«Γιατρέ νομίζω πως η κόρη μου έχει τικ στο μάτι…» – Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Γεια σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο! Έχουμε ένα αγοράκι 22 μηνών. Δεν μιλάει κανονικά ακόμη. Λέει μαμά, μπαμπά, γιαγιά κ.λ.π. Είναι υπερκινητικός, καταλαβαίνει τα πάντα, ακούει τις εντολές και φέρνει ό,τι του ζητάς. Πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό για τη γλωσσική ανάπτυξη;

Η απάντηση του γιατρού:

Αγαπητή φίλη, σε αυτήν την ηλικία το παιδί σου θα έπρεπε να βάζει δυο λέξεις στη σειρά (μαμά άτα). Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ομιλία είναι αρκετοί: κληρονομικότητα, προωρότητα, περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κ.λ.π. Η πρώτη κίνηση είναι να αρχίσει βρεφικό σταθμό. Αν μετά από τρεις μήνες δεν παρατηρήσετε βελτίωση, θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό αναπτυξιολόγο, ο οποίος θα ζητήσει και εξετάσεις για την ακοή, θυρεοειδή κ.λ.π.

Ερώτηση: Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω έναν γιο 7 μηνών και την τελευταία εβδομάδα γυρίζει μπρούμυτα για να κοιμηθεί. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι επικίνδυνο σε αυτή την ηλικία να κοιμούνται έτσι τα μωρά.

Η απάντηση του γιατρού:

Αγαπητή μανούλα, η ασφάλεια στη θέση ΜΠΡΟΥΜΗΤΑ είναι περίπου 3%, ενώ η θέση ανάσκελα ή στο πλάι είναι περίπου 80%. Επομένως είναι ένα ρίσκο το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να το αποφύγεις τουλάχιστον μέχρι να γίνει 12 μηνών.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα μωρό 1,5 έτους το οποίο δυσκολεύεται πολύ με τον βραδινό ύπνο. Από τότε που άρχισαν τα δόντια έχει να κοιμηθεί ολόκληρο το βράδυ. Κλαίει και είναι πολύ ανήσυχο όλη τη νύχτα. Είναι δυνατόν όλα αυτά να οφείλονται στα δόντια και να κρατάει τόσους μήνες;

Η απάντηση του γιατρού:

Αγαπητή φίλη, μερικά παιδιά μέχρι να βγάλουν τα πρώτα δόντια ταλαιπωρούνται με πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως μέχρι να αποδώσουμε την αιτία του πόνου ή της ανησυχίας στα δόντια, θα ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να αποκλείσουμε άλλους παράγοντες όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πείνα, σκουληκάκια στο έντερο και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως ανασφάλεια και εφιάλτες. Αυτό θέλει καλή παρατηρητικότητα και κάποιες εξετάσεις.

Ερώτηση: Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 8 ετών και διαπίστωσα την παρουσία λευκών τριχών στην κορυφή του κεφαλιού (3-4). Το κορίτσι έχει μαύρα μαλλιά με σταρένιο δέρμα. Θα ήθελα τη βοήθεια σας.

Η απάντηση του γιατρού:

Αγαπητή φίλη, η εμφάνιση λευκών τριχών στο κεφάλι ενός παιδιού είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές δεν είναι παθολογικό. Καθώς πρόκειται για κάποιο αποχρωματισμό των συγκεκριμένων τριχών. Αν όμως διαπιστώσετε ότι οι λευκές τρίχες πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, τότε θα πρέπει να το δει ένας δερματολόγος για παιδιά.

Ερώτηση: Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Η κόρη μου είναι 4 ετών, φυσιολογική ανάπτυξη, όλα τέλεια, μόνο που την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει και κάνει κάτι σαν “τικ”, κλείνοντας το αριστερό μάτι πιο συχνά και καμιά φορά και τα δύο. Συμβαίνει και όταν κοιτάει τηλεόραση, αλλά και στο παιχνίδι. Τι θα με συμβουλεύατε, σε τι γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ; Ή να της δώσω χρόνο μήπως το ξεπεράσει;

Η απάντηση του γιατρού:

Αγαπητή φίλη, ΜΠΟΡΕΙ να πρόκειται για τικ όπως το περιγράφεις και αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιο άγχος. Αν συνεχίσει να το κάνει, πρώτα να τη δει ένας οφθαλμίατρος για παιδιά, ώστε να ελέγξει την οπτική οξύτητα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα σε συννενόηση με τον παιδίατρός σου, να τη δει ένας ψυχολόγος για παιδιά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164