Ερώτηση
“Γιατρέ μου, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Ο γιος μου είναι 21 μηνών. Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο στη θάλασσα αποκοιμήθηκε και έχοντας πολύ βαθύ ύπνο, όταν προσπάθησα να τον ξυπνήσω, ξύπνησε και για δευτερόλεπτα παρουσίασε τρέμουλο στο κεφάλι. Δε θυμάμαι να είχε τρέμουλο και στο σώμα. Ήταν πολύ σύντομο αλλά αναστατώθηκα. Δε νομίζω να τρόμαξε. Μπορείτε να μου πείτε τι ήταν αυτό; Παρεμπιπτόντως, αυτομάτως μετά το γεγονός ζήτησε το αυτοκινητάκι του. Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι καταλαβαίνω ανησυχείτε μήπως αυτό που έκανε το παιδί σας είναι σπασμοί ή μικρή επιληψία. Όπως το περιγράφετε δεν φαίνεται να είναι κάτι κακό. Το πιθανότερο από όλα είναι μετά από ένα βαθύ ύπνο που το παιδί ξύπνησε μέσα στο αυτοκίνητο ενώ συνήθως ξυπνάει στο δωμάτιό του, μέχρι να συνέλθει και να αντιληφθεί σε ποιο χώρο βρίσκεται να είχε ένα μικρό τρέμουλοσε συνδυασμό με το αυτοκίνητο που βρισκόταν σε κίνηση. Εν πάσει περιπτώσει, εάν ξανασυμβεί, που δεν σας το εύχομαι, θα πρέπει εκείνη τη στιγμή το μέρος του σώματος που κινείται (χέρι, πόδι ή κεφάλι) για να δείτε εάν σταματάει ή όχι. Εάν το παιδί συνεχίζει να κουνάει το μέλος του σώματος τότε σημαίνει ότι πρόκειται για σπασμούς αλλιώς σταματάει αμέσως μόλις το ακινητοποιείται. Προς το παρόν θεωρώ ότι δεν πρέπει να κάνετε καμία εξέταση διότι το περιστατικό που περιγράφετε είναι πάρα πολύ ελαφρύ, δεν είναι 100% αξιόπιστο και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε το παιδί σας.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών, 7,900 κιλά και 68,5 εκ. Γεννήθηκε πρόωρο στις 34 και 6 εβδομάδες, 2,440 κιλά και 49 εκ. Είναι φυσιολογικό το βάρος του; Μέχρι τώρα θηλάζουμε αποκλειστικά και σιγά σιγά θα αρχίσουμε τα φρούτα. Ο παιδίατρος θέλει να ξεκινήσουμε και το ρυζάλευρο αλλά εγώ δε θεωρώ ότι προσφέρει κάτι και δε θέλω να της δώσω. Τι άλλο θα μπορούσα να δίνω το απόγευμα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μέχρι τους 6 μήνες θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ καλό το παιδί να θηλάζει αποκλειστικά αλλά μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει σιγά σιγά ο απογαλακτισμός, δηλαδή να κόψουμε τουλάχιστον ένα μεσημεριανό γεύμα και να προσθέσουμε στη διατροφή του κρέας και χόρτα προκειμένου να ολοκληρώνεται έτσι καλύτερα η ανάπτυξή του. Το βάρος του μωρού σας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και φυσικά λαμβάνουμε υπόψη μας ότι έχουμε ένα παιδί που τρώει μόνο μητρικό γάλα και όχι τα ξένα γάλατα τα οποία παχαίνουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Θεωρώ ότι σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται είναι καλό να σταματήσετε το μεσημεριανό θηλασμό και να τον αντικαταστήσετε με κρεατοχορτόσουπα και αργότερα, ανάλογα με το πώς πάει το βάρος του μωρού, να προσθέσετε ή όχι κάτι και το απόγευμα. Αλλιώς, εφόσον το βάρος πάει καλά και εσείς δεν έχετε λόγο να σταματήσετε το θηλασμό, αυτό μπορεί να κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμα και κατά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι και 2 χρονών.
Ερώτηση
“Το 14 μηνών κοριτσάκι μου εδώ και δύο μήνες περπατάει. Το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι δεν θέλει να της κρατάμε το χέρι και όταν επιμένουμε πέφτει κάτω και αρνείται να περπατήσει, αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το περιστατικό που με έκανε να ανησυχήσω για την ασφάλειά της είναι όταν γλίστρησε από το χέρι μου και κατευθύνθηκε στις σκάλες. Ποια η γνώμη σας για τα λουράκια-ιμάντες ασφαλείας (διαδεδομένα κυρίως στο εξωτερικό); Κρύβουν κάποιον “κίνδυνο” από ψυχολογικής άποψης; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε παραμπέμπω να προσπαθήσεις να φανταστείς τι έκανε η προ-προγιαγιά σου όταν είχε ένα παιδάκι που άρχιζε να περπατάει. Δεν υπήρχαν ούτε ιμάντες ούτε στράτες παρά μόνο με φυσικό τρόπο βοηθούσαν τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα τα οποία με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούνταν πιο γρήγορα και πιο καλά. Βέβαια σήμερα ζούμε οι περισσότεροι σε διαμερίσματα και οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών είναι διαφορετικές. Πρώτα πρώτα θα πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ, αφού είσαι κηδεμόνας του παιδιού σου, ώστε να αποφύγεις οποιοδήποτε ατύχημα. Τα λουράκια δεν θα έλεγα ότι θα είναι ο καλύτερος τρόπος για ψυχολογικούς λόγους διότι στερείς την ελευθερία του παιδιού. Θα σου πρότεινα αυτό που κάνουν σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, να βάζεις στο κεφαλάκι του ένα ειδικό καπελάκι από ελαφρύ υλικό τύπου φελιζόλ το οποίο προστατεύει από κακώσεις του εγκεφάλου σε περίπτωση που το παιδάκι πέσει και χτυπήσει στο πάτωμα είτε σε διάφορα αντικείμενα. Φυσικά απαγορεύεται η στράτα (περπατούρα) διότι αυτή ούτε βοηθάει το παιδί να περπατήσει αλλά και δημιουργεί πολλά ατυχήματα. Συμπερασματικά, θα πρέπει να είσαι κοντά στο παιδί σου, να του πιάνεις το χεράκι ή τις μασχάλες, να βρίσκεται σε χώρο αρκετά προστατευμένο και να προσέχεις από τα δεκάδες ατυχήματα που μπορεί να συμβούν μέσα στο σπίτι.
Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 4,5 μηνών. Κοιμάται γύρω στις 10 το βράδυ, ξυπνά κατά τις 5 για φαγητό, κοιμάται πάλι κατευθείαν και ξυπνά πάλι κατά τις 9 με 10 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται 2 με 3 φορές από μια ωρίτσα περίπου. Το ύψος και το βάρος της είναι κανονικά για την ηλικία της. Το ερώτημά μου είναι το εξής: μια φίλη με μωρό μου είπε ότι διάβασε πως πρέπει τα μωρά να κοιμούνται οπωσδήποτε 8 με 10 ώρες το βράδυ γιατί τότε παράγεται μια ορμόνη βοηθητική για τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη. Ισχύει αυτό; Ποια είναι η δική σας γνώμη; Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το βιολογικό ρολόι κάθε παιδιού είναι διαφορετικό όπως και των ενηλίκων. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται τις ώρες που θεωρούμε φυσιολογικές και λογικές, δηλαδή 9 με 10 το βράδυ μέχρι 6-7 το πρωί. Φυσικά μερικά παιδάκια μπορεί να θέλουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας να παίρνουν έναν μικρό υπνάκο από μισή έως μία με δύο ώρες. Σε τελική ανάλυση τα παιδιά που κοιμούνται 8 με 10 ώρες την ημέρα θεωρούμε ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό ώστε και να ξεκουράζονται και να λειτουργεί αυτή η περίφημη αυξητική ορμόνη. Από κει και πέρα μην ξεχνάτε ότι το ύψος των παιδιών εξαρτάται και από γονιδιακούς παράγοντες, δηλαδή το πόσο ψηλοί είναι η μαμά και ο μπαμπάς αλλά ακόμα και οι κοντινοί πρόγονοι.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη. ο γιος μου είναι 40 ημερών και γεννήθηκε με το άνω χείλος του να έχει επιφανειακό αιμαγγείωμα. Ο γιατρός μας είπε ότι θα φύγει μέχρι 12 μηνών. Ισχύει κάτι τέτοιο ή θα του μείνει μόνιμο;”
Απάντηση
Συνήθως τα επιφανειακά αιμαγγειώματα και όταν είναι μικρά σιγά σιγά εξαφανίζονται ή ατονούν μέχρι την ηλικία των 12 μηνών όπως σας είπε ο γιατρός σας. Μόνο εάν ένα αιμαγγείωμα είναι μεγάλο τότε πριν την ηλικία των 10 μηνών μπαίνει σει ειδική θεραπεία που υπάρχει σήμερα λαμβάνοντας κάποιο φάρμακο από το στόμα ώστε να εξαφανιστεί. Εάν λοιπόν το αιμαγγείωμα αυτό είναι μεγάλο και σας απασχολεί θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό κέντρο από τα διάφορα που υπάρχουν στην Ελλάδα που ασχολούνται μόνο με τα αιμαγγειώματα.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω πότε σταματάμε να βράζουμε το νερό του μωρού; Όταν ετοιμάζουμε γάλα ή κρέμα μέχρι πότε θα το βράζουμε;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σε γενικές γραμμές οι αποστειρώσεις σταματάνε μετά τον 4 με 5ο μήνα οπότε θεωρούμε ότι το μωρό έχει αναπτύξει αρκετά το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα κοινά μικρόβια τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του. Φυσικά ένας πολύ καλός καθαρισμός των μπιμπερό ή των σκευών που χρησιμοποιεί το παιδί είναι απαραίτητος χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι πρέπει να βράζει το νερό ή τα αντικείμενα σε κοχλασμό για 10 λεπτά που χρειάζεται μέχρι αυτή την ηλικία. Καθαρίζουμε τα μπιμπερό με ένα καλό απορρυπαντικό, τα ξεβγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Επίσης μετά τους 4-5 μήνες εάν θέλει το παιδί να πιει νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άβραστο το νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο. Όσον αφορά στις κρέμες φυσικά και δεν χρειάζεται το νερό βράσιμο, μπορεί να είναι λίγο χλιαρό προκειμένου να λιώνει η σκόνη.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 6 χρονών. Γεννήθηκε με στένωση του ουρητήρα και παλινδρόμηση. Όταν ήταν 4 μηνών χειρουργήθηκε αλλά από λάθος γιατρού -αυτό είναι μια άλλη ιστορία- αναγκαστήκαμε όταν έγινε 19 μηνών να αφαιρέσουμε το ένα νεφράκι της. Έχουν περάσει 4,5 χρόνια. Κάθε χρόνο κάνουμε υπέρηχο και βιοχημικές εξετάσεις. Όλα καλά πάνε. Τον Μάρτιο που μας πέρασε κάναμε υπέρηχο του νεφρού και κύστης και όλα ήταν μια χαρά. Τον Ιούνιο πριν φύγουμε για διακοπές της έκανα εξέταση αίματος και επίσης όλα ήταν καλά. Φύγαμε για διακοπές για δύο μήνες. Μια βδομάδα πριν γυρίσουμε άρχισε να πηγαίνει στην τουαλέτα μπορεί και 30 φορές την μέρα. Δεν κατουρούσε φυσικά αλλά πάντα βγάζει σταγονίτσες. Της έκανα εξέταση ούρων και καλλιέργεια και ήταν καθαρή. Να σημειώσω ότι είναι μοναχοπαίδι. Λίγες μέρες πριν, ένα βράδυ πριν κοιμηθεί, μου είπε ότι στεναχωριέται που μεγαλώνει ότι δεν θα είναι το μικρό μωράκι πια ότι θα πάει Α’ δημοτικού. Να σημειώσω ότι η γιαγιά της, η μαμά μου δηλαδή, έχει 6 μήνες τώρα που δεν είναι καλά έχει μάλλον Αλτσχάιμερ. Δεν μένουμε μαζί αλλά της είχε τρελή αδυναμία. Πριν φύγουμε από τις διακοπές μου είπε ότι δεν θέλει να την πηγαίνω στην γιαγιά της να την βλέπει γιατί στεναχωριέται. Όπως επίσης της είχαμε πει ότι θέλουμε να κάνουμε ακόμα ένα παιδάκι. Ίσως να την αγχώσαμε πιστεύω με όλα αυτά. Επίσης το βράδυ δεν κατουράει πάνω της αλλά αν ξυπνήσει θα πάει στην τουαλέτα. Τώρα έχει λίγες μέρες από τις 30 φορές που πήγαινε πάει είκοσι. Όταν βγαίνουμε έξω και είμαστε στην παιδική χαρά δύο ωρίτσες περίπου θα μου πει μια φορά μόνο ότι θέλει να κατουρήσει. Η αλήθεια είναι ότι πίνει πολλά νερά από τότε που αφαιρέσετε το νεφρό, της έχω μάθει να πίνει υγρά. Συγνώμη αν σας κούρασα. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε, μήπως πρέπει να της κάνω και κάποια άλλη εξέταση; Υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι παθολογικό ή ψυχολογικό; Σας ευχαριστώ πολύ. Ξέχασα να σας πω ότι το καλοκαίρι έβγαλε τρεις φορές σταφυλόκοκκο και όλο μου έλεγε “πάλι, μαμά”;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτή η μακροσκελής ερώτηση είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη εξομολόγηση όπου όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το κοριτσάκι σου είναι πάρα πολύ χαιδεμένο και υπερπροστατευμένο και δε σου ρίχνω άδικο δεδομένου ότι η ταλαιπωρία που πέρασε με το νεφρό της σας έκανε να συμπεριφέρεστε με υπερβολικά προστατευτικό τρόπο προς αυτήν. Από ό,τι φαίνεται και δεδομένου ότι έχετε κάνει αρκετές εξετάσεις γύρω από το ουροποιητικό, η συμπεριφορά της τον τελευταίο καιρό οφείλεται σε αυτούς τους 3-4 παράγοντες που η ίδια έχεις καταλάβει και μας περιγράφεις. Δηλαδή απο ό,τι φαίνεται είναι καθαρά ψυχολογικό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το ψάξετε και να ζητήσετε βοήθεια. Το μόνο που μπορώ να σου πω επειδή μου αναφέρεις τρεις φορές σταφυλόκοκκο είναι μέσα σε όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει να κάνετε και ζάχαρο αίματος και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, διότι σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις ο σακχαρώδης διαβήτης δίνει τα πρώτα του συμπτώματα με συχνές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.
Ερώτηση
“Γιατρέ, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες απαντήσεις σας. Θέλω να ρωτήσω αν είναι ανησυχητικό το ότι η 16 μηνών κόρη μου έχει βγάλει λίγες τριχούλες στα πόδια της. Συμβαίνει αυτό σε τόσο μικρές ηλικίες;”
Απάντηση
Δεν έχω εικόνα του παιδιού σας για να μπορώ να είμαι σίγουρος εάν αυτές είναι τριχούλες ή κάποιο χνούδι που έτσι κι αλλιώς το έχουν τα περισσότερα παιδάκια. Πολύ συχνά σε αυτές τις μικρές ηλικίες βλέπουμε μια μικρή τριχοφυΐα η οποία μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες που είχε πάρει η μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στις ορμόνες που πήρε το παιδάκι από τη μαμά του κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε γενικές γραμμές ανησυχούμε όταν οι τριχούλες αυτές ειναι πραγματικά μεγάλες και σκούρο χρώμα και βγαίνουν στην περιγεννητική περιοχή και στις μασχάλες του παιδιού. Πιστεύω ότι ο γιατρός εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα το είχε αντιληφθεί εγκαίρως και θα σας πρότεινε να κάνετε ένα υπερηχογράφημα κοιλίας προκειμένου να μελετηθούν οι ωοθήκες και η μήτρα του παιδιού και αν έκρινε απαραίτητο και κάποιον έλεγχο του θυρεοειδή αδένα.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Σε λίγες ημέρες επιστρέφω στη δουλειά και σκοπεύω να βγάζω με το θήλαστρο γάλα και να της αφήνω. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί,τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να της δώσω για συμπλήρωμα; Έχω ακούσει και για κατσικίσιο γάλα αντί γάλα σκόνη. Το αγελαδινό μου είπε η παιδίατρος ότι έχει μεγάλο πρωτεϊνικό φορτίο”.
Απάντηση
Επειδή πρόκειται για ένα παιδί που μέχρι τώρα έχει αποκλειστικό θηλασμό δηλαδή το καλύτερο γάλα που υπάρχει στον κόσμο θα σας πρότεινα και μόνο για συμπλήρωμα να δίνατε για τους επόμενους μήνες μόνο γάλα σκόνη νούμερο 3 και μετά τους 12 μήνες μέχρι τριών χρονών γάλα νούμερο 2 σε σκόνη ή σε υγρή μορφή τα οποία αυτά γάλατα είναι πιο καλά μελετημένα για την τρυφερή ηλικία του παιδιού δεδομένου ότι από τον χρόνο και πάνω τα παιδιά δεν θεωρούνται μικροί ενήλικες ώστε να πίνουν το γάλα που πίνουν και οι μεγάλοι.
Ερώτηση
“Oνομάζομαι Γιώτα, είμαι από Θεσσαλονίκη και σε 2 μήνες θα φέρω στον κόσμο το κοριτσάκι μου. Ήθελα να ρωτήσω πόσο ασφαλή είναι τελικά τα εμβόλια για τα παιδιά μας”.
Απάντηση
Αγαπητή μέλλουσα μανούλα, για άλλη μια φορά θα πούμε ότι τα εμβόλια τη σημερινή εποχή πια αγγίζουν το 100% την ασφάλεια που χρειάζονται τα παιδιά δεδομένου ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι τόσο καλά αναπτυγμένη και τόσο καλά δοκιμασμένα τα εμβόλια ώστε δεν εγκυμονούν κινδύνους. Μη φοβάστε λοιπόν καθόλου να κάνετε όλα τα απαραίτητα εμβόλια που χρειάζεται το παιδί σας και να θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο που ξεκινάτε να του κάνετε από τη στιγμή που γεννιέται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ