Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Έχω ένα μωράκι 3 μηνών με ήπια βροχιολίτιδα… Ο υγραντήρας βοηθάει να τον χρησιμοποιώ ή απαγορεύεται;
Φηλιώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βρογχιολίτιδας, την οποία θα κρίνει οι παιδίατρος. Τις περισσότερες φορές ΒΟΗΘΑΕΙ να ρευστοποιήσει τις εκκρίσεις και να κάνει βρόγχο διαστολή, αλλά θα πρέπει να έχετε οδηγίες για το πόσες φορές και από πόση ώρα θα τον χρησιμοποιείτε την κάθε φορά, διότι η αλόγιστη χρήση μπορεί να ρευστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις εκκρίσεις και να προκαλέσει δυσχέρεια στην αναπνοή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Μετά από δύο επεισόδια που είχε η κόρη μου 19 μηνών, σαν κολικούς θα τα χαρακτήριζα, κάναμε υπέρηχο κοιλιάς και μας είπαν ότι έχει μεσεντερικη γαστρεντερίτιδα. Η παιδίατρος μας είπε ότι αυτοϊάται και ότι είναι κατάλοιπο ίωσης. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που πρέπει να γίνει, όπως αιματολογικές; Θέλει ειδική διατροφή; Και πώς θα ξέρω αν και πότε θα της περάσει; Χρειάζεται επανεξέταση μετά από κάποιο διάστημα;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Αμαλία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, μιλάς μάλλον για μεσεντερια λεμφαδενίτιδα. Είναι πράγματι μια ίωση των λεμφαδένων της κοιλιάς, η οποία έχει πολλές φορές ομοιότητες στα συμπτώματα με την σκωληκοειδίτιδα. Το ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ της κοιλιάς βάζει τη διάγνωση. Η πορεία της διαρκεί μερικές μέρες έως και 2-3 εβδομάδες και δεν απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία. Σπανίως να υπάρξουν επιπλοκές, όπως να εμφανιστεί σκωληκοειδίτιδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ,
Έχω μια κόρη 2,5 ετών. Κάθε βράδυ ξυπνάει. Μπορεί ή ώρα να είναι μία, δύο, τέσσερις ή πέντε. Της αλλάζω πάνα, της δίνω γάλα και αν έχει ξυπνήσει νωρίς (2 ή 3), τότε ξανακοιμάται. Αλλιώς θέλει να σηκωθεί και να παίξει ή να δει παιδικά. Εμείς δεν την σηκώνουμε από το κρεβάτι κι εκείνη κλαίει. Αν, σπανίως, κοιμηθεί όλη νύχτα, ξυπνάει στις έξι. Πηγαίνει παιδικό σταθμό στις 8-13:30. Εκεί δεν κοιμάται. Το μεσημέρι κοιμάται 2,5 ώρες στο σπίτι, π.χ. 2-4,5 και μετά ξανά 9 η ώρα το βράδυ. Όλα τα υπόλοιπα φυσιολογικά. Επίσης, έχει μια μεγαλύτερη αδελφή η οποία δεν έχει προβλήματα ύπνου.
Με συγχωρείτε για το υπεραναλυτικό μήνυμα αλλά είμαι τόσο κουρασμένη και απελπισμένη.
Με εκτίμηση,
Ζωή
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, διαπιστώνω ότι το μωρό σου κοιμάται συνολικά αρκετές ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο και “χορταίνει” τον ύπνο, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Υπολογίζω ότι το μωρό σου κοιμάται 8-10 ώρες, οι οποίες είναι αρκετές. Θα σου πρότεινα να μειώσει στο ελάχιστο τον μεσημεριανό ύπνο. Δηλαδή να μην κοιμάται το μεσημέρι πάνω από μία ώρα. Και σε δεύτερο χρόνο να κοιμηθεί λίγο πιο αργά το βράδυ, περιπου στις δέκα με δέκα και μισή. Έτσι, αφού θα της λείψει ύπνος, θα αναγκαστεί να τον βάλει κάπου αλλού και φυσικά θα είναι τη νύχτα.
Καλή επιτυχία.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ