον βραδινό ύπνο. Δεν κοιμάται στην κούνια του στο δωμάτιό του (πράγμα το οποίο έκανε από τεσσάρων μηνών. Δοκίμασα πολλά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, κοιμάμαι μαζί του όλο το βράδυ και ξυπνάει κατά την διάρκεια της νύχτας κάποιος φορές. Χρειάζομαι τη συμβουλή σας, ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συνέχισε να κάνεις αυτό που ήδη κάνεις, αλλά λίγο πιο βελτιωμένο. Δηλαδή, να κοιμάσαι στο δωμάτιο του μωροί σου, αλλά να φεύγεις μόλις κοιμηθεί, ώστε όταν ξυπνάει να μην σε βρίσκει στο δωμάτιο. Αυτό θα το επαναλάβεις πολλές φορές μέχρι να συνηθίσει ότι όταν ξυπνάει δεν θα είσαι εκεί.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ