Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών, βάρους επτάμισι κιλών και γεννήθηκε 3.560. Θηλάζει και πίνει συμπλήρωμα μόνο ένα γεύμα το απόγευμα, όταν λείπω ή αν κάποιο βράδυ δω ότι δεν χόρτασε από μένα. Από νεογέννητο με προβληματίζει πολύ ο ύπνος του. Κοιμόταν στο καρότσι- πορτμπεμπέ με κούνημα. Γύρω στους δυόμισι με τρεις μήνες περάσαμε καλή φάση και κόψαμε το κούνημα και έτσι τον έβαλα και στην κούνια του, δίπλα μου, τα βράδια. Μέσα στη μέρα συνεχίζει στο πορτμπεμπέ και στο χώρο που βρίσκομαι εγώ, αλλά πολλές φορές πάλι με κούνημα. Ενώ είχαν περάσει 20 μέρες και είχε συνηθίσει την κούνια, εδώ και πέντε μέρες ξυπνούσε στάνταρ 45 λεπτά αφού τον ξάπλωνα για βράδυ, ηρεμούσε στην αγκαλιά μου και ξανακοιμόταν (δηλαδή δεν ήθελε να φάει), αλλά μόλις τον ακουμπούσα στην κούνια ξυπνούσε. Και τελικά, όταν τον έβαλα στο πορτμπεμπέ να κοιμηθεί εξαρχής για βράδυ, δεν ξύπνησε! Τι με συμβουλεύετε να κάνω, ώστε να δεχτεί την κούνια; (Του έχω κάνει και σαν φωλίτσα με κουβέρτες κτλ για να νιώθει πιο περιορισμένος). Σας ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το μωρό σου έχει πολύ καλό βάρος, που σημαίνει ότι τρέφεται σωστά και ικανοποιητικά. Όσον αφορά τον ύπνο, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των μωρών, ειδικά όταν θηλάζουν. Το μωρό θέλει να νιώθει συνεχώς τη μαμά του πολύ κοντά του, διότι την έχει συνδυάσει με την επιβίωση που είναι το φαγητό. Έτσι, έχει ένα σύστημα αφύπνισης που δεν του φτάνει να περνάει πολύ ώρα χωρίς να την δει και γι’ αυτό μόλις χορτάσει λίγο τον ύπνο, ξυπνάει για να την δει και το συνδυάζει με το φαγητό. Φαίνεται ότι το δικό σου μωρό νιώθει περισσότερη ασφάλεια με το πορτμπεμπέ και γι’ αυτό συμπεριφέρεται όπως τα περιγράφεις. Δεν υπάρχει μια λύση που να ισχύει για όλα τα περιστατικά. Κάθε μωρό και κάθε μαμά είναι διαφορετικά. Σε πρώτη φάση δεν είναι κακό να κοιμάται εκεί που του αρέσει και το ηρεμεί. Από μέρα σε μέρα μπορεί να αλλάξει και από μόνο του τις συνήθειές του. Προσπάθησε να μειώνεις σταδιακά το χρόνο που το κουνάς και χωρίς άγχος. Επίσης, δοκίμασε κάποια φορά να το αφήσεις να κλάψει λίγο περισσότερο μέχρι να κουραστεί και να το νικήσει ο ύπνος και να κοιμηθεί. Καμιά φορά, αυτή η μέθοδος “πιάνει” αρκεί να ξεπεράσεις λίγο το όριό σου όταν θα το ακούς να κλαίει. Τελικά, θα πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή και να βάλεις κάποιους κανόνες, δοκιμάζοντας διάφορες μεθόδους μέχρι να βρεις αυτό που θα ταιριάζει σε σένα και το μωράκι σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, έχω ένα γιο 15 μηνών που σταμάτησε να θηλάζει μόλις πριν ένα μήνα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν πίνει καθόλου γάλα. Μόλις παίρνει το μπιμπερό, το μυρίζει και το πετάει μακριά με αηδία. Τον άφησα δύο εβδομάδες, χωρίς να του δίνω γιατί ευτυχώς τρώει γιαούρτι, αλλά και πάλι δεν τρώει. Στα κιλά του είναι καλά, τώρα ζυγιστήκαμε και είναι στα 10, αλλά έχω ανησυχήσει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι περαστικό. Το μωρό σου έχει συνδυάσει το γάλα με το γάλα σου και γι’ αυτό αντιστέκεται σε κάθε μορφή γάλακτος. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει στα παιδιά που έχει πετύχει ο θηλασμός. Θέλει χρόνο και φαντασία. Μπορείς να μην του δίνεις απευθείας γάλα, αλλά να το “χώνεις” μέσα σε κρέμα ή φρούτα ή ρυζόγαλο κλπ, μέχρι να περάσει λίγος καιρός και να αλλάξει γνώμη.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω μια κορουλα τριών ετών και τελευταία παρατηρώ πως αρνείται να φάει φρούτα, ακόμη και μπανανα που έτρωγε .Πιστεύετε πως μπορώ να την αφήσω ένα διάστημα χωρίς να την πιέζω, μήπως και τα ξαναθελήσει ή θα της προκαλέσω πρόβλημα; Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικά τα φρούτα για τη διατροφή, αφήστε που είναι και λιγάκι δυσκοίλια και νομίζω ότι θα τη βοηθούσαν. Έχω δοκιμάσει να της ανακατεύω χυμούς σε γιαούρτι ή να της δίνω μαρμελάδα, αλλά ούτε αυτά τα τρώει. Τι προτείνετε να κάνω; Γενικά είναι δύσκολο παιδί στο φαγητό και είναι λίγα τα τρόφιμα που της αρέσουν.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς μπορεί να τρώει μόνο τα φρούτα που της αρέσουν αρκεί να τρώει κάτι κάθε μέρα. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις κάθε είδους φρούτου ακόμη και τα εξωτικά, μήπως και πετύχεις κάποιο που να του αρέσει. Όλα τα φρούτα είναι χρήσιμα και ωφέλιμα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το μωρό μου που είναι μόλις 36 ημερών. Όταν κοιμάται το βράδυ σφίγγεται πολύ και έχει αέρια, αλλά χωρίς να ξυπνάει ή να κλαίει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβαίνει και σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αλλά και ενώ θηλάζει. Τι μπορεί να συμβαίνει; Πάντως, το Infacolic δεν έχει βοηθήσει. Εσείς τι πιστεύετε; Φταίνε οι κολικοί;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λίγο-πολύ όλα τα μωράκια έχουν αέρια, καθώς το εντεράκι τους είναι ανώριμο και γίνονται ζυμώσεις λόγω και του γάλακτος. Αν το φαινόμενο γίνεται ανυπόφορο, τότε θα πρέπει να ψάξετε λίγο παραπέρα. Δηλαδή, μήπως έχει δυσανεξία στο συγκεκριμένο γάλα και πρέπει να το αλλάξεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη βοήθειά σας, γιατί ανησυχώ για την ανάπτυξη του μικρού μου! Μόλις κλείσαμε τους πέντε μήνες και θηλάζει αποκλειστικά από τη γέννησή του. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες, 3400 και 50 πόντους. Τώρα είναι 7500 και 67. Πώς σας φαίνεται;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν πρέπει να ανησυχείς. Τα μωρά στους πέντε μήνες πρέπει να διπλασιάσουν το βάρος γέννησης. Το δικό σου θα έπρεπε να ζυγίζει 6800, ενώ είναι 7500. Άρα όλα πάνε καλά.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω μία κόρη πέντε μηνών που μόλις ξεκίνησε τις φρουτόκρεμες και σε λίγο καιρό θα πρέπει να τρώει και γιαούρτι. Η γιατρός μας είπε να παίρνουμε τα παιδικά γιαούρτια του εμπορίου, αλλά πολλοί φίλοι μου λένε ότι αυτά περιέχουν ζάχαρη και γι’ αυτό να μην τα αγοράσω. Έχω ακούσει και για το κατσικίσιο ότι είναι καλό, αλλά δεν ξέρω τι να επιλέξω. Ποια η γνώμη σας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η αλήθεια είναι ότι δεν συμπαθούμε και πολύ τη ζάχαρη. Υπάρχουν και γιαούρτια που δεν έχουν ζάχαρη. Ψάξε, διάβασε τις ετικέτες και θα τα βρεις. Δεν έχει σημασία αν είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο. Πολλές φορές, η επιλογή βασίζεται και στη γεύση, διότι πολλά μωρά έχουν άποψη και σε αυτό.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ