Έχεις ερωτήσεις για το μικρό σου; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου απαντά

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι που είναι δύο χρονών και θέλω να της κόψω την πιπίλα.
Όταν, όμως, προσπαθώ να της πω ότι έχει μεγαλώσει και δεν την χρειάζεται πια, αντιδρά και αρχίζει να κλαίει. Η μεγάλη κόρη μου την έκοψε όταν ήταν δυόμισι χρονών… μια κι έξω. Αλλά επειδή έχω και άλλο μωρό στο σπίτι, φοβάμαι ότι δεν θα είναι εύκολο. Τι μπορώ να κάνω; Δεν θέλω και να την πιέσω. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το κοριτσάκι σου έχει το λεγόμενο “σύνδρομο σάντουιτς”. Δηλαδή, επειδή είναι το μεσαίο παιδί νιώθει πιο ανασφαλές και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μείνει στη βρεφική ηλικία και δεν θέλει να μεγαλώσει. Άλλο παιδί δεν κόβει την πάνα, άλλο παιδί θέλει πολτοποιημένο το φαγητό, άλλο θέλει την πιπίλα και γενικά καθετί που του θυμίζει τη βρεφική ηλικία και προσκολλάται σε αυτό. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, θέλει λίγο υπομονή. Μην την πιέζεις και μην της λες ότι έχει μεγαλώσει, διότι δεν θέλει να μεγαλώσει. Θέλει το χρόνο της. Θέλει ακόμα φροντίδα και αγάπη. Ίσως αν πάει στον παιδικό σταθμό να “ξεκολλήσει” πιο γρήγορα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ χαίρετε και σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές που μας παρέχετε. Ο μικρός γιος μας, ηλικίας δύο μηνων και 15 ημερών, κόλλησε από το μεγαλύτερο αδερφό του, ηλικίας πέντε ετών, βρογχιολίτιδα Rsv. Νοσηλεύτηκε το μωρό για τέσσερις ημέρες στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά λόγω επιδείνωσης διακομίστηκε στο Παίδων. Έπειτα από επιδείνωση και έντονη δυσκολία αναπνοής, ακόμα και σε hood, ανεβήκαμε στη ΜΕΘ όπου μείναμε τέσσερις ημέρες στην εντατική. Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Τι πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα; Θα υπάρχει  ευαισθησία στο αναπνευστικό του μωρού; Ευχαριστώ θερμά!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα προσεχείς όπως πρόσεχες και μέχρι τώρα. Θέλει λίγο προσοχή, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα αρρώστιας, όπως ρινίτιδα, βήχα κλπ. Αν δεν είσαι σίγουρη για την κατάσταση κάποιου που έρχεται στο σπίτι σου, τότε ας φοράει μια μάσκα που καλύπτει μύτη και στόμα. Φυσικά, ο κάλος αερισμός του σπιτιού κλπ είναι απαραίτητος.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, θέλω να σας ρωτήσω για το βάρος του γιου μου. Ειναι 26 μηνων, ζυγίζει 15,4 κιλα και έχει ύψος 93 εκατοστα. Εχει λιγη κοιλίτσα, αλλά όχι μεγάλη, αλλά και τσουπωτά μπουτακια. Γενικα, δεν τρωει μεγαλες ποσοτητες και είναι σε αυτά τα κιλα εδώ και περίπου πέντε μηνες. Σας φαίνεται κάτι περίεργο στις μετρησεις του; Είναι ενεργητικό παιδί, αλλά μπορώ να κάνω κάτι για να μην γίνω υπέρβαρο; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έχει σημασία να ξέρουμε και το βάρος που γεννήθηκε, καθώς και την εβδομάδα της κύησης. Εν πάση περιπτώσει, για να μην σου παχαίνει υπερβολικά θέλει προσοχή στη διατροφή του και λίγη άσκηση. Δηλαδή, να μην τρώει γλυκίσματα και λιπαρά και να μειώσεις τις ποσότητες σε βάρος. Μπορείς να τον πηγαίνεις στο κολυμβητήριο ή τώρα που έρχεται το καλοκαίρι στην θάλασσα. Όμως και πάλι θέλει προσοχή, διότι η άσκηση “ανοίγει” την όρεξη! Γενικά, λοιπόν, να μην τρώει περιττά πράγματα και να κάνει λίγο άσκηση.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, ήθελα να σας ρωτήσω για το μικρό μου, που είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό και δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι αγοράκι πεντέμισι μηνών και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες καθημερινά στο φαγητό. Απο όταν μπηκε στον πέμπτο μήνα τρώει λιγότερο γάλα, από 150 που έπινε πριν. τώρα έφτασε στα 100ml κι αυτά με το ζορι. Γεννήθηκε 2,800 κιλά και τώρα ειναι 6,500 με υψος 64 εκατοστά. Ανησυχώ πολύ για την αναπτυξή του, τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι πολύ καλό και δεν πρέπει να ανησυχείς. Στους πέντε μήνες της ζωής του θα έπρεπε να ζυγίζει 5,6 κιλά για να είμαστε ευχαριστημένοι. Άρα, όπως καταλαβαίνεις, δεν πρέπει να τον πιέζεις. Άφησέ τον να φάει όσο του αρέσει και όσο θέλει, αφού φαίνεται ότι ρυθμίζει μόνο του τις ανάγκες του.

 

⇒ Ερώτηση:
Χαίρετε, ο γιος μου είναι πέντε χρονών και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Είχε πάει και δύο χρόνια στον παιδικό σταθμό, αλλά κάθε πρωί ζούμε ένα δράμα με κλάματα, φωνές, παρακάλια και εμετό, για να μην πάει στο σχολείο. Όμως, είμαι βέβαιη οτι περνάει καλά, γιατί οταν τον παίρνω το μεσημέρι είναι χαρούμενος. Βέβαια, είναι πολυ ευαίσθητος και ανασφαλής και δεν θέλει να αποχωριστεί το σπίτι και την ασφάλειά του, και αυτά τα έκανα κι εγώ όταν ήμουνα μικρή, οπότε ξέρω οτι με χειρίζεται, αλλα γνωρίζω πως αλήθεια στενοχωριέται. Τι μπορώ να κάνω; Όλα αυτό γίνεται πάνω από ένα χρόνο τώρα.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εφόσον ομολογείς ότι σε χειρίζεται, τότε μην ανησυχείς. Σκέψου κάτι ευρηματικό για να τον ξεγελάσεις. Για παράδειγμα, να τον κάνεις να καταλάβει ότι το πρωί που φεύγει για το σχολείο δεν παραμένει κανένας στο σπίτι σας, αλλά όλοι πάνε σε κάποια δουλειά. Αν το καταλάβει δεν θα έχει λόγο να θέλει να μένει στο σπίτι.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ και σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας! Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών που δεν έχει βγάλει ακόμα κανένα δοντάκι. Όμως, ο μεγάλος γιος μου, όταν ήταν στην ηλικία της είχε βγάλει. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο θέμα; Έχω αρχίσει να ανησυχώ και αναρωτιέμαι αν πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η φυσιολογική οδοντοφυΐα ποικίλει από παιδί σε παιδί. Υπάρχουν κάποια που γεννιούνται με δόντια και άλλα τα βγάζουν και στους 15 μήνες. Αν έχει συμπτώματα οδοντοφυΐας, όπως σιελόρροια και πόνο, τότε μην ανησυχείς γιατί θα τα βγάλει σύντομα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164