Site icon TLIFE

Family Q&A: Το εβδομαδιαίο ραντεβού σας στο TLife με τον Δρ. Σπύρο Μαζάνη

Q&A

Mother and her little baby boy, playing together in bedrroom, happy family concept

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 27 ήμερων που πίνει ξένο γάλα περίπου 800 ml την ήμερα. Εδώ και 10 ημέρες κλαίει πάρα πολύ το απόγευμα και το βράδυ, μαζεύει τα πόδια του και φαίνεται ότι κάτι τον ενοχλεί. Προφανώς έχει κολικούς. Να δώσω κάποιες σταγόνες; Χρειάζεται αλλαγή γάλατος και χορήγηση ειδικού για κολικούς; Πρέπει να του δώσω χαμομήλι ή λίγο νεράκι αν διψάει -κάνει να πίνει νερό; Ή μήπως δεν πρέπει να κάνω τίποτα από όλα αυτά και απλά να περιμένω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα συμπτώματα που περιγράφεις πολύ πιθανό να είναι αυτό που αποκαλούμε “οι κολικοί του πρώτου τριμήνου”. Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου κάνοντάς του είτε κομπρεσούλες με ζεσταμένες πετσέτες που θα βάλεις επάνω στην κοιλιά του ή ρίχνοντας χλιαρό αέρα με το σεσουάρ για μαλλιά πάνω στην κοιλίτσα του. Υπάρχουν προβιοτικές σταγόνες που θα μπορούσες να δώσεις, οι οποίες είναι και σχετικά αθώες. Επίσης, αν τα προβλήματα συνεχίζονται, μπορείς να χορηγήσεις ένα από τα γάλατα που προορίζονται για παιδιά με πονάκια στην κοιλίτσα τους. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε ότι τα συμπτώματα που περιγράφεις θα μπορούσαν να είναι μία δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Αφού κάνεις, λοιπόν, όλα αυτά που είπαμε και εφόσον συνεχίσει να έχει σοβαρό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να χορηγήσεις ένα υποαλλεργικό γάλα σε πρώτη φάση.

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ έχω ένα αγοράκι πεντέμισι χρονών που συχνά επαναλαμβάνει μια φορά την πρώτη συλλαβή των λέξεων, για παράδειγμα “πα-πάμε να παίξουμε”, “μα-μαμά έλα”, “θε-θέλω νερό”. Αυτό το κάνει από τεσσάρων χρονών. Ο παιδίατρος λέει πως θα το ξεπεράσει έως τα επτά του, αλλά θα ήθελα και την δική σας άποψη. Πρέπει να τον πάμε σε κάποιον ειδικό ή να περιμένουμε; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, επειδή το πρόβλημα του παιδιού διαρκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να το δει ένας λογοθεραπευτής, προκειμένου να επέμβετε εγκαίρως στην διόρθωση του προβλήματος, καθώς σε περίπου έναν χρόνο το παιδί θα πάει στο σχολείο και θα πρέπει η ομιλία του να είναι αποκατεστημένη, για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην φοίτησή του. Δεν είναι κακό αυτή την στιγμή να συμβουλευτείτε έναν εδικό λογοθεραπευτή, ώστε να ξέρετε ποια είναι τα επόμενα βήματα.

 

⇒ Ερώτηση:
Το μωρό μου, που είναι ενάμιση έτους, έπαιζε στην πισίνα και κάποια στιγμή που χοροπηδούσε έπεσε μέσα με το κεφάλι. Το βγάλαμε σε κλάσματα δευτερολέπτου και θυμάμαι να τον χτύπησα ελαφρά στην πλάτη, ενώ τον είχα όρθιο στην αγκαλιά μου. Μετά από λίγα λεπτά που μπήκαμε στο σπίτι, ρεύτηκε δύο φορές. Μήπως είναι ένδειξη ότι υπάρχει λίγο νερό στους πνεύμονες;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το ρέψιμο προέρχεται από τον αέρα ή από μικρή ποσότητα νερού που μπορεί να έχει καταπιεί το παιδί λόγω της πτώσης του στην πισίνα. Σίγουρα, όμως, δεν είναι κάτι σοβαρό από τη στιγμή που η επέμβασή σας ήταν ακαριαία κι έτσι το παιδί δεν έχει καταπιεί πολύ νερό.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα μωράκι 40 ημερών και οι κενώσεις του έχουν χρώμα σκούρο πράσινο, κάπως σαν λαδί. Να σημειωθεί ότι ενεργείται κάθε δεύτερη ημέρα Είναι φυσιολογικό το χρώμα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το χρώμα των κενώσεων των νεογέννητων ποικίλει ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα τους, εφόσον θηλάζουν, ή ανάλογα με το γάλα που πίνει, αν είναι φόρμουλα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κίτρινο, σκούρο καφέ, πράσινο, κιτρινοπράσινο κλπ. Θα ανησυχήσεις μόνο αν τα κακά του περιέχουν κόκκινο αίμα ή αν βγαίνουν μαύρα σαν πίσσα.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών, που ζυγίζει 12 κιλά και έχει ύψος 86,5 πόντους. Από μωρό μας ταλαιπωρεί με το φαγητό της. Στους εννέα μήνες έκοψε εντελώς το γάλα (έκανε άρνηση λήψης τροφής), μάλλον από πίεση που της ασκήσαμε στην σίτιση, γιατί είναι ένα ολιγόφαγο παιδί. Λόγω της άρνησης που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, κατά τις οποίες της έδινα υγρά με σύριγγα, ξεκινήσαμε μετά από συζήτηση με την παιδίατρο να της δίνουμε κρέμες, τις οποίες και τις έκοψα προ ενός μηνός. Παρ’ ό,τι το προσπαθώ καθημερινά με γαλακτοκομικά και φρούτα, ούτε να τα δει δεν θέλει. Το πρόβλημα τώρα είναι, ότι ενώ έτρωγε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες από το μεσημεριανό της, με πληθώρα λαχανικόν, τις τελευταίες ημέρες κάνει αφαγία. Ούτε κουτάλια. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρέπει να ξεκαθαρίσεις εάν το παιδί σου είναι ανόρεκτο ή απλώς ιδιόρρυθμο στο φαγητό του. Εάν πραγματικά δεν τρώει απολύτως τίποτα, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να κάνει ειδικές εξετάσεις προκειμένου να δείτε πού οφείλεται η ανορεξία του. Εάν απλώς είναι ιδιόρρυθμο και θέλει να φάει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ενώ απορρίπτει κάποια άλλα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την πείνα του και να του προσφέρετε να φάει μόνο εκείνα που πρέπει, ώστε με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή η πείνα θα το νικήσει, θα αναγκαστεί να τα φάει. Έτσι, όμως, όπως περιγράφεις τα πράγματα, δείχνεις ότι το παιδί σου δεν τρώει τίποτα. Αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έχουμε σημαντική ένδειξη ανάγκης για άμεση αντιμετώπιση.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, ο γιος μου είναι τρεισήμισι ετών και εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες βγάζει πάλι σάλια. Κόψαμε την πιπίλα πριν από περίπου ένα χρόνο, οπότε και σταμάτησαν τα σάλια του. Μετά από τόσο καιρό γιατί άρχισαν πάλι; Δεν βλέπω να βγάζει άλλο δόντι. Πρέπει να ανησυχήσω; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η σιελόρροια μπορεί να προέρχεται και από άλλους λόγους εκτός από την οδοντοφυΐα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί περνάει κάποια στοματίτιδα ή κάποια φαρυγγίτιδα, μπορεί να προκληθεί σιελόρροια στην προσπάθεια του οργανισμού να καταπολεμήσει το μικρόβιο. Επίσης, εάν το παιδί βάζει τα χέρια στο στόμα του ή αντικείμενα που δεν είναι καθαρά, θα μπορούσαν και αυτά να προκαλέσουν σιελόρροια. Ένας άλλος λόγος είναι η περίπτωση το παιδί να έχει κρεατάκια και έτσι να αναγκάζεται να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα ή ακόμη και να ροχαλίζει. Επομένως, γύρω από αυτές τις αιτιολογίες πρέπει να αναζητήσετε τι μπορεί να συμβαίνει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr