Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη! Έχω μια κόρη πέντε ετών και τους τελευταίους πέντε μήνες παρατηρώ εμφανείς φλέβες στο σώμα, αλλά και στα μαγούλα, γύρω από το στόμα, πάνω από το μάτι. Βέβαια, έχει πολύ άσπρη επιδερμίδα. Αλλά έχω αγχωθεί πολύ, γιατί κάθε λίγο παρατηρώ και μια καινούρια. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν έτσι; Ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι περίεργο για την ηλικία της να έχει τόσες ευρυαγγείες. Θα πρέπει να την εξετάσει δερματολόγος για παιδιά για να σε καθοδηγήσει σωστά, αναφορικά με τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία. Μήπως δεν είναι αγγεία, αλλά είναι μικρές αιμορραγικές; Καταλαβαίνεις, ότι μόνο αν την δει γιατρός θα μπορέσουμε να μιλήσουμε επί πραγματικών γεγονότων.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών (κλεισμένοι) που δεν τρώει καθόλου στερεές τροφές. Ξεκινήσαμε (σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μας) στους έξι μήνες με σταδιακή εισαγωγή φρούτων (φρουτόκρεμα), αργότερα λαχανικά, κρέας, κλπ. Με εξαίρεση τις δύο-τρεις πρώτες φορές που δοκίμασε μια-δυο κουταλίτσες, έκτοτε δεν ανοίγει καν το στόμα της όταν της προσφέρουμε. Δεν την πιέζουμε, δεν της δείχνουμε άγχος, της προσφέρουμε τα γεύματά της κανονικά καθημερινά. Σημειώνω ότι δεν θήλασε καθόλου και έως σήμερα τρέφεται αποκλειστικά με γάλα-σκόνη. Η ανάπτυξή της είναι ακριβώς πάνω στις καμπύλες. Ο παιδίατρός μας πιστεύει ότι απλώς δεν είναι έτοιμη. Υπάρχει περίπτωση να κρύβεται παθολογία; Θα εκτιμούσαμε πολύ και τη δική σας άποψη καθώς και τη συμβουλή σας.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αφού μέχρι τώρα το μωρό σου αναπτύσσεται κανονικά , μάλλον πρόκειται για κάτι περαστικό. Ίσως θέλει το χρόνο της για να μπει σε στέρεες τροφές. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο παρασκευής και του μαγειρέματος. Υπάρχουν μωρά που δεν θέλουν τις τροφές πολτοποιημένες. Μήπως θέλει κάτι πιο στερεό, ας πούμε λιωμένο με το χέρι; Μήπως θέλει λίγο αλάτι (έστω και δοκιμαστικά). Μήπως να δοκιμάσεις την πολτοποιημένη τροφή μέσα σε μπιμπερό με μια τρύπα καλά ανοιγμένη; Σίγουρα κάποια στιγμή θα αρχίσει να τρώει. Μπορείς να δοκιμάσεις να της δώσεις και κάτι στο χέρι κλπ.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, καλησπέρα. Έχω ένα γιο 20 μηνών και έχει ύψος 85,5 πόντους. Ο πατέρας του είναι 1,84 και εγώ 1,58. Να σημειώσω ότι γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες, με ύψος 51 πόντους και βάρος τρία κιλά. Φοβάμαι μήπως γίνει κοντός σαν εμένα, εσείς τι πιστεύετε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με ένα μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιούμε βάσει του ύψους του δικού σου και του άνδρα σου, το παιδί σου θα γίνει τουλάχιστον 165 cm.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι έξι ετών που άρχισε να έχει καταρροή και λίγο βήχα. Η παιδίατρος μου είπε ότι έχει ίωση. Όμως έχουν περάσει 15 ημέρες και οι μύξες συνεχίζονται -είναι λίγες βεβαία και διαυγείς. Την εξέτασε και ΩΡΛ, επειδή είχε ενόχληση στα αυτιά της, ο οποίος είπε ότι έχει υγρό και συνέστησε να μασήσει τσίχλες και να φουσκώνει μπαλόνια. Είναι φυσιολογικό να έχει τόσες μέρες μύξες; Να σημειώσω ότι η μύτη της δεν τρέχει, απλά βγαίνουν λίγες εκκρίσεις όταν της βάζω ορό. Ανησυχώ, γιατί όσο έχει μύξες δεν θα μπορούν να καθαρίσουν τα αυτιά της. Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ πιθανόν το παιδί σου να έχει και αλλεργική ρινίτιδα και γι’ αυτό να έχει συνεχώς εκκρίσεις, ειδικά τώρα την άνοιξη που έχουμε πολλή γύρη. Ίσως με τη χορήγηση κάποιου αντιαλλεργικού σκευάσματος να λυνόταν το πρόβλημα τουλάχιστον όσον αφορά τη ρινίτιδα.
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι που σε ένα μήνα θα γίνει δυο χρονών. Στο χρόνο έλεγε “μαμά” και “μπαμπα” και μετά τα έκοψε. Λέει 5-10 λεξούλες, αλλά τίποτα άλλο. Αυτές που λέει, δεν τις λέει σε καθημερινή βάση, ενώ πριν λίγους μήνες έλεγε σε όποιον έφευγε “γεια”, αλλά τώρα το σταμάτησε ή μπορεί να το κάνει όποτε θέλει. Πρέπει να ανησυχήσω; Ευχαριστώ εκ των πρότερων.
⇐ Απάντηση:
Κανονικά στην ηλικία του θα έπρεπε να πει δυο λέξεις μαζί. Δηλαδή για παράδειγμα “μαμά νερό”. Μερικά παιδιά, βέβαια, μπορεί να καθυστερήσουν περισσότερο από άλλα. Σημασία έχει καταρχάς το παιδί να ακούει καλά και από τα δυο αυτιά. Παιδί που δεν ακούει καλά, δεν μπορεί και να μιλήσει καλά. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένας ακοολογικος έλεγχος για να διαπιστώσετε αν ακούει. Δεύτερον, έχει σημασία και η κληρονομικότητα από τον μπαμπά και τη μαμά. Και τρίτον, έχει σημασία και το περιβάλλον. Δηλαδή, συνήθως τα παιδιά που πηγαίνουν σχοελίο μιλούν και πιο γρήγορα. Επίσης, αν ένα παιδί είναι πολύ “χαϊδεμένο”, μπορεί να καθυστερήσει να μιλήσει διότι “κολλάει” στη μωρουδίστικη συμπεριφορά.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ γεια σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας. Ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας σχετικά με την ομιλία των παιδιών: Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίσει να δημιουργεί φράσεις; Η κόρη μας είναι 15 μηνών και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τη βοηθήσουμε, διαβάζοντάς της βιβλία και μιλώντας της διαρκώς. Καταλαβαίνει αρκετά πράγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν λέει περισσότερες από 10 λέξεις, ενώ κάνει αρκετούς ήχους ζώων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ενώ μωρό μετά τους δώδεκα μήνες πρέπει να πει περίπου 10 λέξεις και να τις εννοεί. Μετά τους 22 μήνες, βάζει δυο λέξεις μαζί. Μετά τους είκοσι 24 μήνες βάζει τρεις λέξεις μαζί και κάνει προτάσεις.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ