Site icon TLIFE

Μετά την καισαρική τι; Όσα πρέπει να ξέρεις

Q&A
Μετά την καισαρική τι; Όσα πρέπει να ξέρεις

Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης σε ενημερώνει πως θα είναι το πρώτο 24ωρο μετά την καισαρική τομή, πως θα είναι η καθημερινότητά σου και αν μπορεί να δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή στο σημείο αυτό!

Αν και η καισαρική τομή αποτελεί μεγάλο χειρουργείο, η ανάρρωση και αποκατάσταση μετά από αυτή συνήθως είναι σχετικά γρήγορη καθώς δεν υπάρχει μεγάλο τραύμα.

Είναι δε γεγονός, πως όσο πιο ενεργή και σε καλή φυσική κατάσταση βρίσκεται μια γυναίκα σε όλη τη διάρκεια της κύησης, τόσο πιο γρήγορα αναμένεται να αναρρώσει.

Τα δύσκολα…
Το πρώτο 24ωρο είναι σίγουρα το πιο δύσκολο, με μειωμένη δυνατότητα κινήσεων και πόνο. Συνήθως η γυναίκα είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Έως τότε, η γυναίκα πρέπει να προσπαθεί να κινεί τα πόδια και τα πέλματα της όσο πιο συχνά μπορεί προς αποφυγήν επικίνδυνων θρόμβων στα πόδια και τους πνεύμονες. Συχνά ο γιατρός χορηγεί αντιπηκτική αγωγή για το λόγο αυτό.

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να σηκωθούν και να περπατήσουν λόγω της έντασης του πόνου, για αυτό και χορηγούνται κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα. Μόλις νοιώσουν καλύτερα πρέπει να περπατήσουν και να κάνουν ακόμα και ήπιες ενδεδειγμένες ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση τους.

Με τον θηλασμό τι γίνεται;
Όσον αφορά το θηλασμό, και λόγω και της οξυτοκίνης που παράγεται, ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος αλλά σταδιακά υποχωρεί. Μπορεί ως διαδικασία να θεωρείται δυσκολότερη συγκριτικά με το θηλασμό μετά από φυσιολογική γέννα, αλλά με επιμονή, υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση από το θεράποντα ιατρό και τη μαία, η γυναίκα τελικά μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά.

Μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή;
Ένα σχετικά μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να αναπτύξει κάποια φλεγμονή στην περιοχή της τομής. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ερεθισμός, κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου και αυξημένη ευαισθησία κατά την αφή γύρω από την τομή.
Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να κρατάτε την περιοχή αυτή καθαρή, στεγνή και εκτεθειμένη όσο γίνεται στον αέρα.

Καθημερινότητα!
Στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά, και όποτε χρειάζεται να σηκώσετε κάτι, να λυγίζετε τα γόνατα σας ώστε το βάρος να πηγαίνει στα πόδια σας και όχι να επιβαρύνετε τους κοιλιακούς σας μύες.
Επίσης οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να οδηγήσουν 10 -15 ημέρες μετά την καισαρική, αλλά αυτό είναι στην κρίση του θεράποντος ιατρού. Ορισμένες γυναίκες φοβούνται μήπως φύγουν τα ράμματα, όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Ψυχολογία…
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τον πλέον σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που η καισαρική τομή έγινε από ανάγκη επειδή ο φυσικός τοκετός δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε.
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως η νέα μητέρα πρέπει να καταλάβει πως αυτό που συνέβη δεν έγινε λόγω ανικανότητας της να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της, αλλά γιατί τη δεδομένη στιγμή αυτή ήταν η πιο ασφαλής επιλογή για εκείνη και το μωράκι της.

Έτσι παρά τον πόνο και την κούραση της, να κάνει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει τον εαυτό της να αναρρώσει γρήγορα πρωτίστως για το δικό της καλό αλλά και κυρίως του μωρού της!

© 2024 tlife.gr