Εσύ έστειλες την ερώτηση σου; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, στην αρχή της νέας εβδομάδας, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα. Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Σκέφτομαι να το κάνω στα κορίτσια μου, 6 και 3 ετών, αλλά δεν σας κρύβω πως φοβάμαι, λόγω του ότι είναι σχετικά νέο εμβόλιο. Είναι ασφαλές; Δεν χρειάζεται να περάσει αρκετός καιρός για να φανούν τυχόν παρενέργειες; Και αν είναι απαραίτητο, όπως λέγεται, γιατί δεν εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι πια τόσο καινούργιο και έχουν γίνει παγκοσμίως πολλές χιλιάδες εμβολιασμοί, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του και τις τυχόν παρενέργειες. Επομένως θεωρείται ασφαλές και συστήνεται να γίνεται σε όλα τα παιδιά ξεκινώντας από τους 2 μήνες της ζωής και να ολοκληρώνεται σε 4 δόσεις.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχω μια μπεμπούλα 5,5 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά. Πριν δύο μήνες ξαφνικά άρχισε να έχει αλλαγές στις κενώσεις της. Πολλές φορές την ημέρα, πράσινο χρώμα, βλέννες και λίγο αίμα που και που. Έκανα καλλιέργεια κοπράνων και ούρων που βγήκε καθαρή. Τώρα αφού το χρώμα έχει φτιάξει (είναι καλό μέχρι το μεσημέρι) μετά που και που πρασινίζει πάλι και περίπου στην 7η φορά βγάζει πάλι λίγο αιματάκι. Κάνει περίπου 7-8 φορές την ημέρα. Έχω κόψει το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του, τα αυγά και κάνω πειράματα κάθε μέρα να δω τι την ενοχλεί. Το θέμα είναι πως δεν τρώω κάτι ίδιο κάθε μέρα και η κατάσταση συνεχίζεται. Το βάρος της είναι 7 κιλά (5 μηνών) και παίρνει κανονικά βάρος ενώ η παιδίατρος μας δεν ανησυχεί. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θεωρώ σίγουρο ότι έχετε κάνει εξέταση MAYER κοπράνων, ώστε να είναι σίγουρο ότι πρόκειται για αίμα. Αν έχει αποκλειστεί η περίπτωση της αλλεργίας σε κάτι που εισέρχεται στο παιδί, δια μέσω της διατροφής σου, τότε μπορεί να είναι η περίπτωση που ένα μωρό παρουσιάζει αίμα στα κόπρανα, επειδή θηλάζει. Αυτό, όμως, δεν μας ανησυχεί αν παίρνει ικανοποιητικό βάρος και ύψος και η κλινική του εικόνα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για κάτι που με απασχολεί και δεν μπορώ να βρω απάντηση. Έχω μια κόρη 8 ετών σχεδόν και κατά καιρούς παρουσιάζει αλλεργικό βήχα , οπότε κ της δίνω soldesanil κατόπιν εντολής αλλεργιολόγου. Ο παιδίατρος μου, όμως, μου είπε πως η χρόνια χρήση του μπορεί να δημιουργήσει σκλήρυνση κατά πλάκας. Κάποιος άλλος παιδίατρος είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θα ήθελα τη δική σας επιστημονική άποψη.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η κορτιζόνη είναι ένα πολύτιμο φάρμακο για πολλές αρρώστιες. Αν η χρήση της γίνεται από έμπειρο γιατρό σε συγκεκριμένες δόσεις και χρόνο, τότε δεν υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, για το συγκεκριμένο πρόβλημα του παιδιού σου υπάρχουν και φάρμακα αποτελεσματικά, που δεν είναι κορτιζόνη. Αξίζει να τα δοκιμάσει.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω ένα γιο 16 μηνών και τους τελευταίους μήνες έχει κόψει τελείως το γάλα αρνείται να το πιει. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα με το σύζυγό μου, όμως ο μικρός αρνείται να πιει το γάλα του. έχουμε αλλάξει μπιμπερό ποτήρια καλαμάκια ακόμη και διάφορες μάρκες από γάλατα όμως τίποτα. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πολλές φορές τα μωρά περνάνε μια φάση που δεν θέλουν το γάλα και μετά πάλι επανέρχονται. Σας προτείνω για ένα διάστημα 10-15 ημερών να μην του δίνετε καθόλου γάλα, ώστε να μην αισθάνεται πίεση και μετά  να το δοκιμάσετε πάλι ξανά. Πάντως, υπάρχουν και παιδιά που τελικά δε θέλουν το γάλα καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση, αντικαθιστούμε το γάλα με γιαούρτι και κίτρινα τυριά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Το μωράκι μου είναι 6.5 μηνών. Καθημερινά ξυπνάει στις 8.00 το πρωί μέσα στην μέρα είναι πολύ δραστήριος, αλλά τις πρωινές ώρες μέχρι τις 5.00 το απόγευμα κανείς αρκετούς διακεκομμένους ύπνους άλλοτε 20 λεπτά άλλοτε 30. Τελευταία, το μεσημέρι μπορεί να κάνει και 1 ώρα ολόκληρη μετά τις 5.00 δεν κοιμάται ξανά ως τις 9.00 που πηγαίνει πάντα για ύπνο. Να σημειώσω ότι ακόμα ξυπνάει το βράδυ ανά 2 ή 3 ώρες να φάει (θηλάζει) . Είναι φυσιολογικός τόσες ώρες ύπνος για την ηλικία του μέσα στην μέρα ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, σε αυτή την ηλικία τα μωρά κοιμούνται 10-15 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτά που θηλάζουν, πολλές φορές δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα, διότι επηρεάζονται και ψυχολογικά, καθώς θέλουν να βλέπουν συχνά  τη μαμά τους. Παρόλα αυτά μπορείς σιγά – σιγά, να βάλεις ένα πρόγραμμα και να αλλάξεις το βιολογικό πρόγραμμα της διατροφής του και του ύπνου. Άλλοτε, να το ξυπνάς πιο νωρίς για να φάει και άλλοτε να το καθυστερείς με λίγο κλάμα, μέχρι να μάθει το καινούργιο ωράριο.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα Γιατρέ! Έχω δίδυμα παιδιά 21 μηνών. Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, ξεκίνησε το πρώτο να μου κάνει μετά την κένωση, βλέννα και αυτό συνέχισε για 7 μέρες περίπου. Μετά από μια κένωση την ημέρα, έκανε βλέννα σαν διάρροια. Οι κενώσεις είναι φυσιολογικά κακά. Μετά, ξεκίνησε και το δεύτερο παιδί και τώρα ανά 2 έως 3 ήμερες, θα κάνουν και πάλι βλέννα. Τους έκανα εξέταση κοπράνων, αλλά βγήκε αρνητική.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν μου γράφεις ποιο είναι το γάλα που πίνουν τα μωρά σου για να δούμε, αν υπάρχει περίπτωση αλλεργίας ή δυσανεξίας. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις μια εξέταση κοπράνων για αίμα και μια εξέταση ούρων για λοίμωξη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164