Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
Ερώτηση: Ποια η γνώμη σας για το αντιγριπικό εμβόλιο σε μωράκι 9 μηνών;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, το εμβόλιο της γρίπης μπορούν να το κάνουν όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Στην δική σου περίπτωση, θα πρέπει να κάνεις στο μωρό σου 2 δόσεις, μια τώρα και μια τουλάχιστον 30 ημέρες αργότερα. Η καλύτερη εποχή για το αντιγριπικό εμβόλιο είναι τώρα, αν αναλογιστεί κανείς πως χρειάζονται περίπου 20 ημέρες για να δημιουργηθεί ανοσία. Επιπλέον είναι καλό να εμβολιαστούν για την γρίπη και όλα τα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του μωρού. Γενικώς, είναι ένα ασφαλές εμβόλιο με σπάνιες αντιδράσεις, όπως πυρετό, τοπικό πόνο στο κορμί και οίδημα.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
Ερώτηση: Δίνω συστηματικά μουρουνέλαιο στο μωρό μου. Είναι οκ;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, οι υπερβολές κάνουν κακό. Το μουρουνέλαιο δεν πρέπει να το δίνεις με ελαφρά την καρδία. Αν σου το έχει προτείνει ο παιδίατρος, τότε μπορείς να το δώσεις. Εγώ πιστεύω ότι το μουρουνέλαιο έχει υπερτιμηθεί, με αποτέλεσμα να αγνοούμε άλλες πηγές βιταμινών, εξίσου σημαντικές. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά φρούτα, χόρτα, λαχανικά, μέλι, ταχίνι, ελιές, καρύδια, αμύγδαλα και γενικά φρέσκα και καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Η διαιτητική εκπαίδευση είναι πολύ πιο χρήσιμη από τα «χαπάκια».
Ερώτηση: Το παιδί μου είναι 4 ετών και δεν πίνει καθόλου γάλα. Το θήλαζα συστηματικά μέχρι 3 ετών.
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, συμβαίνει συχνά μετά από μακρά περίοδο θηλασμού, το παιδί μπορεί να αντιδράσει στην αλλαγή και να μην πίνει το ξένο γάλα, επειδή έχει συνδυάσει το γάλα με την μητέρα μου. Προτείνω να κάνεις υπομονή, να δοκιμάσεις διαφορετικές μάρκες γάλακτος που θα βρεις στην αγορά μήπως κάποια άλλη γεύση του αρέσει περισσότερο και να αναπληρώνεις το ασβέστιο με άλλα, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι κίτρινα τυριά και γιαούρτια. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις να φτιάχνεις ελαφριές κρέμες με γάλα, ρυζόγαλο, φρουλάτο – δηλαδή φρούτα με γάλα και άλλα.
Ερώτηση: Υπάρχει κάποια ανησυχία για την πρώιμη θηλαρχή;
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, η πρώιμη θηλαρχή είναι μια αργά εξελισσόμενη παραλλαγή της πρώιμης ήβης που χαρακτηρίζεται από έναρξη ανάπτυξης των μαστών και ελαφριά επιτάχυνση της αύξησης. Η κατάσταση αυτή σταδιακά θα εξελιχθεί σε φυσιολογική, εφηβική ανάπτυξη στην κατάλληλη ηλικία. Χρειάζεται παρακολούθηση καθώς η πρώιμη θηλαρχή μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση κεντρικής πρώιμης ήβης σε ποσοστό 10-20 ο/ο των παιδιών. Σε περίπτωση πρώιμης ήβης, τα παιδιά παραπέμπονται σε ενδοκρινολόγο για παιδιά.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ