Site icon TLIFE

«Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η επίσκεψη στον παιδίατρο»; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Q&A

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Ερώτηση: Πώς διαχειριζόμαστε την υπερβολική ενέργεια ενός παιδιού 15 μηνών χωρίς να χρειαστεί να του λέμε συνέχεια όχι; 

Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος για να δούμε μήπως το παιδί έχει έλλειψη σιδήρου, διότι η σιδηροπενική αναιμία δημιουργεί υπερκινητικότητα. Επίσης οι διαταραχές του θυροειδή είναι ένας παράγοντας υπερκινητικότητας. Μερικές φορές και η παρουσία οξύουρων στο έντερο του παιδιού , τα γνωστά «σκουλικάκια» είναι δείγμα αναστάτωσης και υπερκινητικότητας. Αφού λοιπόν αποκλειστούν κάποιοι παθολογικοί οργανικοί παράγοντες, τότε καλό θα ήταν να κοιτάξετε το ψυχολογικό κομμάτι και φυσικά τις σχέσεις του παιδιού με το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζει.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Πως αξιολογούμε πως ένα περιστατικό είναι πράγματι αρκετά σοβαρό και πρέπει να καλέσουμε τον παιδίατρο; Πώς σταματάμε να τον καλούμε για τα πάντα; 

Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή φίλη το σύνθημα είναι: καλύτερα να καλέσουμε τον παιδίατρο για κάτι ασήμαντο, παρά να μας ξεφύγει κάτι σοβαρό. Και επειδή το παιδί είναι ζωντανός οργανισμός, δεν πρέπει ποτέ να διακινδυνεύσει μια μητέρα κάτι απόν φόβο μήπως και ενοχλήσει τον γιατρό. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση πυρετού είναι ένα καμπανάκι για να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Επίσης η υπνηλία ή αντιθέτως η υπερβολική γκρίνια και το κλάμα, η εμφάνιση ενός εξανθήματος, η ανορεξία, ο εμετός, η διάρροια, ο πόνος στο αυτί ή στην κοιλιά, η αλλαγή του χρώματος στα ουρά και τα κόπρανα ή η παρουσία αίματος, είναι μερικά από τα «επείγοντα» για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος.

Ερώτηση: Πώς ξεχωρίζουμε πως το παιδί έχει απλά ένα απλό κρυολόγημα και δεν έχει γρίπη; 

Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή φίλη, στην αρχή τα συμπτώματα μοιάζουν μεταξύ τους. Δηλαδή και οι δυο αρρώστιες ξεκινάνε με καταρροή από την μύτη, λίγο βήχα και ελαφρύ πυρετό. Στη συνέχεια όμως τα συμπτώματα της γρίπης γίνονται πιο θορυβώδη με πόνο στα κόκκαλα, υψηλούς πυρετούς και κακουχία. Δεν είναι όμως πάντοτε εύκολο ο παιδίατρος να βγάλει την διάγνωση μόνο από τα κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να χρειαστεί και κάποιο τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της γρίπης ή όχι.

Ερώτηση: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η επίσκεψη στον παιδίατρο; 

Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή φίλη, αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Σε γενικές γραμμές μετά την έξοδο από το μαιευτήριο σε 2-3 μέρες θα πρέπει ο παιδίατρος να δει το μωρό για να εκτιμήσει τον ίκτερο και τα αντανακλαστικά του, καθώς και την πορεία του βάρους του. Μετά, γύρω στον μήνα και ύστερα μια φορά τον μήνα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών όποτε και γίνονται τα περισσότερα εμβόλια. Στις επισκέψεις αυτές γίνεται εξέταση, εμβολιασμός και συζητιέται και η διατροφή του. Μετά τον πρώτο χρόνο αραιώνουν και τα εμβόλια και η επίσκεψη γίνεται κάθε 2-3 μήνες μέχρι την ηλικία των δυο χρονών. Έπειτα οι επισκέψεις αραιώνουν και γίνονται κάθε 3-6 μήνες. Εννοείται ότι εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα, οι επισκέψεις μπορεί να είναι και πιο συχνές αν το κρίνει ο παιδίατρος και γενικά αν εμφανιστεί κάποια αρρώστια. 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

© 2025 tlife.gr