Site icon TLIFE

Γιατί τα νύχια του ξεφλουδίζουν; Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Q&A

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Έχω ένα κοριτσάκι 2 χρονών και εδώ και αρκετό καιρό, τα νύχια των ποδιών της είναι ξεφλουδισμένα. Ο καιρός περνάει και συνειδητοποιώ ότι δεν επανέρχονται τα νύχια της. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η απάντηση του γιατρού: Αρκετές είναι οι αιτίες του «ξεφλουδίσματος» των δακτύλων των ποδιών. Η πρώτη σκέψη είναι από τον ιδρώτα που δημιουργείται επειδή φοράει διαρκώς παπούτσια και κάλτσες. Αν δε τα παπούτσια είναι στενά, τότε το πρόβλημα εντείνεται. Επίσης, μπορεί να είναι από την υγρασία, αν δεν φοράει συχνά παπούτσια. Φθορά από την έκθεση των ποδιών στο περιβάλλον. Ακόμη μπορεί να είναι μια μορφή αλλεργίας σε κάλτσες ή παπούτσια ή μοκέτες κλπ. Τέλος θα σκεφτόταν κανείς μια μορφή μυκητίασης. Επομένως, μόνο αν το δει κάποιος ειδικός παιδίατρος ή και δερματολόγος θα είχαμε την σωστή διάγνωση και φυσικά την κατάλληλη θεραπεία.

Ερώτηση: Έχω ένα κοριτσάκι 5 χρονών, που εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρεται για πόνο στην περιοχή του αφαλού. Σταματήσαμε το γάλα, πήρα γάλα χωρίς λακτόζη, προσέχαμε την διατροφή της. Πήγαμε δύο φορές στο νοσοκομείο και μας είπαν ότι είναι δυσκοίλια, πήραμε κάτι σκευάσματα για να πάει τουαλέτα αλλά μετά από λίγο καιρό πάλι τα ίδια. Τι να κάνω;

Η απάντηση του γιατρού: Αρχικά, την περίοδο που διαμαρτύρεται ότι πονάει πολύ, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας. Αυτό θα δείξει αν πρόκειται για μια φλεγμονή του εντέρου ή κάποιου άλλου τμήματος της κοιλιάς. Πάντως συνήθως όταν ο πόνος είναι γύρω από τον ομφαλό, πρόκειται για κάποια ίωση της κοιλιάς και όχι κάτι που πρέπει να χειρουργηθεί. Επίσης αν είναι αλλεργία θα πονούσε διάχυτα στην κοιλιακή περιοχή και πιθανόν να είχε αέρια και να έκανε διάρροιες. Μάλιστα, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, εντοπίζεται και αίμα στα κόπρανα. Ένα μελετημένο διαιτητικό πρόγραμμα θα βοηθούσε στην αρχή για να ανακουφιστεί το παιδί από τον πόνο, ενώ εσείς μελετάτε τα υπόλοιπα.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Το 11 μηνών παιδί μας παρουσίασε στασιμότητα στην ανάπτυξη περιμέτρου κεφαλής τους τελευταίους 3 μήνες. Η περίμετρος κεφαλής είναι τώρα 46cm. Υπάρχει πρόβλημα; Ανησυχούμε πολύ!

Η απάντηση του γιατρού: Με βάση τους κανόνες σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, γύρω στο χρόνο η περίμετρος του κεφαλιού θα πρέπει να είναι κατά 12 εκατοστά μεγαλύτερη από εκείνη που γεννήθηκε. Αν λοιπόν μέχρι τώρα έχει καλύψει το μέγεθος αυτό που της ανήκει, τότε θα μπορούσε να έχει μια μικρή στασιμότητα και μετά πάλι να αρχίσει να αυξάνεται. Επομένως αν δεν υπάρξει περεταίρω αύξηση, θα γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος αλλά και απεικονιστικές ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ερώτηση: Θεωρείτε σωστό να γίνονται προληπτικές, αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιά ηλικίας 3 ετών. Αν ναι, τι είδους και πόσο συχνά. Εκτός από αιματολογικές τι άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Η απάντηση του γιατρού: Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, συνήθως μετά τον 1ο χρόνο της ζωής ενός παιδιού γίνεται ένα μικρό check up που περιλαμβάνει γενική αίματος, σίδηρο, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, γενική ούρων, σάκχαρο αίματος, TSH κλπ. Όμως δεν είναι σωστό να γίνονται εξετάσεις χωρίς την παραπομπή του προσωπικού παιδιάτρου, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό του παιδιού. Ανάλογα δε με τα αποτελέσματα, πάλι ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται και φυσικά το χρονικό πλαίσιο.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

© 2025 tlife.gr