Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το σύνδρομο Παναγιωτόπουλος. Έχω ένα κοριτσάκι που διαγνώστηκε με το σύνδρομο αυτό και ο νευρολόγος μου είπε να κάνω υπομονή μέχρι τα 7 του χρόνια οπότε και τα συμπτώματα υποχωρούν. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Το ανακαλύψαμε πριν 3 χρόνια και τώρα η μικρή είναι σχεδόν 7 και συνεχίζει κάποιες φορές να κάνει εμετό το βράδυ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ο νευρολόγος που επιμελείται του παιδιού σου έχει απόλυτο δίκιο. Στο σύνδρομο Παναγιωτόπουλου πρόκειται για παιδάκια που έχουν μία μορφή επιληψίας, που όμως θεωρείται καλοήθης, δηλαδή καλής πρόγνωσης. Τα παιδάκια αυτά κάνουν κρίσεις μεταξύ 17 μηνών και 8 ετών και θεωρείται ότι μπορεί να έχουν μία γενετική προδιάθεση αν και συνήθως δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων επιληπτικών κρίσεων. Οι κρίσεις εμφανίζονται λίγο μετά τον ύπνο και έχουν μία διάρκεια περίπου 10 λεπτών, Συνήθως στην ηλικία των 7-8 χρόνων οι κρίσεις αυτές σταματούν και το παιδί διάγει μία φυσιολογική πλέον ζωή.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο σύζυγός μου πάσχει από μια σπάνια ασθένεια όπως και ο πατέρας του και ο αδερφός του που ονομάζεται κληρονομικό αγγειοοίδημα. Κάναμε εξέταση DNA στα δύο παιδάκια μας (2 χρονών και 5 μηνών αντίστοιχα) και ευτυχώς δεν την έχουν κληρονομήσει. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν αυτό σημαίνει ότι σταματά εδώ η κληρονομικότητά της ή ενδέχεται να την αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά. Προτρέχω πολύ θα μου πείτε αλλά με απασχολεί το θέμα ως μανούλα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το κληρονομικό αγγειοοίδημα είναι μια πολύ σπάνια κληρονομική αρρώστια και κληρονομείται με αυτό που λέμε επικρατούντα χαρακτήρα και υπάρχει μία βλάβη στο χρωμόσωμα 11. Αφού εσείς έχετε κάνει τις ειδικές εξετάσεις με DNA και τα παιδιά σας δεν έχουν αυτή τη βλάβη τότε δεν πρόκειται να αποκτήσουν στη ζωή τους αυτό το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο και είναι 9 μηνών. Τη νύχτα μου ξυπνάει πάρα πολλές φορές. Τον βάζω για ύπνο στην κούνια του, κοιμάται 10 λεπτά, ξυπνάει και κλαίει πολύ με τα μάτια κλειστά. Τον παίρνω αγκαλιά και για 5 λεπτά κλαίει και κοιμάται πάλι. Αλλά αυτό το κάνουμε όλη τη νύχτα και όταν τον παίρνω στο κρεβάτι μου θέλει να θηλάσει όλη νύχτα. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δύο εξηγήσεις υπάρχουν για τον τρόπο που συμπεριφέρεται το παιδί σου. Η πρώτη είναι ότι το παιδί υπνοβατεί, όσο κι αν φαίνεται παράξενο διότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που σηκώνονται στον ύπνο τους και κλαίνε χωρίς να έχουν ανοίξει τα μάτια τους, δηλαδή κοιμούνται ενώ το κάνουν, σημαίνει ότι είναι μια μορφή υπνοβασίας. Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με την κλασική περίπτωση ενός παιδιού που θηλάζει και ο θηλασμός έχει πετύχει τόσο πολύ που το παιδί σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται αντιλαμβάνεται την απουσία της μητέρας του και δεν θέλει να περνά τη νύχτα τόσες πολλές ώρες χωρίς να βρίσκεται κοντά της. Γι’ αυτό ξυπνάει και κλαίει πορκειμένου να μπει στο στήθος και με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ασφάλεια και κοιμάται. Εάν είμαστε στη δεύτερη περίπτωση, φυσικά με κανέναν τρόπο δεν διακόπτουμε το θηλασμό που είναι πολύτιμος για το παιδί σου πλην όμως θα προσπαθήσεις εσύ σαν μανούλα να βρεις μια ισορροπία στη σχέση σου με το παιδί ώστε να μην ξυπνάει μέσα στη νύχτα και να μη δημιουργείται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για τον 2,5 ετών γιο μου. Εδώ και έξι μήνες είχαμε βγάλει την πάνα με πάρα πολύ εύκολο τρόπο και την ημέρα αλλά και τη νύχτα και το παιδί μου δεν έκανε ποτέ τα τσίσα του πάνω του. Τις τελευταίες ημέρες χωρίς κανένα λόγο άρχισε να κατουριέται πάνω του και την ημέρα αλλά και τη νύχτα. Είναι κάτι ψυχολογικό; Πρέπει να ανησυχήσω; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το παιδί σου μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει την ωρίμανση των σφιγκτήρων του προκειμένου να σταματήσει μια για πάντα να κάνει τα τσίσα του πάνω του. Το ότι το κατάφερε μέχρι τώρα μπορεί να ήταν μια πολύ καλή στιγμή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι κάτι παθολογικό και πρέπει τώρα να μας ανησυχεί. Επίσης, λες ότι το κάνει χωρίς κανένα λόγο. Πολλές φορές εμείς οι μεγάλοι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το μωρό μπορεί να έχει κάποιο λόγο γιατί νομίζουμε ότι όλα μπορεί να είναι υπέροχα στη ζωή του. Παρόλα αυτά μπορεί να έχει συμβεί κάτι που σε εμάς περνάει απαρατήρητο και του δημιουργεί κάποια ανασφάλεια με αποτέλεσμα να το βγάζει σε σωματικές εκδηλώσεις. Μπορεί να είναι ένας τσακωμός μέσα στο σπίτι, ένα καινούργιο παιδί που ήρθε, η απώλεια ενός προσώπου, κάτι που άκουσε και γενικά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία ενός παιδιού γιατί όσο και να μας φαίνεται παράξενο τα παιδιά σήμερα είναι πάρα πολύ έξυπνα, έχουν μεγάλη αντίληψη και αντιλαμβάνονται τα πάντα που γίνονται γύρω τους, αλλά φυσικά τα ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο.

Ερώτηση
“Γεια σας, γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 1 έτους και λίγων ημερών. Γεννήθηκε την 39η εβδομάδα, 2.880 γραμμ. και 49 εκ. Σήμερα είναι 8.345 γραμμ. και 75 εκ. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι τρώει ελάχιστα έως καθόλου. Φρούτο και μεσημεριανό ειδικά τρώει από καθόλου έως 70 γραμμ. το ανώτερο. Το μόνο που τρώει ευχάριστα είναι το βρεφικό γιαουρτάκι advance. Επίσης πίνει περίπου 450 γραμμ. γάλα πρωί-βράδυ και επιπλέον θηλάζει 2-3 φορές την ημέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε φυσιολογική την ανάπτυξή του κι επίσης τι θα μου προτείνατε να του δίνω να τρώει γιατί όπως καταλαβαίνετε όλη αυτή η κατάσταση με αγχώνει και χαλάει την ποιότητα ζωής όλων μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα εμείς ξέρουμε ότι ένα μωρό γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής του πρέπει να τριπλασιάσει περίπου το βάρος που γεννήθηκε και να πάρει περίπου 20 με 22 εκατοστά ύψος. Από ό,τι φαίνεται, το δικό σου παιδί είναι κάπου εκεί οπότε γενικά δεν υπάρχει μία ανησυχία. Το ότι συμπεριφέρεται στη διατροφή του με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι ακόμη θηλάζει οπότε βρίσκεται σε μία σύγχυση που σημαίνει ότι δεν θέλει να τρώει κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με το γάλα και ίσως γι’ αυτό προτιμάει το γιαουρτάκι, το οποίο είναι άσπρο και του θυμίζει το μητρικό θηλασμό. Επίσης εάν όπως αναφέρεις τρώει 450 γραμμ. γάλα το πρωί και το βράδυ, δηλαδή 900 γραμμάρια την ημέρα, συν τις φορές που θηλάζει που δεν ξέρουμε τελικά πόσο γάλα παίρνει από σένα συν τα υπόλοιπα που τρώει είναι ποσότητες αρκετά μεγάλες για ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Θα σου πρότεινα να μειώσεις το ξένο γάλα που πίνει το παιδί σε μία ποσότητα το πολύ 500-600 γραμμάρια το 24ωρο και έτσι αφού θα του λείπει τροφή και θα πεινάει θα αναγκαστεί να φάει και τις υπόλοιπες τροφές.

Ερώτηση
“Η μικρή μου γεννήθηκε στην 38η εβδομάδα, 49 εκ. και 2770 γραμμ. Μέχρι τώρα ήταν στην 75η καμπύλη ύψους και 50η βάρους. Τώρα οι μετρήσεις της που είναι 4 ετών και 9 μηνών είναι 108 ύψος και 19 βάρος. Πώς είναι στην ανάπτυξή της; Πρέπει κάτι να ελέγξω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανησυχείς διότι πιστεύω ότι η εμφάνιση του παιδιού σου δε δείχνει καθόλου ότι είναι ένα αδύνατο και κοντό παιδί. Εν πάσει περιπτώσει, το βάρος της βρίσκεται σε ανώτερες θέσεις, δηλαδή περίπου στην 90η και το ύψος της βρίσκεται πάνω από την 90η δηλαδή περίπου στην 95η. Άρα δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3,5. Ήταν πρόωρο μωρό, έχει από βρέφος πρόβλημα ύπνου, δηλαδή δεν κοιμάται πάνω από 6 ώρες. Ρώτησα το γιατρό της και μου είπε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ όμως το μωρό είναι συνεχώς με νεύρα. Τώρα σταμάτησε να τρώει και στο νηπιαγωγείο αρνείται να φάει το μεσημεριανό της. Είναι μόλις 12 κιλά και μπροστά στα άλλα παιδάκια φαίνεται πολύ λεπτή και άϋπνη με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Σας παρακαλώ πέστε μου τι να κάνω γιατί φοβάμαι μην πάθει τίποτα. Κουράστηκα να ρωτώ τους γιατρούς και να μη μου δίνουν μια λογική απάντηση”.

Απάντηση
Πολλές φορές περιγράφεται σε μελέτες ότι παιδιά που έχουν αναιμία από έλλειψη σιδήρου συμπεριφέρονται με τον τρόπο που περιγράφεις εσύ ότι κάνει το παιδί σου, δηλαδή έχουν αϋπνία και είναι υπερκινητικά. Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να κάνεις γενικές εξετάσεις αίματος που να περιλαμβάνουν γενική αίματος, σίδηρος ορού, φεριτίνη, ΔΕΚ, Τ3, Τ4, TSH, τρανσαμινάσες, ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία, σάκχαρο αίματος, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. Αυτές τις εξετάσεις θα τις δείξεις στον παιδίατρό σου και αν υπάρχει κάποια έλλειψη ή κάποιο πρόβλημα η διόρθωσή τους θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη συμπεριφορά του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρονών. Αρχίσαμε πρώτη φορά σχολείο, πάμε προνήπιο. Ενάμιση μήνα κλαίει με λυγμούς να μην πάει σχολείο. Εννοείται πως δεν την παίρνω σπίτι. Κάθεται εκεί. Ο κύριος λέει μετά από 5 λεπτά είναι οκ. Και είναι πολύ κολλημένη πάνω μου, δεν πάει πουθενά, ούτε στη γιαγιά που πήγαινε και τώρα δεν πάει. Πώς να το χειριστώ; Έχω αρχίσει την τιμωρία ότι αν “ξανακλάψεις στο σχολείο δεν πάμε κούνιες”. Το ξεκίνησα τώρα αυτό”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα καταρχάς να σταματήσεις τις τιμωρίες που μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρουν. Πρέπει να προσεγγίσεις και να καταλάβεις την ψυχούλα του παιδιού σου για να δεις ποιο είναι το πρόβλημα διότι το παιδάκι έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που εσύ δεν μπορείς να το αντιληφθείς. Δεν λέμε ότι το παιδί σου έχει παθολογικό-ψυχολογικό πρόβλημα. Θα σου το πω αλλιώς: τα παιδάκια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, σχεδόν όλα την πρώτη εβδομάδα κλαίνε. Από τη δεύτερη βδομάδα, εάν εκεί περνούν καλά τότε ζητούν να πάνε και το σαββατοκύριακο. Επομένως, μάλλον φταίει κάτι στο σταθμό και όχι το παιδί σου. Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό; Για παράδειγμα, κάποιο παιδάκι της παίρνει τα παιχνίδια, ένα άλλο παιδί τη σπρώχνει, ένα άλλο παιδί της παίρνει τα πράγματα, ο δάσκαλος ή η δασκάλα δεν συμπεριφέρονται όπως θα ήθελε το δικό σου παιδί. Άρα λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση θα ψάξεις και όχι να τιμωρείς το παιδί σου.

Ερώτηση
“Γεια σας. Σε ένα βρέφος 3,5 μηνών τι κίνδυνος υπάρχει αν του δίνουμε από το φαγητό μας; Με αλάτι και όλα τα μπαχαρικά; Δεν το έκανα αλλά το κάνουν δικοί μου άνθρωποι αν και τους το έχω απαγορεύσει”.

Απάντηση
Πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν σε ένα μωρό αυτής της ηλικίας εάν τρώει αυτά τα οποία περιγράφεις. Τα προβλήματα μπορεί να είναι άμεσα και να τα δούμε δηλαδή τώρα αλλά μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα που θα εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή, δηλαδή όταν θα είναι 40-50-60 χρονών. Τα άμεσα προβλήματα είναι αλλεργίες που μπορεί να εμφανιστούν τώρα όπως κοκκινίλες, αναφυλαξία, βρογχικό άσθμα κλπ. Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι πάλι αλλεργικού τύπου αλλά και να δημιουργηθούν προβλήματα για παράδειγμα στο εσωτερικό των νεφρών και όπως καταλαβαίνεις θα μπορούσε κάποια στιγμή να φτάσει ακόμα και στην αιμοκάθαρση. Δεν θέλω με όλα αυτά να σε φοβίσω πλην όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώει το παιδί σου αυτά και όχι να απαγορεύσεις στους ανθρώπους που το κάνουν αλλά να απομακρύνεις το παιδί σου εντελώς από αυτούς, διότι πολύ πιθανόν και τις ώρες που δεν βρίσκεσαι εσύ εκεί να του δίνουν και άλλα πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη διατροφή του αυτή καθ’ εαυτή όπως γλυκίσματα, σοκολάτες κλπ κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών, γεννήθηκε 2.630 και 49 εκ. Σήμερα ζυγίζει 15.500 και έχει ύψος 1,04. Πώς σας φαίνεται η ανάπτυξη του; Νομίζω ότι είναι αδυνατούλης και θα ήθελα τη συμβουλή σας πώς να τον βοηθήσω. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά και το ύψος και το βάρος του μωρού σου βρίσκονται στα κατώτερα φυσιολογικά, δηλαδή το βάρος είναι περίπου στην 25η εκατοστιαία θέση και το ύψος στη 10η. Τώρα, όλοι ξέρουμε ότι και το βάρος και ύψος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως κληρονομικοί, αλλά και οι περιβαλλοντικοί αλλά και οι διατροφικοί. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κάνεις μία ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να δεις κατά πόσο η οστική ηλικία του παιδιού συμβαδίζει με την χρονολογική και έπειτα να κάνεις εξετάσεις αίματος για αναιμία, θυρεοειδή, ζάχαρο κλπ.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164