Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 έκανε ξανά την εμφάνισή του! Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλάει για τη νέα γρίπη και σου δείχνει τον τρόπο να προφυλάξεις το μικρό σου…
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 ή αλλιώς όπως είναι γνωστός η νέα γρίπη ή η γρίπη των χoίρων έκανε και πάλι την επανεμφάνισή του. Παρόλο που το προηγούμενο καλοκαίρι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε stop στον συναγερμό για την πανδημία που υπήρχε, η γρίπη φέτος ξαναεμφανίστηκε.
ΓΙΑΤΙ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ;
Ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε πάλι η γρίπη Η1Ν1 είναι λόγω των καιρικών συνθηκών οι οποίες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο καιρό κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Κανονικά η γρίπη Η1Ν1 δεν πρέπει να λέγεται πια νέα γρίπη διότι δεν είναι πια νέα. Μπήκε κι αυτή στο group των εποχιακών γριπών.
Δεν πρέπει να λέγεται ούτε γρίπη των χoίρων γιατί πλέον έχει περάσει στους ανθρώπους και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επομένως από δω και πέρα θα λέγεται γρίπη Η1Ν1.
ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ;
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία στον κόσμο γιατί η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 είναι πιο ελαφριά από τις άλλες γνωστές εποχικές γρίπες που εμφανίζονται κάθε τόσο. Έχει λιγότερη νοσηρότητα και προκαλεί λιγότερους θανάτους. Το χαρακτηριστικό της από τις άλλες γρίπες είναι ότι χτυπάει μικρότερες ηλικίες δηλαδή παιδιά, βρέφη και εφήβους ενώ οι άλλες γρίπες οι συνηθισμένες νοσούν περισσότερο οι ενήλικες.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-Ρινοκαταρροή
-Βήχας
-Πόνος στο λαιμό
-Πυρετός
-Κακουχία
-Πόνος πίσω από τα μάτια
-Πονοκέφαλος
-Εμετός
-Δυάρροια
-Πόνος στην κοιλιά
*Σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει αυτά τα συμπτώματα ή κάποια από αυτά η μητέρα θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρό του.
ΠΡΟΛΗΨΗ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
–Καλοί κανόνες προσωπικής υγιεινής. Δηλαδή πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, φροντίζοντας να τα σαπουνίζουμε πολύ ώρα -τουλάχιστον 1 έως 3 λεπτά. Πρέπει να σαπουνίζουμε όλες τις πτυχές των δακτύλων, τις παλάμες από μέσα και από έξω, ανάμεσα στα δάκτυλα και με ένα βουρτσάκι να καθαρίζουμε την περιοχή που είναι ανάμεσα στα νύχια και στο δέρμα. Να χρησιμοποιούμε σαπούνι, οινόπνευμα ή τα κοινά αντισηπτικά gel, να κόβουμε τα νύχια μας, να μην βάζουν τα παιδιά τα δάκτυλά τους στη μύτη και στο στόμα τους. Σε περίπτωση που υπάρχει καταρροή και πρέπει να καθαρίσουμε την μύτη τους να την καθαρίζουμε με χάρτινα μαντηλάκια και μετά αμέσως το μαντηλάκι να το πετάμε στο καλάθι των αχρήστων. Εάν πρέπει να φτερνιστούν ή να βήξουν και δεν έχουν μαντηλάκι, τότε πρέπει να σκύβουν και να φτερνίζονται ή να βήχουνε ανάμεσα στον αγκώνα τους ώστε να μην εκπέμπονται τα σταγονίδια στο περιβάλλον.
–Να μην πηγαίνουν σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα όπως παιδότοποι, πάρτι, κινηματογράφοι κλπ δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται με το φτέρνισμα, τον βήχα και την ομιλία γενικότερα με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα μας. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταφέρεται και με τον καπνό άρα δεν θα πρέπει να συχνάζουν τα παιδιά σε μέρη που υπάρχουν καπνίζοντες.
–Καλή διατροφή όπως : φρούτα, χόρτα και κρέας. Να αποφεύγουν τα λιπαρά, τα τηγανιτά, τις σάλτσες και γενικότερα τα τρόφιμα εκείνα που απαιτούν πολύ ώρα για την πέψη και είναι βαριά.
–Εμβολιασμός. Ακόμα και τώρα όσα παιδιά δεν έχουν κάνει το φετινό εμβόλιο της γρίπης το οποίο περιλαμβάνει μέσα τον Η1ΝΙ, Η3Ν2 και ιό γρίπης Β και εφόσον ο παιδίατρός τους το κρίνει απαραίτητο έχουν ακόμα το χρονικό περιθώριο να το κάνουν.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όσον αφορά την θεραπεία σε περίπτωση που κάποιο παιδί διαπιστωθεί ότι έχει γρίπη εάν τα συμπτώματα είναι ελαφριά συνήθως δεν δίνουμε καμία αγωγή.
Εάν τα συμπτώματα είναι πιο βαριά μπορεί να χρειαστεί και ειδική αντιική αγωγή. Σε περίπτωση επιπλοκών όπως πνευμονία, ωτίτιδα κλπ μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση και στις βαριές περιπτώσεις χρειάζεται και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ