Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 22 μηνών. Την τελευταία εβδομάδα έχει πάθει δυσκοιλιότητα, δυσκολεύεται πολύ, με αποτέλεσμα να κλαίει και να φοβάται να ενεργηθεί και της έχω χορηγήσει υπόθετο γλυκερίνης 2 φορές μέσα στη βδομάδα. Δεν έχει παρουσιάσει ξανά τέτοιο πρόβλημα. Μαζί με αυτό η όρεξή της τον τελευταίο μήνα έχει μειωθεί, έτρωγε κανονικά συνήθως όλα τα γεύματα. Θα έπρεπε να ανησυχήσω;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως έχουμε ξαναπεί και άλλες φορές, δυσκοιλιότητα είναι όταν το μωράκι κάνει τα κακά του βώλους-βώλους σαν της κατσίκας. Δεν έχει σημασία κάθε πόσες μέρες θα κάνει κένωση αλλά πώς είναι η υφή τους. Εν πάσει περιπτώσει για το βοηθήσουμε θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τη διατροφή και να χορηγούμε τα υπόθετα της γλυκερίνης μόνο σε περίπτωση που φτάνουμε σε αδιέξοδο και προσπαθεί να κάνει κένωση και δεν τα καταφέρνει. Όσον αφορά στη διατροφή, καλό είναι στο διάστημα που έχει τη δυσκοιλιότητα να σταματήσετε το μήλο, τη μπανάνα, το ρύζι και το καρότο. Να δίνετε κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, παντζάρια, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, δύο κουταλιές της σούπας κουάκερ, μέλι και ένα με δύο κουταλάκια λάδι. Το κουάκερ ειδικά είναι πάρα πολύ καλό και μπορείτε να το χορηγήσετε μέσα στη σούπα του μωρού, στο γιαούρτι ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε στο μπιφτέκι αντί για ψωμί και φρυγανιά.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον ύπνο από νεογέννητο. Οι ώρες που κοιμάται είναι ελάχιστες ενώ δεν χάνει την όρεξή της ποτέ. Ζήτημα αν κάθεται κάτω συνολικά μια ώρα. Ούτε καν για φαγητό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κοιμάται γύρω στις 12-12.30 το βράδυ μετά από πολλή μάχη (ξυπνάει ενδιάμεσα κάνα δυο φορές φωνάζοντας “μαμά” και πρέπει να πάω να την ξαναβάλω στην κούνια). Ξυπνάει στις 9-9.30 και κοιμάται το μεσημέρι από τις 2 έως 3.30 το πολύ. Θεωρείτε αρκετές τις ώρες ύπνου της; Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί που μιλάει καθαρά και με προτάσεις ολοκληρωμένες απλά έχω εξαντληθεί γιατί έχω και ένα μωράκι 6 μηνών το οποίο ευτυχώς είναι αρκετά ήσυχο. Ευχαριστώ και συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτησή μου”.
Απάντηση
Τα μυστικά του ύπνου των παιδιών είναι πάρα πολλά και το κάθε παιδάκι εξατομικεύεται ανάλογα με το χαρακτήρα του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Δεν αποκλείεται το γεγονός ότι έχετε αποκτήσει ένα νέο παιδί στην οικογένεια να είναι μία αντίδραση του παιδιού μέσω της ανασφάλειας που υπάρχει για το καινούργιο πρόσωπο στην οικογένεια και να συμπεριφέρεται με διαταραχές του ύπνου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως, μπορεί να είναι μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός των γονιών, η έναρξη του σχολείου κλπ. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, τα παιδιά ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία επηρεάζονται και έχουν αυτό που λέμε στρες. Βέβαια δεν μου έχεις αναφέρει πόσες ώρες συνολικά κοιμάται το παιδί σου μέσα στο 24ωρο. Για την ηλικία του, εάν κοιμάται 8 ώρες θα ήταν υπεραρκετές ώστε να το ξεκουράζουν. Βέβαια για ψυχολογικούς λόγους, μπορεί να μην κάνει αυτές τις ώρες συνεχόμενες αλλά να έχει αυτές τις διακοπές που περιγράφεις. Επίσης κάποια παιδάκια που είναι τόσο υπερκινητικά δεν αποκλείεται να έχουν έλλειψη σιδήρου και γι’ αυτό καλό είναι να κάνεις κάποια στιγμή μία γενική αίματος, σίδηρο, ΔΕΚ, φεριτίνη κλπ.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών, που έχει παρουσιάσει αλλεργία σχεδόν σε όλα τα σιρόπια και αντιβιώσεις που έχουμε δοκιμάσει. Ταλαιπωρείται από αλλεργική ρινίτιδα συνεχώς με αποτέλεσμα να κάνει εμετό από τις μυξούλες που κατεβαίνουν στο στομάχι. Αυτή τη φορά η παιδίατρος μας πρότεινε να ξεκινήσουμε ομοιοπαθητική γιατί δεν μπορεί να πάρει φάρμακα. Ποια είναι η άποψή σας; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν είμαι αντίθετος στο να συμβουλευτεί κάποιος κάποιον ομοιοπαθητικό γιατρό που είναι ειδικός στην παιδιατρική, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις ικανότητες που έχει η κλασική ιατρική πριν περάσουμε σε εναλλακτικές λύσεις. Στη δική σας περίπτωση, δεν ξέρω αν έχετε κάνει έναν πλήρη αλλεργιολογικό έλεγχο και εάν έχετε δώσει φάρμακα που είναι αθώα προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας όπως είναι για παράδειγμα η χορήγηση του φαρμάκου Singulair, που μπορείτε να το χορηγήσετε για πολλούς μήνες προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά της αλλεργίας. Επίσης κάνοντας έναν καλό αλλεργιολογικό έλεγχο θα μπορούσε να γίνει και αποευαισθητοποίηση του παιδιού στις ουσίες που είναι αλλεργικό και έτσι να περιοριστούν πάρα πολύ τα προβλήματα αυτά. Θα πρέπει σε γενικές γραμμές να σας πω ότι η ομοιοπαθητική δεν στοχεύει στο συγκεκριμένο πρόβλημα του παιδιού αλλά χορηγεί και αυτή φάρμακα που πιάνουν συνολικά διάφορα προβλήματα άρα λοιπόν δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα αλλά και αυτή προσπαθεί με κάποιον θεραπευτικό τρόπο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.
Ερώτηση
“Γεια σας, κ. Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε στις 33 βδομάδες, 1,525 κιλά και 42 εκατοστά ύψος, τώρα είναι 28 μηνών, γύρω στα 13,5 κιλά και 91 πόντους ύψος! Πώς σας φαίνεται η ανάπτυξή της; Είχε στο κεφάλι της αιμαγγείωμα σε μέγεθος φράουλας και μετά από θεραπεία με ιντεραλ πλέον είναι ίσο με το κεφάλι αλλά ακόμα ροζάκι! Έξι μήνες κάναμε τη θεραπεία, έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Και κλείνω με μια τελευταία ερώτηση και συγνώμη αν σας κούρασα: ποια είναι η γνώμη σας στο να φωνάζουν τα παιδιά τους γονείς με τα μικρά τους ονόματα, πόσο το επιτρέπουμε και αν τα πιέζουμε να το κάνουν! Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σου, βρίσκονται σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, παρόλο που γεννήθηκε πρόωρο και με χαμηλό βάρος και ύψος. Συγκεκριμένα, το ύψος της είναι στη μέση, δηλαδή στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή ούτε ψηλή ούτε κοντή και το βάρος της στην 70η θέση δηλαδή είναι πάνω από τη μέση. Όσον αφορά στο αιμαγγείωμα που περιγράφεις κάνατε πάρα πολύ καλά που χορηγήσατε το συγκεκριμένο φάρμακο και τώρα το παιδί σου έχει απαλλαγεί από αυτό. Ένα μικρό ροζάκι όπως λες έχει παραμείνει που ούτε καν φαίνεται ούτε και θα δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά στο τρίτο σκέλος της ερώτησής σου, αυτό υπάγεται σε κανόνες κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς κλπ. Από ψυχολογική άποψη θα έλεγα ότι καλό είναι να βρίσκουμε πάντα τρόπο ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν τους ρόλους που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και στην οικογένεια ώστε αυτοί να είναι ξεκάθαροι να μην μπερδεύονται για να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο μπαμπάς πρέπει να έχει τη δική του θέση όπως και η μαμά, ο γείτονας ο κύριος Γιώργος έχει άλλη θέση στην κοινωνία, ο δάσκαλος, ο φίλος του ο Γιαννάκης κλπ κλπ. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι κανονικά από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να αντιλαμβάνονται τους ρόλους και να σέβονται το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Σίγουρα οι γονείς μπορούν να συμπεριφέρονται φιλικά προς τα παιδιά τους όμως ποτέ δεν είναι οι φίλοι τους. Είναι πάντοτε ο μπαμπάς, η μαμά, η γιαγιά κλπ προκειμένου μέσα από αυτές τις διαδικασίες όταν θα συμβούν σοβαρά προβλήματα στη ζωή ενός παιδιού όταν είναι μικρό ή στην εφηβεία να μπορεί το παιδί να έχει εμπιστοσύνη και να μην ισοπεδώνονται όλοι οι ρόλοι, διότι μετά θα χαθούμε μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην κοινωνία.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό θηλασμού είναι καλό να ξεκινάμε στέρεες με το κλείσιμο του έκτου μήνα, με ζωμό λαχανικών και κρέας. Συμφωνείτε; Ή πρέπει από φρούτα; Σας ευχαριστώ παρά πολύ”.
Απάντηση
Πράγματι, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ορίζει να γίνεται ο απογαλακτισμός του παιδιού μετά τους 6 μήνες της ζωής του. Αυτό ανάλογα και με το βάρος και το βαθμό υγείας του κάθε παιδιού, ορίζει ο παιδίατρός του με ποια τροφή θα ξεκινήσει. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα παιδί αλλεργικό στο γάλα της αγελάδας δεν θα ξεκινήσει με μοσχάρι αλλά π.χ. με αρνί κλπ. Συνήθως ξεκινάμε και τα φρούτα και την κρεατόσουπα σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά βάζοντάς τα σε πολύ μικρές δόσεις προκειμένου να βλέπουμε την αντίδραση του οργανισμού όσον αφορά και στις αλλεργίες και στο βαθμό πέψης του και τη συμπεριφορά του παιδιού στην ανάπτυξή του.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το καλύτερο βρεφικό γάλα για να δώσω στο κοριτσάκι μου που είναι 5 μηνών. Κάνει πολλούς εμετούς. Ποιο μου συστήνετε;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως είπα και στην προηγούμενη φίλη μας, η διατροφή του παιδιού εξατομικεύεται ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζει. Το δικό σας παιδί αφού κάνει εμετούς θα πρέπει να πάρει ένα γάλα αντιαναγωγικό το οποίο στο εμπόριο έχει τα χαρακτηριστικά γράμματα AR. Για παράδειγμα μπορώ να σας δώσω μερικά γάλατα όπως είναι Humana AR, Novalac AR, Almiron AR, 626 AR κλπ. Δηλαδή σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν κανονικά γάλατα αλλά και ειδικά γάλατα όπως λέγεται αυτό για τις αναγωγές. Παρόλα αυτά αφήνω έναν ενδοιασμό για το εάν το παιδί σας κάνει εμετούς γιατί έχει ΓΟΠ ή αν έχει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας γάλα υποαλλεργικό.
Ερώτηση
“Kύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια, είστε αρκετά κατατοπιστικός και όποτε έχω παρακολουθήσει συνεντεύξεις σας δίνετε αρκετά κατανοητές και χρήσιμες συμβουλές! Όλοι έχουμε ανάγκη από ειδικούς όπως εσάς. Έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών με αλλεργική ρινίτιδα, τι θα πρέπει να αποφεύγω; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αφού το παιδί σου παρουσιάζει αλλεργία μόνο στη μύτη και όπως καταλαβαίνεις όλα τα αλλεργιογόνα περνάνε μέσα από αυτό το σύστημα, θα πρέπει βάσει παρατήρησης που έχεις κάνει να αποφεύγει το παιδί σου να εισπνέει τους παράγοντες εκείνους που του προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα. Είναι βέβαια πάρα πολύ δύσκολο όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η σκόνη του σπιτιού με τα ακάρεα, λουλούδια, πούπουλα, ζώα, γκαζόν, περδικάκι, η σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ειδικότερα όταν διανύουμε περιόδους ανομβρίας κλπ. Εκτός από συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να ανακαλύψετε 2-3 ουσίες που ενοχλούν το παιδί σας προκειμένου να τις αποφύγετε βλέπω ότι πάντοτε η παρατηρητικότητα της μαμάς είναι η πιο αξιόπιστη και ανακαλύπτει τα αλλεργιογόνα ώστε να φροντίσει να μην έρχονται σε επαφή με το παιδί της.
Ερώτηση
“Έχω ένα παλικαράκι 11 μηνών και για λόγους υγείας δικούς μου θα πρέπει να κόψω τελείως τον θηλασμό. Το θέμα είναι ότι δεν πίνει καθόλου από μπουκάλι και θέλει μόνο από έμενα. Τι να κάνω να μάθει το μπουκάλι; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις, το παιδί θα φέρει αρκετή αντίσταση εώς ότου καταλάβει ότι δεν θέλεις να το θηλάσεις και δεν έχεις γάλα για να το ικανοποιήσεις. Πολλοί είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να πετύχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα εάν σταματήσεις να έχεις γάλα και μπει το παιδί στο στήθος μια δυο φορές θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να φάει από κει και θα είναι μία αρχή για να σταματήσει να ζητάει το θηλασμό. Επίσης θα μπορούσε κάποιος άλλος άνθρωπος που βρίσκεται στο σπίτι να του δίνει το γάλα με το μπιμπερό ώστε να μη βλέπει εσένα που σε μυρίζει και σε έχει συνδυάσει με το θηλασμό. Εάν βέβαια τις στιγμές της σίτισης λείπεις εντελώς από το χώρο θα είναι ακόμα καλύτερα. Σε μεγαλύτερες δυσκολίες δίνουμε το γάλα με το κουταλάκι μια και το παιδί σου βρίσκεται σε ηλικία που τρώει και άλλες τροφές. Αργά ή γρήγορα το παιδί θα αλλάξει συμπεριφορά διότι ο χρόνος είναι γιατρός και σε αυτή την περίπτωση θα συμβεί και στη σίτισή του.
Ερώτηση
“Γεια σας. Έχουμε ένα κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε ακριβώς στους 9 μήνες κύησης, 2870 γραμμ. και 49 εκ. Σήμερα είναι 17 μηνών και 8650 γραμμ. με 79 εκ. Όταν πίνει γάλα πίνει μέχρι 180 ml. Τρέφεται ακόμη με αλεσμένα φαγητά. Μήπως είναι λίγο το βάρος της;”
Απάντηση
Πραγματικά, τα σωματομετρικά στοιχεία που μου δίνεις δείχνουν ότι το παιδί σου είναι αρκετά αδύνατο μιας και βρίσκεται στην κατώτερη εκατοστιαία θέση που υπάρχει στους πίνακες, δηλαδή ακριβώς στην 3η. Επίσης το ύψος του βρίσκεται στην 30η θέση δηλαδή μεταξύ του κατώτερου και του μεσαίου βαθμού. Πρέπει να κάνεις αρκετά πράγματα προκειμένου να διαγνωστεί για ποιο λόγο δεν παίρνει βάρος. Φαντάζομαι ότι θα έχουν γίνει κάποιες εξετάσεις μπορώ πάντως να σου αναφέρω ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις από γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, γενική αίματος, σίδηρο ορού, εξετάσεις για τον θυρεοειδή, βιταμίνη D, αλλεργία στο γάλα της αγελάδας αλλά και σε γενικότερες αλλεργίες, δηλαδή μήπως έχει κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης στο έντερο, μία ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία προκειμένου να δείτε εάν η χρονολογική ηλικία του παιδιού συμπίπτει με την οστική και άλλες εξετάσεις που θα ακολουθήσουν μετά από αυτές που σου έχω περιγράψει και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχετε.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι σχεδόν 5μιση μηνών και θηλάζει αποκλειστικά και σίγουρα θέλω να τον κρατήσουμε το θηλασμό έναν χρόνο. Είναι καλό να ξεκινήσουμε από τώρα σιγά σιγά τις στέρεες ή όταν κλείσουμε και τον έκτο; Σας ερωτώ διότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τις στέρεες τις ξεκινάνε μετά τον έκτο, συμφωνείτε;; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως απάντησα και σε άλλη μαμά που έκανε αντίστοιχη ερώτηση, επαναλαμβάνω ότι οι στερεές τροφές μπαίνουν μετά τον 6ο μήνα δηλαδή για να το πω απλά όταν το παιδί θα είναι έξι μηνών και μίας ημέρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ